За скандално решение на Българската православна църка след посещението на

...
За скандално решение на Българската православна църка след посещението на
Коментари Харесай

Religija.mk: По поръчка на Руската църква БПЦ унижи македонската МПЦ-ОА

За скандално решение на Българската православна църка след визитата на съветския митрополит Антоний в София, оповестява уеб сайтът.

Информацията към момента не е публично оповестена, само че се чака това да стане през днешния ден, публично от Светия синод. Още нощес Faktor.bg разгласи, които разтревожиха Скопие.

Според македонската медия, българските владици са решили да признаят томоса, публикуван от Сръбската православна черква за автокефалност на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, само че с половин уста.

Според това решение на БПЦ, МПЦ-ОА ще бъде автокефална, само че българският Синод е решил да даде на македонската черква друго име, друго от това, с което е приета от Белград: " православна черква на/в Република Северна Македония ".

Според информация на religija.mk Синодът е решил да смени и купата на Архиепископ Стефан и да изхвърлят термина " Охридски и Македонски " и го признава за " Архиепископ Скопски и на Република Северна Македония ".

Високопоставени източници от БПЦ са споделили за медията, че решението се базира на " свободата за именуване на МПЦ, която сръбският томос разрешава ".

Изданието припомня, че Вселенската патриаршия връща МПЦ в каноничното единение като " Охридска архиепископия ".

В тази обстановка, най-спорно е отношението на съветската православна черква. Нейното въздействие върху БПЦ е несъмнено и напълно ясно и това се вижда и от решението на българските владици, което е пряк резултат от натиска, който вторият човек в РПЦ оказа. Това се вижда и от решението на София да не признава автокефалността на украинската черква, която също по този начин беше на дневен ред.  Но макар, че въздействието на РПЦ върху БПЦ е голямо, въпреки всичко е било незадоволително за БПЦ да признае македонската черква с името МЦП-ОА, а същинският въпрос е не дали съветската черква не е могла да го издейства или не го е желала, разясняват от religija.mk.

Вероятно това е добър мотив " копейка патриотите ", които кръжат към Архиепископията в Скопие и тези вътре в МПЦ-ОА, най-сетне да схванат, че ползата на Руската черква не е автокефалност на македонската черква, а желанието да я трансфорат в част от съветския църковен свят, като инструмент срещу украинската автокефалност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР