За споразумението с енергетици и миньори Tribune.bg разговаря с народния

...
За споразумението с енергетици и миньори Tribune.bg разговаря с народния
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Mиньорите не са се успокоили, искат яснота

За съглашението с енергетици и миньори Tribune.bg беседва с народния представител от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Г-н Вълчев, успокоиха ли се протестиращите от Стара Загора?

Не мисля, че са се успокоили миньорите. Това, което бе реализирано през вчерашния ден като единодушие, дава някаква убеденост, само че въпреки всичко то би трябвало да бъде въведено в деяние.

В съглашението има и съответни периоди, тях ли слагат под подозрение?

Енергетици и миньори от дълго време желаят изясненост. Последните години съм провел доста диалози с хората. Те споделят, че не са срещу прехода, само че желаят той да е фактически обективен, а не в услуга на частни ползи. Те желаят изясненост – по години какво се случва. На прехода му трябват първо малко повече години - не две години, а 5-10, с цел да бъдат основани различните работни места. Тези други възможности като производства и технологии да запазят района като софтуерен и енергиен център, и да се случат при транспарантни вероятности.

А за какво досега нито едно държавно управление не се зае да преразгледа Плана за възобновяване и устойчивост/ПВУ/, както реши Народното събрание?

Ангажиментът бе подписан персонално от Асен Василев през 2022г. Оттогава сме имали две държавни управления – служебни. Очевидно нямаха предпочитание да предоговарят ПВУ. За настоящето също се колебая в неговата ангажираност да преразгледа Плана. Надявам се да ме опровергаят. По-скоро чух по какъв начин със удовлетворение оповестиха, че пазарът ще закрие въглищните ни централи. Особеното в тази ситуация е, че те не работят по напълно пазарни механизми. Цената на електрическата енергия от централите се утроява поради цената на квотите, т.е. един непазарен и бюрократичен механизъм въздейства върху пазара и то в пъти. Така че ние не може да приказваме за пазар, тъй като в случай че централите бяха в Одрин и им пращахме въглища по ленти до такава степен, токът щеше да е доста по-евтин, макар че е по-далече от Гълъбово.

С какво ще зареждаме електрическите автомобили, то няма базова мощ?

Абсолютно. Колкото и фотоволтаици да инсталираме, на тях им би трябвало балансираща мощ. Слънцето грее 1700 часа, а годината е 8700, т.е. 7000 часа би трябвало някой различен да създава сила. И това може да е новата атомна мощ. Да построим нови блокове ще ни трябват 10-15 години, а и атомната централа не може да е балансираща мощ. На атомната централа ѝ трябват два дни, с цел да вдигне или смъкна напрежение.

ТЕЦ-овете могат, обаче ?!

ТЕЦ-овете са балансиращата сила. Те поддържат и напрежението на системата, нещо което и силата от фотоволтаици не може да прави. Така че ние би трябвало да подходим рационално и да кажем, че не можем без тези мощности. Но по тази причина би трябвало да имаме ангажирани ръководещи, а нашето подозрение е, че те по-бързо желаят да унищожават компрекса „ Марица-Изток ” поради частни ползи.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР