За своята 13-та годишнина, университетска болница Дева Мария“ направи мащабна

...
За своята 13-та годишнина, университетска болница Дева Мария“ направи мащабна
Коментари Харесай

Апаратура за над 7 млн. евро закупена за Националната онкологична болница „Дева Мария“

За своята 13-та годишнина, университетска болница „ Дева Мария “ направи огромна инвестиция в опазването на здравето

Д-р Якимов, на 28 август, се навършиха 13 години от основаването на университетска болница „ Дева Мария “ в Бургас. Фатална ли е тази годишнина?

Точно по този начин, през вчерашния ден отбелязахме нашия 13-ти рожден ден и желая да употребявам момента да поздравя целия екип на университетска болница „ Дева Мария “, с помощта на който съумяваме да поддържаме стандарт на лекуване и обслужване, каквито пациентите заслужават. Искам всеки един от нашите чиновници да знае, че напъните му са оценени и че ролята му в развиването на болничното заведение е извънредно значима. Искам да поздравя и притежателите на университетска болница „ Дева Мария “- Семир Абумелих и брачната половинка му Камал Абумелих, които не са спрели да работят наедно с всеки един от нас. Мотивиращо и вдъхновяващо е да виждаш тази отдаденост и ежедневните им старания за възстановяване на услугите, които предлагаме.
 Д-р Христо Якимов, шеф на университетска болница " Дева Мария " - Бургас
 А на въпроса за фаталитета- в случай че приемем, че „ съдбовен “ значи „ предопределен “- то да, годината е съдбоносна освен за университетска болница „ Дева Мария “, само че и за целия район. Това е годината, в която започнахме един упорит план, подготвян доста дълго време, изискващ доста старания, организация и средства, само че който със завършването си ще отвори напълно нова страница в лекуването на онкологичните болести в България. Вече девет от етажите на Национална онкологична болница „ Дева Мария “- два подземни и 7 наземни- са подготвени. Успоредно с грубия градеж се правят довършителните работи по към този момент готовите етажи. Движим се по проект, макар многото трудности, които трябваше да преодолеем. Освен градежа, има и други новости при нас- сега сме в развой на откриване на Втора клиника по съдова хирургия, а отделенията по кардиология и неврология станаха Клиники с III-то равнище на подготвеност. Двете нови Клиники са управлявани от кардиолога проф. доктор Николай Пенков, дмн. и републиканския съветник по неврология- доцент доктор Даниела Арабаджиева. Вече са подписани и договорите за апаратурата за новата постройка и чакаме доставка.

След като договорите са подписани, евентуално можем да открехнем завесата и да поговорим какво ще има в новата болница?

Да, с нито един подробност не сме създали компромис и това проличава от сумите, които до този миг сме похарчили, с цел да подсигуряваме на пациентите, че през идната година ще могат да намерят най-хубавото на нашата територия.  И като споделям „ най-хубавото “, въобще не съпоставям единствено с лечебните заведения в България. Само през предходната седмица сключихме контракт за съвсем 7 млн. евро с водещ производител на здравна инсталация, с помощта на който образната диагностика в Националната онкологична болница ще бъде на международно равнище. И го споделям безусловно уверено. В края на годината тук ще дойдат последно потомство ЯМР, ПЕТ скенер, компютърен томограф с единична фотонна емисия, компютърен томограф за обмисляне на лъчетерапевтични процедури и диагностика на пациенти със 128-срезова реорганизация, цифрова мамографска система, която към този миг нито една българска болница не разполага.

На фона на все по-често срещания рак на млечните жлези, информацията за този мамограф звучи вълнуващо. Ще ни дадете ли детайлности?

Разбира се. Става въпрос за  Mammomat Revelation с опция за томосинтеза и биопсия, което е един изцяло нов стандарт при диагностиката на болесттите на млечните жлези. Благодарение на него може да се види цялата гърда в 3D проекция  с изключителна точност, която, обаче, е с минимални дози на радиация. Резултатът е в детайли изображение, с чиято помощ тъкмо се разпознава местоположението на всеки израстък или микрокалцификация. Мамографът е незаместим както за ранна диагностика и скрининг, по този начин и за оценка на терапия, както и следене след лекуване. Освен всичко друго,  мамографското проучване с този уред е оптимално удобно, което за пациента също е значимо. Може би тук, при детайлите за апаратурата за образна диагностика е редно да загатна, че към екипа на нашето поделение се причислява сътрудник с 15-годишен опит в лечебни заведения в Бордо и Монпелие, Франция, само че повече информация ще дадем малко по-късно.

В закупената инсталация има  ПЕТ скенер и ядрено-магнитен резонанс, има ли нещо характерно при тях? 

Да, закупихме последни генерации ПЕТ скенер и ядрено-магнитен резонанс, с които ще разтеглим опциите за диагностициране и следене на пациентите с онкологични болести. ПЕТ- скенерът е модел Biograph Horizon с LSО кристали, който дава извънредно прецизна информация, която води до по-голяма опция за ранна диагностика и окончателна лечебна тактика. Базираните на  кристали детектори и високоскоростни електронни частици усъвършенстват с повече от 200% опцията за идентификация на дребни лезии. Технологията дава опция да се понижи времето за проучване, което води до по-ниско лъчево натоварване и по-голям комфорт на пациента.

Апаратът за магнитно- резонансна томография  е модел Magnetom Sola, с технологията BioMatrix, която обезпечава постоянни облици с високо качество на картината, като автоматизирано се настройва към самостоятелната анатомия и физиология на пациента. Това дава спомагателни благоприятни условия за персонализираната медицина.  В това потомство ЯМР са инсталирани датчик за темп, чието предназначение  е автоматизирано да улавя придвижванията на сърцето и кинетичен датчик, който в действително време следи придвижването на главата на пациента. Кинетичният датчик е предопределен да контролира ЯМР сканирането въз основа на информацията за придвижването на пациента в действително време, което доста понижава двигателните артефакти в облика и води до по-високо качество на диагностичното изображение, изключително при по-сложни случаи.

Разбрахме, че в Националната онкологична болница „ Дева Мария “ ще предложите и SPECT сканиране?

Точно по този начин. Очакваме доставка на SPECT/CT модел Symbia Intevo Bold с автоматизиран надзор на качеството. Това е уред за еднофотонна емисионна компютърна томография, който съставлява двуглава гама-камера и рентгенов компютър-томограф, интегрирани в един уред. SPECT-CT сплотява преимуществата на нуклеарно-медицинския и рентгеновия способ, като в същото време понижава техните дефекти. Полученият хибриден облик дава функционална и анатомична информация за патологичния развой в едно проучване. И до момента в който рентгеновият способ може да покаже по какъв начин наподобяват органите в тялото, то SPECT демонстрира по какъв начин действат. С него може да се види какъв е кръвотокът към сърцето, кои елементи на мозъка са повече или по-малко дейни или какви елементи от костите са наранени от онкологичното заболяване. Новият ни компютърен томограф за обмисляне на лъчетерапевтични процедури и диагностика на пациенти със 128-срезова реорганизация SOMATOM go.Open pro също заслужава внимание. Неговите функционалности са изключително потребни за пациентите с онкологични болести на бели дробове, черен дроб, тумори на глава и шия, които са предизвикателство за останалите томографски системи.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР