За силата на стволовите клетки и за възможностите, които те

...
За силата на стволовите клетки и за възможностите, които те
Коментари Харесай

Ще стане ли химерата на Омир реалност?

За силата на стволовите кафези и за опциите, които те дават на медицината през днешния ден се знае много. Оказа се обаче, че има още доста, което да чакаме от тях.

Учени от Пекинския университет разгласиха ново изследване в списание Cell. Става ясно, че те са съумели да основат нов тип стволови кафези, които са способни да се трансфорат във всеки вид кафези от човешкото тяло. Нарекли са ги Extended pluripotent stem cells (Разширени плурипотентни стволови клетки)  или EPS.

Те са сходни на индуцираните плурипотентни стволови кафези (iPS), открити през 2006 година Главното разграничение сред тях е, че iPS са основани от кафези на кожата, а EPS са получени при композиция от кафези на кожата и ембрионални стволови кафези. iPS са главно постижение  в проучванията на стволовите кафези, тъй като могат да бъдат програмирани да се трансфорат във всяка от клетките на човешкото тяло.

EPS също по този начин могат да се трансфорат във всяка от клетките на човешкото тяло, само че в това време могат и да създадат нещо доста по-различно и немислимо до момента. Те могат да основат тъканта нужна, с цел да се отгледа ембрион.

Откритието на EPS дава опция да се създаде повсеместен способ за развиване на всеки от бозайниците. Когато човешката или всяка друга яйцеклетка от бозайник, бъде оплодена, тя се разделя на две – една чест от нея основава ембриона, а втората основава плацентата и други помощни тъкани нужни за оцеляването на ембриона. Това става в самото начало на репродукционния развой, толкоз рано, че до момента учените не могат да възпроизведат този развой при лабораторни условия.

Сега учените от Пекинския университет съумяха да произведат „ химическия коктейл “  необходим за основаването на постоянна среда, в която могат да се отгледат двата типа кафези – създаващи и защитаващи ембриона. Така въз основата на стволовите кафези може да бъде основан и отгледан цялостен ембрион.

В бъдеще това изобретение ще има доста приложения – при основаването на органи за трансплантация, при регенериране на тъкани, при подкрепяне на репродуктивния развой и прочие

Това изобретение обаче, дава опция и за основаване на нови същества, композиция сред два типа. С други думи химерата на Омир може да стане действителност. Все отново етичните и морални съображения на учените, най-малко в скоро време, няма да разрешат нещо сходно да се появи.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР