За тази година, с плащанията, които предстоят пред декември, земеделските

...
За тази година, с плащанията, които предстоят пред декември, земеделските
Коментари Харесай

Протестиращите земеделски производители ще получат над 3 млрд. лв. субсидии

За тази година, с заплащанията, които предстоят пред декември, земеделските стопани в България ще получат малко над 3 милиарда лв. обща сума, сподели министърът на земеделието Кирил Вътев пред БНР на въпрос за митингите на земеделските производители.
 
" Според мен, огромната неточност, която се позволява от протестиращите, е, че те не преглеждат какво са получили като сума за годината, а преглеждат всяка ставка сама за себе си и тя им наподобява дребна ", уточни Вътев.
 
" Не можем да гледаме ставката единствено по една мярка, би трябвало да гледаме сбора от всички ограничения, по които се подкрепят земеделските стопани, а той е водещ в Европейски Съюз. По държавни помощи сме втори след Полша ", разяснява той и означи, че в останалите страни наклонността е държавните помощи да се понижават, даже в някои страни клонят към нула.
 
" Основната рекламация е да се наруши европейският правилник за помощта по отношение на Украйна, по който има рамка за еднократна помощ до 250 хиляди евро ", разяснява земеделският министър. Той описа, че са положени огромни старания от страна на България и таванът се е повишил на 280 хиляди евро.
 
" Да отпадне таванът е неуместно, това значи, че ние не признаваме освен български институции, само че и европейски институции и европейско законодателство, съобщи той. Ако приказваме за настояването да се дават държавни помощи без таван, няма нито една законова база, на която то да бъде изпълнено ", добави Вътев. " С държавните помощи България в действителност дава най-високи дотации за тази година и те се резервират и за идната, няма никакво съображение за митинги ", безапелационен е министърът.
 
Според него тази централизация върху дотациите отклонява вниманието от пазара. " Най-важното нещо, което би трябвало да се случи в българското земеделие, е висока продуктивност, с цел да сме конкурентни на пазара ", разяснява той.
 
Кирил Вътев съобщи още, че изрично няма да има продажба на земя от Държавния аграрен фонд. Той сподели, че е получено питане от заместник-министър на финансите какво би се случило, в случай че се продаде земя на избрана стойност, само че от земеделското министерство са дали отговор, че не е рентабилно и не е преференциално да бъде продадена. " Освен това не считам, че ще срещнете министър на земеделието, който ще се съгласи да се продава земя от Държавния аграрен фонд ", разяснява още той.
 
Според него сумата, която съответствува с кореспонденцията, е записана в рубрика " Други доходи " за 2025 година, а такива доходи могат да дойдат от доста източници. Вътев даде образец с планувания нов патентен налог за диворастящи гъби и трюфели.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР