За спиране на износа на ток от България може да

...
За спиране на износа на ток от България може да
Коментари Харесай

Енергийният министър: Спирането на износа на ток ще има сериозни последствия

За прекъсване на износа на ток от България може да се приказва, единствено в случай че сме съгласни да не сме в европейската общественост и да нямаме всички изгоди, които имаме от европейския пазар. Това изясни министърът на енергетиката Александър Николов в студиото на „ Здравей, България”.



Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще докара до съществени последици за България. Глобата е едно на ръка. Това, че сега съумяваме да балансираме с енергийното си произвеждане на ток е добре, в случай че го създадем ще имаме изгода, само че краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са основни сътрудници и е хубаво да имаме положителни връзки. Ако ние създадем това в този момент, ще пострадат доста те. И можем да чакаме безусловно същата реакция от тях, когато се нуждаем, посочи той.

Факт е, че енергийната рецесия е рецесия за цяла Европа. Тя не е единствено в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия район, сподели енергийният министър.

Коментар от него пристигна и за това дали е допустимо общините, които изключват осветлението, и учебните заведения, лечебните заведения и манастирите, които се сблъскват с проблеми поради високите цени да преминат на контролирания пазар на електрическа енергия.

Не, не може да стане. Има краткосрочни и дълготрайни ограничения. Краткосрочните са обезщетенията, които са планувани. Дългосрочно, което трябваше да се направи доста обратно във времето, през идващите няколко месеца ще го създадем - е всички административно непосредствено или косвено свързани бюджетни обществени организации да преминат в общ пул, с цел да има предвидима цена, посочи Николов.

Той засегна и сметките на студентите, живеещи в общежития, които заплащат високи сметки за ток заради обстоятелството, че постройките са регистрирани като юридически лица и са на свободния пазар. Към момента те ще получат размера на обезщетенията, който е годен в цялата страна, изясни министърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР