За сключване на животозастрахователна полица може да се наложи клиентът

...
За сключване на животозастрахователна полица може да се наложи клиентът
Коментари Харесай

За застраховка Живот може да са нужни 190 подписа на клиента

За подписване на животозастрахователна лавица може да се наложи клиентът да се подписва 190 пъти на разнообразни документи, съобщи Михаела Кьолер, общоприет шеф на Европейската федерация на застрахователите " Иншуърънс Юръп " (Insurance Europe) по време на Юбилейната конференция на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) " 140 години обезпечаване в България ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Според Кьолер през годините по регулаторен път се ускорява преноса на риска към потребителите, а това не е в полза на хората, които търсят гаранции за техните спестявания. През годините стремглаво нарастват регулаторните условия към застрахователите. Увеличаващият се брой регулаторни актове, изисква заделянето на голям запас от страна на бизнеса - финансов и човешки - което не способства за ефикасното му развиване, сподели още Кьолер. В тези тежки време хората би трябвало да бъдат подтиквани да използват артикули и услуги, които да им обезпечават отбрана от опасности, а това може да бъде реализирано посредством съответна регулация, добави тя.

Константин Велев, ръководител на УС на АБЗ уточни, че единствено за месец в България са се случили две тежки естествени бедствия, вредите от които към момента се правят оценка. Между 2010 и 2019 година вредите от бедствия у нас възлизат на 1,1 милиарда $, което се равнява на към 0,2 на 100 от брутния вътрешен артикул на страната общо за интервала.

Въпреки ясно контури риск и наклонността за повишаването му, България е с най-нисък дял на имущественото обезпечаване в целия Европейски Съюз - делът на застрахованите жилища и аграрни парцели е не повече от 10 на 100, съобщи Велев. Показателна е разликата сред каузи на брутния премиен доход по линия на имущественото обезпечаване - приблизително за Европа този дял е 36,5 на 100, а за България - 13,8 на 100 от общото обезпечаване. Председателят на АБЗ разяснява, че аргументите за тази обстановка са разнопосочни. Сред тях са ниските приходи на огромна част от хората и упованията на жителите, че страната ще им помогне при положение на злополучие и оттова липса на тласък за обезпечаване.

Делът на българските пенсионери в беднотия е в пъти по-висок (34,6 на сто) от междинния за Европа (16 на сто), уточни Велев. В тази обстановка и при продължителен недостиг на Национален осигурителен институт е очевидна нуждата от вдишване на персонална отговорност за самостоятелното богатство през пенсионния интервал. Съществуват редица капиталови благоприятни условия в тази връзка, измежду които са и капиталовите и спестовните застраховки " Живот ", сподели Велев.

Дидие Милеро, началник на секция " Застраховане и пенсионно обезпечаване " на Европейската комисия, удостовери желанието да се вкарат ефикасни критерии за пропорция във връзка с финансовите условия за застрахователите, които дружно с това да бъдат използвани за целия Европейски съюз и да бъдат автоматизирано прилагани. Той уточни, че съгласно техни калкулации една четвърт от фирмите на българския пазар биха попаднали категориите на по-облекчен режим.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР