За София е много важно името, което ще се появи

...
За София е много важно името, което ще се появи
Коментари Харесай

Президентът поиска новото име на Македония да включва части от територията на България

За София е доста значимо името, което ще се появи след договарянията сред Македония и Гърция, да не съдържа географски маркер, който да включва елементи от територията на България.

Това сподели президентът Румен Радев след диалози с македонския си сътрудник Георге Иванов, по чиято покана е на двудневно посещаване в Скопие.

" Решението на казуса за името ще се случи в директни и почтени договаряния, които се водят сред Македония и Гърция. Но, несъмнено, договарянията ни засягат и нас, българската страна, " сподели Радев, представен от организация МИА и електронното издание МКД. " Българската позиция е ясна, " добави той, имайки поради изказването на македонския министър председател Зоран Заев от предходната седмица, съгласно което Македония е подготвена да одобри " географски маркер " в новото си име.

" Надявам се, че ще се откри рационално решение, което ще задоволи всички страни, " сподели още президентът. Българското държавно управление от месеци поддържа тезата, че няма никакви искания към името на Македония, въпреки външният министър Екатерина Захариева да разгласи, че някои географски понятия в него не биха били допустими други възможности за решение на разногласието с Гърция.

Двамата държавни глави оповестиха и че страните им са се съгласили да предизвикват подписването на контракт за стратегическо партньорство. На взаимната конференция Иванов сподели, че оттатък Договора за добросъседство, който влезе в действие тази седмица, двете страни имат потребност от съдействие поради фактори като мигрантската рецесия, посочили, че е належащо те да работят " в сферите на сигурността, разузнаването, дружно да се работи за предварителна защита на вероятни закани за целия район. "

Друга тематика на диалозите е бъдещата железопътна връзка посред им, както и построяването на Коридор №8, работата по който е в застой от години.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4674)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР