За това поколение успехът не е свързан със системно полагане

...
За това поколение успехът не е свързан със системно полагане
Коментари Харесай

Томислав Дончев 167 000 младежи са загубени за пазара на труда

За това потомство триумфът не е обвързван със редовно полагане на старания, а по-скоро на шанс

България е една от страните в Европа с доста висок % на младежи сред 15 и 24 година, които нито учат, нито работят. У нас този % е 22 или 170 хиляди души при приблизително европейски 12 на 100. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев по време на националната конференция " Образование и труд – местни проблеми, световни решения ", написа в. Сега.

За това потомство триумфът не е обвързван със редовно полагане на старания, а по-скоро на шанс. Има недостатъци в държавните политики, които позволяват да има хора в дейна възраст, които биха могли да се осъществят, а да не го вършат, счита Дончев. " Ако в средата 70-те години един младеж не работи, то по всяко възможност до една-две години би починал от апетит. Сега е изцяло допустимо човек на 20 години да не работи, да има нов телефон и да има пари да се демонстрира в някое кафе ", разяснява още той.

" Технологичната гражданска война ще раздруса пазара на труда, и то до 10 година Предначертан път няма. Рецептата не е и в използването на непознатия опит. Прогнозата ми е, че класическото разделяне на висшето обучение, магистратура, докторантура ще бъде несъответстващо, ще се премине към по-гъвкави форми на подготовка и обучение. Миграцията от една специалност в друга, с цел да си конкурентен, ще е значима ”, сподели вицепремиерът.

По думите му при свободното придвижване на хора главната борба е за кръв, за първокласен човешки запас. " За да привличаме хора би трябвало да им предложим инфраструктура, сигурност и повече от базисните обществени услуги ", сподели Дончев.

Дигитализацията на образователния развой и наличие е доста значима. " Човек, който няма цифрови умения, скоро ще бъде маргинал в абсолютния смисъл на думата ", счита Томислав Дончев. Но съгласно него е належащо децата да бъдат обучавани на на практика умения и познания – по какъв начин действа света, по какъв начин работи страната.

Той прикани и бизнеса, и просветителните институции да не се опасяват да приказват за проблемите в образованието, да следват световните трендове, които оферират екзотично решения.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР