За тези, които не обичат да мият съдовете си, а

...
За тези, които не обичат да мият съдовете си, а
Коментари Харесай

Каква сериозна опасност за здравето се крие на острието на кухненския нож

За тези, които не обичат да мият съдовете си, а за хората с отслабен имунитет нормалните предмети за кухненски принадлежности - ножове и рендета за зеленчуци могат да бъдат страшни врагове. В личната си кухня, както се оказа, с тяхна помощ можете да хванете даже хепатит.

Американски учени от Центъра за сигурност на храните на университета в Грузия провели експеримент с нови ножове и рендета. С тяхна помощ откривателите разрязали няколко плода и зеленчуци: краставици, ягоди, домати, моркови, пъпеш и любеница. Всички плодове са били съзнателно инфектирани с вируса на хепатит А и норовирус. Така експертите определили колко " заразни " може да бъдат кухненските уреди.

Оказало се, че рязането на храна, инфектирана с рисков вирус с кухненски нож, бацилите в действителност могат да останат на острието. В повече от половината случаи, ножовете и рендето, употребявани в самия опит, са били източник на разпространяване на вируса. Човек даже няма да заподозре, че при подготовката на вечерята си, той става обект на инфекция.

Учените не инцидентно са избрали хепатит А и норовирус, с цел да заразят храните. 

Хепатит А е най-честата вирусна зараза в света, причинявайки инфектиране на черния дроб. При някои хора, изключително при деца, хепатит А може да бъде асимптоматичен и заради това болестта може да бъде неправилно диагностицирано или даже оставено неусетно. Понякога тежката чернодробна непълнота, предизвикана от хепатит А, може да докара до кома и гибел. Норовирусът пък е бе обявен за съществена причина за отравяне с храна в Съединени американски щати: когато дребен брой норовируси навлизат в тялото, карат човек да повръща или има диария.

Според съавтора на проучването, Мерилин Ериксон, резултатите от тестванията би трябвало да служат за предупреждение на първо място за хората с отслабена имунна система. Те би трябвало да мият съдовете и уредите доста деликатно след всяко потребление.

Експериментът на американските изследователи далеч не е първата инспекция на домакинските предмети за непорочност. Учени от Университета в Любляна (Словения) към този момент обявиха, че домакинските електроуреди, които има втв всяка къща, се трансформират в леговище за гъбички, в това число по този начин наречените черни дрожди. Някои от тях са евентуално рискови за човешкото здраве. Те изключително добре виреят в миялни машини, перални машини, както и кафемашини. Също по този начин измежду най-мръсните неща в кухнята се оказва дъската за рязане, гъбата за миене на съдове и кухненската кърпа. zdrave.to
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР