За социалистическа държава Китай е учудващо зависима от частния бизнес

...
За социалистическа държава Китай е учудващо зависима от частния бизнес
Коментари Харесай

Частните компании пускат здрави корени в Китай

За социалистическа страна Китай е учудващо подвластна от частния бизнес

Частните компании способстват за 60% от Брутният вътрешен продукт и 80% от градската претовареност. Меко казано, китайската стопанска система пострада от ковид. Понижението на Брутният вътрешен продукт с 6.8% през първото тримесечие (в съпоставяне с 2019 г.) постави завършек на 28-годишен интервал от непрестанен напредък с големи темпове. Комунистическата партия, която усеща поддръжка от повишението на виталния стандарт, не желае да се асоциира със спада. Президентът Си Цзинпин анулира тежките ограничения и поддържа държавните компании. Но втората по величина стопанска система в света няма да оздравее единствено от напъните на Си.

За социалистическа страна Китай е учудващо подвластна от частния бизнес. Узрявайки през годините, стопанската система на азиатската страна се измести от произвеждане, насочено за експорт, към услуги в страната, което докара до растеж на бизнесмените в Китай. Сега обаче рецесията, подбудена от ковид, както и по-авторитарният режим на Си Цзинпин ще тестват устойчивостта на частния бранш, както в никакъв случай до момента.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Китай призна първия си частен бизнес през 1980 година, когато 19-годишният Джан Хуамей записва сергия за продажби на копчета и играчки в пристанищния град Уънджоу. Оттогава партията създаде своя лична " икономическа градина " - разбиране, разпространявано в Съединени американски щати през 80-те години, съгласно което локалните бизнесмени са основа за напредък. Държавата комуникира с бизнесмените какво не могат вършат - някои браншове като тютюна са неразрешени - само че като цяло бизнесите бяха оставени да порастват гладко. Както споделя Джонатан Вьотцел от консултантската компания McKinsey, " китайската градина наподобява повече на дива британска градина, в сравнение с поддържан френски двор ".

Градинарското знамение

Този метод разреши на предприемачеството да развие дълбоки корени в Китай през последните 40 години. До 2017 година начинаещите притежатели записаха близо 6 млн. компании годишно, или повече от 15 хиляди дневно - съвсем три пъти повече от 2010 година Частните компании способстват за 60% от Брутният вътрешен продукт и 80% от градската претовареност. Частния капитал дава отговор за 70% от вложенията. Партийните членове на Уънджоу през днешния ден гордо декларират, че 99% от локалния бизнес е частна благосъстоятелност и един на всеки петима локални поданици е основал компания.

Пример са китайските интернет стартъпи. Анализаторската компания Juzi счита, че сред 2015 и 2018 година в интернет стартъпи са вложени към 1.3 трлн. $ капиталов капитал. Повече от 130 хиляди сходни компании са основани от 2001 година насам. Много инициативи се провалят. Азиатската банка за развиване счита, че междинната дълготрайност на живота на дребните компании в Китай е по-малка от четири години, на половина от продължителността в Съединени американски щати. Изследване на университета Renmin в Пекин през 2016 година откри, че едвам 2% от приключилите, които започват бизнес за пръв път, съумяват. И въпреки всичко същото изследване открива, че над 80% са подготвени да опитат още веднъж.

Това старание може да произтича от вярата, че всеки може да успее. Чен Лонг, ректор на Училището за предприемачество Хупан в Ханджоу, богат на започващи компании град в провинцията Джъдзян, подхранва предприемаческия дух на своите студенти с " безчет образци за триумф ", които дават " чувството, че можете да измененията ориста си ". Във Фуджиан, града за бизнес в дните преди Мао, хората, запитани за тайната на бизнес триумфа, дават отговор с част от национална ария: " Три десети от живота се дефинират от небесата, останалите седем можете да определите, в случай че сте работливи. "

Приказки като тази на Джак Ма, който два пъти не съумява да влезе в университет, след което основава Alibaba, през днешния ден колос в електронна търговия, от дребен апартамент в Ханджоу, превзема милиони китайци. Биографиите на бизнесмени като него или неговия адаш Пони Ма от Tencent, колос за онлайн видеоигри и заплащания, се изкупуват като топъл самун. Техните думи се трансформират в афоризми. И както показва Роджър Кинг от Хонконгския университет за просвета и технологии, тяхното благосъстояние - на двамата господа Ма е на стойност общо 88 милиарда $ - провокира удивление, а не злоба.

Това виждане се укрепва от високия дял на започващите компании, които се трансформират в " еднорози ". Китай има 206 започващи компании на стойност над 1 милиарда $, повече от която и да е друга страна. Според анализаторската компания Hurun Report Пекин е хазаин на 82, повече от 55-те " еднорога " от Сан Франциско. Сред тях са ByteDance, най-големия еднорог в света към сегашен миг, който има TikTok, хитово приложение за къси видеа, което се прави оценка на над 90 милиарда $.

Еднорозите, несъмнено, не са представителна извадка от частния бранш. Но те демонстрират, че китайското предприемачество е с дълбоки корени. Според Vision Plus Capital огромен дял от фирмите се намират към градове с висок брой на еднорозите приблизително на милион поданици като Ханджоу (31), Шенжен (27) и Пекин (24). Но техните създатели са в по-разнообразен географски проект. Hurun изброява 112 от създателите на китайски стартъпи с оценка от най-малко 1.5 милиарда $. The Economist съумя да открие родното място на 78 от тях, като множеството произлизат от над 20 провинциални региона.

Основателите на Kuaishou, приложение за видеосподеляне, Musical.ly, което стана TikTok, и WeChat, приложение за чат, понастоящем благосъстоятелност на Tencent, произлизат от вътрешността на провинция Хунан. В нейната столица, Чанша, са ситуирани повече от 12 000 компании в креативната и културната промишленост, примамвайки от ден на ден хора от региона. От Лонгян, другояче незабележим град в провинция Фуджиан, произлиза Жанг Иминг, основателят на ByteDance, и Ван Син от Meituan-Dianping, мобилно приложение с пазарна капитализация 75 милиарда $.

Успешните бизнесмени постоянно поддържат бизнеса в родните си райони. Дузина, произлизащи от Лонгян, в това число господин Ванг и господин Жанг, участваха в " Среща на върховете на новите изгряващи интернет звезди от Лонгян ". Кай Уеншенг, незавършил от приблизително учебно заведение в Фуджиан, който направи милиарди, търгувайки с имена на интернет домейни, влага в десетки локални стартъпи. През 2015 година Джак Ма от Alibaba откри учебното заведение Хупан, планувано в разгара на международната финансова рецесия няколко години по-рано, като отговор на Китай към Харвардската бизнес школа (създадена по време на банковата рецесия от 1907 г.).

Докато предприемачите се стремят да посадят в предприемаческата градина, локалните управляващи я похдранват с хранителни субстанции. В Джъдзян, където се намира и Ханджоу, дребният бизнес се разви незабавно откакто Дън Сяопин анулира възбраните на Мао през 1979 година Заемите от държавните банки на Джъдзян разрешиха на някои ранни звезди да се повдигнат. Например Зонг Кингху, който основава Wahaha през 1987 година, и Гуо Гуангчан, фабрикант, който стартира Fosun Group през 1992 г.; по-късно Динг Лей от NetEase, игрален колос основан през 1997 година

Съвсем неотдавна Dream Town, държавно населено място за стартъпи наоколо до кампуса на Alibaba в Ханджоу, раздаваше пари и безвъзмездни офиси на обещаващи бизнесмени. Град Сямън във Фуджиан предлага на над 3000 стартъпа великодушни дотации за наем, проучвания и разработки. Фирмите получават преференциални заеми и са освободени от корпоративен налог за две години плюс отстъпка за още три.

Жизнеността на китайската екосистема от частни предприятия обаче е изправена пред три провокации. Първо, китайските започващи компании и дребният бизнес, както на всички места по света, бяха мощно наранени от ограниченията към ковид. Приходите им понижиха с съвсем 60% през март на годишна база, демонстрира изследване на университета " Цинхуа " в Пекин. Според cbInsights броят на покупко-продажбите, включващи китайски стартъпи, е понижен с близо 40% през първото тримесечие спрямо предходното до най-ниското равнище от 2016 година Финансирането в ранен стадий пък е намаляло със 70%.

За да помогне, Пекин наложи на банките да изчакат с изплащането на кредите и по-малките компании могат да се забавят с изплащането на заемите си до края на юни. На 23 април чиновници в Zhongguancun, столичния софтуерен център, се сплотиха с 30 капиталови компании, с цел да започват капиталова акция с капитал 30 милиарда юана (4.2 милиарда долара) за поддръжка на стартъпи. Някои огромни корпорации също се засилват. Производителят на смарт телефони - Xiaomi, взе участие в девет покупко-продажби със личен капитал през първото тримесечие, с една повече, в сравнение с през предходните три месеца. Alibaba започва " Пролетната гръмотевична самодейност 2020 ", с цел да помогне на по-малките експортно насочени предприятия да доближат до нови пазари. Ant Financial, финансовото отделение на Alibaba, си партнира със стотици търговски банки, с цел да предложи заеми на десетки милиони дребни компании. Секторът с разплащания на Ant - AliPay, оказва помощ на 50 хиляди търговеца да реалокират бизнеса си онлайн, предоставяйки безвъзмездни онлайн курсове. Даниел Джанг, началник в Alibaba, съобщи, че компанията би трябвало да " стои един до друг " с елементарния човек.

Непостоянни градинари

Не всеки е толкоз безрезервен. Държавните кредитори отхвърлят да дават нови заеми на доста дребни компании, като избират да влагат в най-големите предприятия. И продължаващите дейности на Пекин за ограничение на неофициалните източници на кредитиране, на които разчитат множеството частни компании, оставя доста компании без запаси.

Именно затягащият се режим е вторият проблем на частния бранш. Партията наподобява по-враждебно настроена към бизнеса, откогато Дън Сяопин сътвори " специфичните стопански зони " през 80-те години. Си Цзинпин поддържа ръководеното от страната развиване върху преодоляването на частния бранш, може би виждайки култа към бизнесмените като опасност за властта. Бившият началник на партията в Джъдзян и недодялан началник на Фуджиан разочарова тези, които считат, че за пробивите е нужна среда, в която хората са свободни, по думите на Р. Мей Лий, " да се отдадеш, да мечтаеш и да правиш нещата по друг метод ". Г-жа Ли се отдръпна като декан на Училището по предприемачество и мениджмънт в университета ShanghaiTech през 2018 година, частично заради недоволството от засиления държавен надзор върху образователната стратегия.

Третото терзание за доста китайски компании е вероятността да бъдат изключени от света. Това не е напълно по виновност на Китай; Съединени американски щати ще ограничи износа на избрани технологии за китайските купувачи като част от комерсиалната война сред двете суперсили. Но стремежът на Си Цзинпин за по-голяма автономност от Запада ще затрудни китайските компании да доставят материали и съставни елементи, недостъпни вкъщи, като нови микропроцесори и да притеглят бизнес сътрудници от чужбина. Реакцията на държавното управление против ковид като прикриването на известията за първичната зараза в провинция Хубей в допълнение способства за отрицателния имидж на китайската страна в света.

Справянето на частния бранш с вируса е доказателство за силата му. Цените на акциите на по-малките компании са се намалили на половина по време на пандемията, в сравнение с цените на дребните компании в Съединени американски щати и Европа. Докато дребните предприятия в Съединени американски щати се показват доста по-зле от огромните корпорации, в Китай дребните бизнеси се оправят с рецесията съвсем толкоз добре, колкото огромните предприятия. След като рецесията завърши, вложителите, най-много локалните, без подозрение ще усилят вложенията си.

И макар че Си Цзинпин дава повече за бизнеса от предшествениците си, е малко евентуално да се огъне пред бизнесмените в Китай. Партията осъзнава, че обещанието й за предстоящ напредък изисква постоянен частен бранш. Както прибавя един задграничен наблюдаващ, постоянният частен бранш също по този начин е потребна " ваксина " - такава, която укрепва режима против по-свободолюбивите бизнесмени. По-добре за тях е да насочат силата към предприемачеството. За благополучие на Си Цзинпин мнозина към момента са щастливи да създадат тъкмо това.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР