За това Централните хали в София да се превърнат в

...
За това Централните хали в София да се превърнат в
Коментари Харесай

Kaufland в Централните хали? Дали и кога все още не е ясно

За това Централните хали в София да се трансфорат в Kaufland се заприказва интензивно през последните дни. Повод за това стана капиталово предложение за емблематичната постройка в столицата, направено от веригата за търговия с бързооборотни артикули.

Засега обаче към момента не е ясно не просто по кое време, само че и дали компанията ще влезе в Халите.

" Kaufland не е притежател, няма подписан контракт за постройката и няма подготвен механически план, а единствено идейна идея, която се съгласува с институциите ", това съобщи ръководителят " Корпоративни връзки " на компанията Гергана Димитрова на онлайн конференция.

Според въпросната идейна идея веригата има желанието да " запази постройката ", без да бъдат осъществявани промени по фасадата и без тя да бъде брандирана с името на компанията. По думите на Димитрова емблематичната постройка ще резервира името си Централни хали при положение, че компанията влезе в нея.

По думите на Теодор Левенов, който е началник " Нови планове и модернизации " на Kaufland България в реновирането и поддръжката на постройката в дълготраен проект ще бъдат вложени 50 милиона лв., като това ще сътвори и 100 нови работни места. От компанията към този момент не прецизират какво плануват договарянията с сегашния притежател на Халите - израелската компания " Ащром ", както и дали постройката ще бъде купена или наета от веригата.

" Предвиждаме актуален търговски комплекс Централни хали, в който с изключение на магазин на Kaufland ще се обитават и разнообразни търговски обекти на локални производители, обособени в разнообразни зони. На минусовото равнище и на дребната тераса над партера ще има зони за отдих ", сподели Левенов.

" На партера ще има пресктруктуриране на комерсиалните площи в модерна комерсиална зала и опазване на съществуващия шадраван. Ще бъде обезпечен елементарен достъп до археологическите находки, като ще бъде основана и интерактивна зона за деца и възрастни. На западна фасада ще дребна изложба за търговци за храни и питиета и зона за седящи места ", разясни още той.

Остава обаче въпросът по какъв начин ще бъде зареждан обектът на Kaufland, в случай че той отвори порти в Халите. Настоящата инфраструктура не дава отговор на потребностите на компанията, защото рампата за зареждане на постройката е планувана за по-малки камиони от употребяваните от веригата.

Асен Костадинов, който е проектов началник " Строителство " показва, че след осъществените проучвателни действия и техническо проучване е било открито, че точно товарната рампа е най-сериозния проблем за Халите поради пукната плоча. Проверките са открили още, че ВиК инсталацията " не дава отговор на актуалните правила ". По неговите думи е нужна замяна на съществуващите съоръжения на постройката.

" Проектът планува разчистване и консервиране на фасадата, замяна на компрометирана външна мазилка и други ", сподели Костадинов.

Инвестиционното предложение за емблематичната постройка в столицата е било готово още при започване на актуалната година, а на 19 юли то е било прегледано от Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ) към Министерство на културата.

Проектът не може да бъде сбъднат без издаване на позволение от страна на отрасловото министерство. А такова към момента липсва.

Сградата на Централните хали е една от най-разпознаваемите в София. Тя е построена през 1911 година като закрит пазар, а проектант е Наум Торбов. През 1988 година тя стопира да работи за да бъде изцяло реновирана, само че остава затворена през идващите 12 години.

През 2000 година Халите отварят порти още веднъж, откакто Столична община подписва съглашение с " Ащром " за ръководството им. По-късно общината излезе от ръководството и едноличен притежател на постройката остана компанията.

Въпреки че се намира на основно място в центъра на София, през последните години Халите не са толкоз желано място за извършване на покупки и губят клиенти за счете на разположените наоколо супермаркети на Lidl и Billa.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР