За следващата година България получава от бюджета на ЕС 139

...
За следващата година България получава от бюджета на ЕС 139
Коментари Харесай

130 млн. евро потичат към България за справяне с последиците от ковид пандемията

За идната година България получава от бюджета на Европейски Съюз 139 651 309 евро по фонда, предопределен за превъзмогване на последствията от пандемията. Това сочат данни, показани през днешния ден от Европейската комисия.

Европейска комисия разпределя към 11 милиарда евро по настоящи цени за страните от Европейски Съюз, като средствата ще послужат за ограничения за икономическо възобновяване, за възстановяване на здравните системи, в поддръжка на найуязвимите групи от популацията. Комисията чака средствата да бъдат ориентирани в интерес на цифровизацията и прехода към природосъобразна стопанска система.

Средствата се отпускат на две елементи, като се регистрира въздействието на пандемията, се отбелязва всъобщение на комисията. Разпределението е по данните за Брутният вътрешен продукт, безработицата и младежката безработица в обособените страни.
Комисията отбелязва, че в България чиновниците, борещи се с пандемията на първа линия, са получили в допълнение заплащане по обособения бюджет, а възрастните хора и хората с увреждания получават здравни и обществени услуги вкъщи.

Европейски Съюз обособи бюджетен фонд с в допълнение финансиране от 50,6 милиарда евро, които да се употребяват до края на 2023 година. Целта на фонда е да помогне за икономическото и общественото възобновяване от пандемията, като се предизвикват превъзмогването на последствията от рецесията и устойчивостта на здравните системи, предприятията и поддръжката за най-уязвимите групи. За тази година фондът разполага с към 40 милиарда евро и над 90 над 100 от тези средства са разпределени за капиталови стратегии. Финансирането беше употребявано като мост сред незабавните ограничения, подхванати при започване на рецесията, и превъзмогването на последствията от пандемията в дълготраен проект, разяснява Европейска комисия.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР