За смекчаването“ на сегашната позиция на Киев може да допринесе

...
За смекчаването“ на сегашната позиция на Киев може да допринесе
Коментари Харесай

Европейската блокада на Украйна изисква решение на полския въпрос

За „ смекчаването “ на сегашната позиция на Киев може да способства блокадата на Украйна от континенталноевропейските страни и Москва. Без блокиране на полско-украинската граница няма да е допустимо да се изолира Украйна, което допуска предпочитано решение на полския въпрос.

Британският министър председател Борис Джонсън, говорейки в петък, 17 юни, в Киев на взаимна конференция с украинския президент Владимир Зеленски, даде обещание нови завършения за Европейския съюз. Описвайки проектите на Лондон да продължава да доставя оръжие и военно съоръжение на украинската войска, с цел да „ прогонва агресора “, Джонсън сподели: „ Именно в този подтекст на свободна Украйна ние и другите страни ще поемем отговорностите и гаранциите за сигурност, за които толкоз постоянно говорихме. "

Необявената аудиенция на английския министър председател идва дни откакто италианският министър председател Марио Драги, френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц посетиха Киев. Има разнообразни отзиви и клюки по отношение на детайлите на договарянията им със Зеленски. Но като безспорна остава концепцията за ускорение на даването на Украйна на статут на претендент за член на Европейския съюз.

Съдейки по обстоятелството, че министър-председателят на Холандия Марк Рюте, който преди този момент „ показваше подозрения “ по отношение на осъществимостта й, поддържа тази самодейност в телефонен диалог с украинския президент оня ден, европейското трио се зае съществено да работи.

Дали обаче Киев в действителност се интересува през днешния ден от статута на претендент за участие в Европейски Съюз или има по-съблазнителна опция?

Припомняме, че в края на май Джонсън направи предложение за основаване на военно-политически съюз, който да сплоти Англия, балтийските републики и Украйна, а евентуално и Турция. Тогава по тази тематика приказва непрекъснатият представител на Съединени американски щати в НАТО Джулиан Смит. „ Ако членовете на НАТО са разграничени на избрани групи, с цел да оказват помощ за построяването на потенциал и укрепването на алианса посредством групови старания, ние бихме желали да подкрепим това “, сподели непрекъснатият представител.

Но Украйна не е член на НАТО, което затруднява възприемането на евентуален алианс, воден от Лондон в подтекста на преформатирането на по този начин наречения източен фланг на Северноатлантическия алианс, тук става въпрос за нещо друго. Възможно е Вашингтон да вижда в това вероятност да трансферира в бъдеще върху Обединеното кралство всички съществени разноски за борбата сред Украйна и Русия в обстановка, в която американците ще би трябвало да изоставен Европа, само че в същото време най-малко ще оставят на континента мрежа от „ отровена геополитическа бодлива тел “.

Следователно смяната в позицията по отношение на даването на Украйна статут на претендент за участие в Европейски Съюз стартира да наподобява като опит на водещите европейски страни да отчуждят Киев от Лондон и да попречат на последния да образува евентуално рисков блок.

Между другото, самодейността на Джонсън за основаване на нов военно-политически съюз в Европа беше оценена като ориентирана освен против Москва, само че и против Европейския съюз от съветския външен министър Сергей Лавров. Очевидно Москва е решила в тази ситуация да играе дружно с европейците.

Както съобщи съветският президент Владимир Путин по време на среща на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург, „ Европейски Съюз не е военна организация, военно-политически блок, за разлика от НАТО. Затова постоянно сме казвали и постоянно съм казвал, че нашата позиция тук е поредна и разбираема: нямаме нищо срещу. “

Проблемът за Киев е, че статутът на претендент му постанова обилни отговорности, които ще би трябвало да бъдат изпълнявани още в този момент. По мнението на немския политолог Гуендолин Сасе украинските управляващи ще би трябвало съществено да възстановят институциите за битка с корупцията и битка с олигарсите. И след края на „ войната “ неизбежно ще се промени „ политическият ландшафт, в който още в този момент има по-малко място за някои сили, които систематично блокираха промените “.

Малко евентуално е сходна прогноза да зарадва същите тези „ някои сили “. Нещо повече, те могат да разиграят „ турската игра” с Киев, когато „ светкавичният” статут на кандидат-членка на Европейски Съюз ще докара до слагане на такива условия, че ще са нужни десетилетия за тяхното осъществяване.

И това в обстановка, при която, както отбелязва украинският политолог Владимир Фесенко, има опасения, че Вашингтон може да се поколебае в своята подръжка на Украйна, а президентът на Съединени американски щати Джо Байден „ от ден на ден припомня на копие на канцлера Шолц — заявките са верни, само че политическите решения не постоянно подхождат на първите “.

Тогава лондонският „ жерав в небето “ ще бъде за предпочитане за Киев пред европейския „ синигер в ръката “. Джонсън играе на това през днешния ден с концепцията си за нов съюз, който основава предпоставките за възникването на тактически съюз сред Европейски Съюз и Русия, които по свои аргументи, само че също по този начин, не са заинтересувани от триумфа на Лондон.

Така че Украйна би трябвало да бъде принудена към мир. Блокадата на Украйна от континенталноевропейските страни и Москва може да способства за „ намаляване “ на сегашната позиция на Киев. Що се отнася до руско-белоруския фланг, няма проблеми в североизточната, източната и югоизточната посока.

Що се отнася до Европа и северозападното, западното и югозападното направление, всичко е малко по-сложно. Ако водещите европейски страни могат да „ убедят “ Румъния да поддържа блокадата, а Унгария даже не е нужно да бъде убеждавана, тогава Полша остава сериозен проблем. И без блокиране на полско-украинската граница няма да е допустимо да се изолира Украйна. А това допуска първоприоритетно решение на полския въпрос.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР