За своите осем сезона Game of Thrones се превърна в

...
За своите осем сезона Game of Thrones се превърна в
Коментари Харесай

Домът на дракона, сезон първи, епизод първи

За своите осем сезона Game of Thrones се трансформира в един от най-популярните сериали в международен мащаб. Успехът му може да се опише като културен феномен. Е, последните няколко сезона оставиха почитателите разочаровани, само че те не се и водеха по книгите на Джордж Р.Р. Мартин, най-малкото тъй като към момента не е приключил последната част от поредицата " Песен за огън и лед ".

След като видяхме ожесточената борба за Железния престол и всичката кръв, която бе пролята за него, той бе напълно резонно претопен от Дрогон. Трон, за който от епохи се водят борби и разногласия, тъй като всеки желае да ръководи Седемте кралства.

През всички тези сезони слушахме истории за предишното и по какъв начин домът Таргариен бил в миналото всесилен и популярен. Владеел цялостен Вестерос без никакъв проблем, тъй като имал разполагаем дракони и нито капка благосклонност към съперниците си.
 Крал Визерис Таргариен

Крал Визерис Таргариен

Сега най-сетне можем да се потопим в този свят с " Домът на дракона " (House of the Dragon), основан върху " Огън и кръв " на Мартин, която излезе на български през 2019 година Сериалът е разгласен като предистория на Game of Thrones и е фокусиран напълно върху дома Таргариен и техните инциденти.

Имахме опцията предпремиерно да изгледаме първия епизод на сериала, с цел да добием визия какво тъкмо ни чака в оставащите девет епизода от първи сезон.

Всичко стартира с избирането на Визерис Таргариен (Пади Консидайн) за крал, откакто наследниците от мъжки пол на предшественика му умират. Съдбата не е изключително милостива и към него, тъй като също не го подарява с наследника, който той желае. Но за сметка на това има интелигентна и мощна щерка - Ренира (Мили Алкок/Ема Д`арси), която обожава да язди дракони и избира да се бие на бойното поле, в сравнение с да бъде употребена като развъдник за наследници.
 Ренира Таргариен и Алисент Хайтауър

Ренира Таргариен и Алисент Хайтауър

За да има по-голяма изясненост по кое време тъкмо се случва всичко това, би трябвало да кажем, че събитията в " Домът на дракона " се развиват 172 години преди раждането на Денерис Таргариен (Емилия Кларк).

Проблемът обаче е явен - няма по какъв начин жена да седне на Железния престол. Такова нещо досега в историята на Вестерос не се е случвало, а има значително хора, които биха създали всичко, с цел да не се и случи.

Някои от съветниците на краля считат, че най-логичният избор за негов правоприемник е брат му - Демън (Мат Смит). Щеше да бъде и най-хубавият, в случай че не беше емоционален и налегнат от жадност за кръв и правдивост.

И умерено можем да кажем, че Таргариен в действителност ще са на фокус, тъй като семействата Баратеон, Ланистър, Старк и компания са по-скоро заряд. Битка за престол ще има и това е ясно, тъй като точно тя е основата на всички романи на Джордж Р.Р. Мартин. А споменавайки името му, би трябвало да кажем, че той е взел присъединяване в основаването на сериала дружно с Райън Кондал. Нещо, което няма по какъв начин да не приемем като отзив за високо качество и представление.

И най-малко първият епизод предлага от всичко по малко (меко казано). Има типичната за света на Game of Thrones жадност за власт, има добре познатите ни брутални подиуми с принуждение, от които кръвта се вледенява. Не липсват и секс сцените и изобилието от голи женски тела.

Но може би най-важното за сезона е съществуването на дракони. И то не бебета, на които им трябват няколко години, с цел да пораснат и станат рискови, а изцяло развити огнедишащи чудовища, които чакат да чуят вълшебната думичка, с цел да изпепелят всичко - Дракарис!

Премиерата на " Домът на дракона " е на 22 август
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР