За сто дни да премахнем 100 пречки пред бизнеса –

...
За сто дни да премахнем 100 пречки пред бизнеса –
Коментари Харесай

Партиите на масата за преговори: За 100 дни да премахнем 100...

За 100 дни да премахнем 100 спънки пред бизнеса – такава висока цел сложиха от " Демократична България " пред останалите партии, поканени от „ Продължаваме промяната “ на дискусионни срещи, които да слагат основата на бъдещо съдружно съглашение. Днес се организираха срещите по тематики Енергетика и Икономика. В тях присъединяване взеха представители на Демократична България " (ДБ), Българска социалистическа партия (БСП) и " ИТН " (ИТН).

Още при започване на полемиката водачът на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че общата цел е да имаме държавно управление, което не прави взаимни отстъпки, поставя България над всичко, и няма „ наши “ и „ ваши “ хора. Трябва да се изкорени практиката голяма част от договарянията в Народното събрание по разнообразни закони да се случват в бюфета на институцията, добави той и прикани за бистрота във всичко.

Партиите сложиха акцент върху проблемите на бизнеса в актуалната здравна и енергийна рецесия, която спъва развиването на компаниите и ги изправя пред заплаха от банкрути. Икономистът Георги Ганев уточни, че за Демократична България е значимо бързо да отпаднат всевъзможни ограничавания върху бизнеса, при изискване че има задоволителен % имунизирани. А това може да се случи единствено, в случай че дневно се слагат сред 20 хиляди и 40 хиляди ваксини. Другите оферти на Демократична България са краткотрайно вдишване на осигуровки от страна на страната за лимитирани заради пандемията бизнеси и за тези, които отварят нови работни места. Според тях продължаването на ограниченията 60/40 и 80/20 е неотложно.

От Има Такъв Народ пък предложиха да се ускорят процедурите по неплатежоспособност и разпродажба и да се сътвори указател на нередовни платци. С смяна в Търговския закон да се регламентира нов тип сдружение - започващ бизнес и той да употребява данъчни тласъци, изясни Диляна Иванова. Съпартиецът й Любомир Каримански доразви концепцията за поощряване на започващите новаторски предприятия като предложи съкращаване на налог облага за тях за първите три години, Фокусът, съгласно Мика Зайкова пък би трябвало да бъде „ стопанската система на знанието “. Необходима е генерална просветителна промяна – да се махнат делегираните бюджети и да се заплаща там, където има развиване, уточни тя.

Социалистите обрисуваха пък напълно краткосрочни ограничения, с цел да се спре обедняването на хората. Те желаят краткотрайно понижаване на Данък добавена стойност за самун, мляко, месо, сирене и медикаменти. Петър Кънев от Българска социалистическа партия обърна внимание на активността на микро- и дребните предприятия, които по думите му генерират 61% от Брутният вътрешен продукт. Той счита, че тяхното бизнес всекидневие би трябвало да е оптимално опростено откъм административна тежест – да се основат цифрови трудови книжки, да има омекотен достъп на приключили у нас задгранични жители до пазара на труда, да се регламентира отдалечената работа и други

Това обаче е единствено началото

По-голяма част от направените оферти на срещата обаче занапред би трябвало да се уточняват, даже в случай че има единодушие сред другите политически сили. Част от концепциите пък са в обсега на други работни групи. Например ограниченията против пандемията ще бъдат разисквани в групата по опазване на здравето, данъчните промени - в групата по финанси, а административната промяна - в група по тази тематика.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР