„За този мандат ръстът на заплатите е около 45%. Ние

...
„За този мандат ръстът на заплатите е около 45%. Ние
Коментари Харесай

Хърсев: Без заплати като в другите страни тук няма да останат хора

„ За този мандат растежът на заплатите е към 45%. Ние предлагаме нарастване за идващия мандат към 90%. Искаме в края на този мандат да забележим две минимални работни заплати, които да покриват разноските за прехрана, които едно семейство има в България, по българските стандарти. Както се случва към този момент в Латвия, Литва”.

Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVA.

„ Това е допустимо, в случай че работните заплати продължат да порастват както до момента – с 10-12%. Бизнесът ще реагира остро, тъй като всеки разход го настройва в отбранителна позиция. Който се занимава с бизнес, би трябвало да мисли реалистично. Трябва да се заплащат тези заплати, които хората получават в други страни. В противоположен случай няма да остане никой, който да работи тук”, счита икономистът Емил Хърсев.

Двамата са на мнение, че въпреки всичко ще се откри общ език с бизнеса, с цел да се доближат заплатите, които от КНСБ са предложили. Прогнозата на синдиката е, че Брутният вътрешен продукт ще пораства с 5% номинално, 3.5% действително и ще доближи до 150 милиарда лева през 2025 година.

„ Ще поемем риск да се запуши развиването. Но същият риск ще го понесем, в случай че не поемем към нарастване на приходите в страната. В последна сметка сме в една конкурентна обстановка, където би трябвало да се явяваме конкурентно на другите страни”, акцентира Хърсев.

Според Пламен Димитров е значимо пред държавното управление да има действителни цели и цифри, които да бъдат достигнати след избран интервал.

„ Ако не създадем нещо, демографията ще се обърне и този бизнес ще бъде заставен да внася хора отнякъде. Най-доброто решение да следваме тези, които са преди нас в еврозоната”, счита той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР