За смъртта на дете на зъболекарски стол след усложнения от

...
За смъртта на дете на зъболекарски стол след усложнения от
Коментари Харесай

С две оправдателни и една условна присъда приключи дело за починало дете при дентално лечение след анестезия

За гибелта на дете на зъболекарски стол след затруднения от сложена анестезия, отговорна е единствено анестезиоложката Йоанна Филипова, която не е забелязала в точния момент влошеното му положение и по тази причина е наказана условно на една година затвор. Това е окончателната развръзка след 8 години правосъдни борби. Венета Павлова, шеф на Дентален център „ Европейска общност Дент “, е оправдана по обвиняването за породена по несъобразителност гибел на 14-годишно момче при дентално лекуване под обща упойка през 2016 година. Още преди 3 години брачният партньор ѝ стоматологът и някогашен народен представител от „ Реформаторския блок “ Валентин Павлов беше дефинитивно оневинен, а Йоанна Филипова получи 1 година условно. Филипова е приета за отговорна за това, че не е приложила на потърпевшия антидот „ Дантролен “.

Според претекстовете в решението на Върховен касационен съд по делото е открито, че в Дентален център „ Европейска общност Дент “ се е ползвал инхалационен анестетик „ Севоран “, в характерността на който е вписано, че при предразположени човеци може да докара до клиничния синдром, прочут като „ злокачествена хипертермия “ (малигнена хипертермия). Тя се диагностицира при съществуване на подозрение (инцидент при упойка на непосредствен роднина) и реализиране на мускулна биопсия при специфични условия за доказване на генетична предиспозиция. Към момента на действието в България не се е провеждало такова проучване и нямало създаден протокол и нормативни условия за съответна реакция при проявата на това тежко затруднение по време на упойка. Малигнената хипертермия се отключва ненадейно и не може да се предскаже, а сполучливото преодоляване включва наложително използването на „ Дантролен “.

В Регламент (ЕО) № 141/2000 година на Екологичен потенциал и Съвета дейното вещество dantrolene sodium е с означение лекуване на малигнена хипертермия. Регистрирано е в регистъра на лекарствените артикули – сираци в Общността. Продуктът не е позволен за приложимост в страната. Редът за лекуване с него е организиран с Наредба № 10/17.11.2011 година на министъра на опазването на здравето, според която с позволение на Изпълнителната организация по медикаментите единствено лечебни заведения за болнична помощ могат по специфичен ред да получават неразрешени за приложимост в страната лекарствени артикули.

По експертен път е открито, че повода за гибелта на момчето е остра дихателна и сърдечно-съдова непълнота, настъпила вследствие на развилата се малигнена хипертермия. Неблагоприятният излаз е настъпил от вродено генетично ензимно заболяване, предизвикано от инхалационната упойка. По делото е признато, че при потърпевшото дете не са били налични данни за генетична предразположеност. Разпитаните специалисти и очевидците с опит в анестезията са безапелационни както в това, че употребяваният анестетик „ Севоран “ е най-хубавото средство („ златен стандарт “) за слагане под обща упойка в детска възраст, по този начин и че няма биохимично проучване, което да покаже предразположението на пациента към малигнена хипертермия и че болестта е необичайност, което за България не е наложило основаването на организация за проучване и лекуване.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР