За тези, които ще стават рано, минималните температури в последния ...

За тези, които ще стават рано, минималните температури в последния

Силни ветрове и валежи през почивните дни

За тези, които ще стават рано, минималните температури в финалния ден от работната седмица ще бъдат сред минус 2° и 5°, в София – към нулата.

Облачно, дъждовно и прохладно ще бъде по морския бряг. В крайните южни региони са допустими обилни превалявания. Вълнението на морето ще се усили до 3-4 бала.

И в планините ще се заоблачава, ще има и превалявания, по-основни в масивите в Южна България. Границата сред дъжд и сняг ще е на към 1600-1700 м. В ранните утринни часове в западните региони на височина към 800-900 метра ще прехвърчи сняг. Много прохладно време, със мощен и плевел югозападен вятър.

Необичайно студено за сезона и с превалявания от сняг ще бъде и на следващия ден в Северна Испания и Югоизточна Франция. На Апенинския полуостров ще е с проливни превалявания от дъжд и гръмотевици. Причината – средиземноморски циклон, който ще дефинира дъждовното време в околните дни и на Балканите, в това число и у нас. По-обилни ще бъдат преваляванията на следващия ден в западните и южните елементи от полуострова.

У нас, в събота превалявания са малко евентуални, само че през нощта против неделя и в неделя още веднъж ще вали. През почивните дни ще бъде прохладно, а температурите съществено ще се покачат. От понеделник макар че се чака захлаждане и във вторник тук-там в Западна България е допустимо да превали и сняг.

Източник: petel.bg