За спокойствие призоваха група анализатори в ефира на bTV, след

...
За спокойствие призоваха група анализатори в ефира на bTV, след
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Спокойно! Няма основание да се задейства нито чл.4, нито чл.5 от Договора на НАТО

За успокоение приканиха група анализатори в ефира на bTV, откакто две съветски ракети паднаха на територията на Полша през вчерашния ден и убиха двама души. Не е ясно обаче от кое място са били изстреляни те.

Американският президент Джо Байдън изрази подозрение те да идват от Русия, а трима чиновници на Съединени американски щати обявиха пред " Асошиейтед прес ", че ракетите идват от Украйна. При всички случаи анализаторите са безапелационни - не прозира предумисъл.

" Малко да изпуснем въздуха и да се успокоим, тъй като на този стадий не мисля, че има съображение за задействане на член 5. Най-вероятно става дума за случай и за украинска ракета, отпратена във въздуха поради вчерашните офанзиви. Няма учредения да се счита, че става дума за съзнателно нахлуване. Даже ми се коства, че няма съображение за задействане на член 4 ", съобщи пред bTV Димо Гяуров.

" Възможно е да има обективно следствие и то към този момент се случва. Ще се покаже за какъв вид оръжие става дума, проучват се доста параметри и ще се даде тясна информация какво и къде е пристигнало, а от там - за какво. Изключвам предумисъл ", добави той.

И Милен Керемедчиев прикани за успокоение.

" Нека се успокоим и да кажем, че Русия не атакува страна-членка на НАТО. Чл. 4 от груповия контракт значи, че нейната териториална целокупност е застрашена, тя привиква съвещания. Това не е пускане на груповата система за защита. Това го сподели Байдън, Дуда също беше доста сдържан. Вижда се, че случаят ще бъде употребен ", уточни той.

По думите на проф. Валерий Тодоров, в случай че беше изцяло несъмнено, че ракетите са пристигнали от Русия, НАТО би реагирал до момента.

" Става дума за инцидентен случай, обяснява се от кое място. Проблемът в спора е, че не са изключени и по-тежки произшествия със инцидентен темперамент ", уточни той

" Има ли предумисъл? Не. На всички е ясно, че всяка съветска или украинска ракета може да доближи полска територия. Не съществуват военни цели. Трябва деликатно да проследим какво ще решат посланиците в НАТО. Нека изчакаме. Няма смисъл за този спор. НАТО напълно поддържа Украйна ", добави Асен Григоров.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР