За това време се е формирала някаква сравнително устойчива групировка

...
За това време се е формирала някаква сравнително устойчива групировка
Коментари Харесай

Анализаторът Пламен Димитров: Арменският гамбит на Борисов не е бил първият му избор

За това време се е формирала някаква относително устойчива формация от партийни деятели, които арбитрират, канализират и направляват лобистки ползи за стотици милиони левове. Понеже след 2009 година Борисов е ангажиран да играе основна роля на националната политическа сцена, тези деятели на локално равнище се надяваха, че са придобили известна самостоятелност, заради което тяхната тежест и заслуги ще бъдат регистрирани и за кмет ще бъде повдигнат най-напористият всред тях - Георги Георгиев, началник на Столичния общински съвет. През последните месеци този младеж се скъса да се популяризира (особено във Фейсбук). Единственият получател на тези реклами обаче продължава да се придържа към тактиката, която си избра през есента на 2021 година – да предлага за най-високите постове непартийни претенденти, с цел да извади ГЕРБ от изолацията. Такъв бе казусът с кандидатурата на проф. Габровски за министър председател и на проф. Анастас Герджиков за президент. Хекимян е следващата частица от тази политическа тактичност, само че той е доста по-ниска топка от упоменатите двама професори.
Фактът, че Борисов сподели претендента си за софийски кмет в последния вероятен миг (а от позиция на политическата целенасоченост – и доста след него) значи, че Хекимян не е бил първият избор. Вероятно други непартийни фигури са отказали на Борисов или са бавели отговора си до последно.

Удачен ли е изборът на Хекимян? По-скоро не. Единствените му две преимущества са, че е познато лице и, че е младеж. И не напълно в кръга на шегата – в случай че се казваш Хекимян, имаш доста по-големи шансове гласоподавателите да те запомнят, в сравнение с в случай че си просто Георги Георгиев.

Минусите на last minute кандидатурата на ГЕРБ са доста повече. Първо, неговият професионален бекграунд е надалеч от профила на управител на столичен град. Да, в последните 2-3 години е бил началник на екип от няколко десетки души, само че в качеството си на наемен служащ, в никакъв случай не е управлявал лични пари в действителен бизнес. В това отношение Васил Терзиев е на светлинни години по-напред с материала, въпреки че и той не се е занимавал с градоустройство, градски превоз и публични поръчки.

Но най-важното е, че Хекимян няма лидерско лъчение. Той е грижлив, работлив, изпълнителен и виновен, само че не свети с нищо – нито с разсъдък или деятелност, нито с харизма. Типична сива мишка. Ясно е, че даже и да стане кмет, няма той да дърпа конците на софийското ръководство – липсват му качества, опит и самочувствие за тази работа.

Не може да бъде отминато и това, което съвсем всички наблюдаващи означават – откакто шефът на новините и политическите излъчвания в най-голямата българска телевизия внезапно става партиен претендент за кмет, то незабавно пораждат ретроспективни подозрения за обективността на въпросната медия. Да не приказваме, че тя ще изпадне в много внимателно състояние при отразяването на предизборната акция и организирането на дебати сред претендентите за кмет на София.

В умозаключение – и откакто видяхме най-дългоочаквания претендент за кмет на София, Васил Терзиев си остава любимец за поста. Сега даже повече, в сравнение с преди арменския гамбит на Борисов.

Пламен Димитров
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР