За шеста поредна година деца ще избират любимите си книги

...
За шеста поредна година деца ще избират любимите си книги
Коментари Харесай

Деца избират сред 101 заглавия от “Бисерче вълшебно” 2018

За шеста поредна година деца ще избират обичаните си книги измежду заглавията, номинирани в състезанието “Бисерче вълшебно ”. Отличието е единствената българска премия за детски книги, чието жури са самите деца. То се организира от 2013 година, като тази година категориите са 5, а заглавията са цели 101 от 19 разнообразни страни. Участие в гласуването ще могат да вземат млади читатели на възраст от 5 до 16 година

Конкурсът ще бъде открит публично на особено събитие в Детски отдел на Столична библиотека на 20 февруари, вторник, от 14:00 часа. Тогава ще бъде обещано началото на гласуването на сайта biserche.com, което ще завърши в 23:59 ч. на 15 април. Броят на участващите деца всяка година бележи забележителен растеж – през 2017 година гласоподаваха общо 6152 деца, а тази година уредниците от Фондация “Детски книги ” си слагат амбициозната задача да бъде премината влиятелната граница от 10 хиляди На уеб страницата на премията е качено в детайли изложение на всяка от книгите, което в допълнение да улесни избора на многочислените членове на журито.

„ Нямаме самообладание да сложим началото на гласуването в шестото издание на „ Бисерче вълшебно “. С всяка година виждаме по какъв начин от ден на ден изпълняваме заложената цел – да създадем здрава връзка сред семейство, учебно заведение, библиотека, институции, медии и бизнес, с цел да отглеждаме същински читатели! “, споделя Валентина Стоева, ръководител на Съвета на фондацията.

„ В новото издание ще заложим на дейното показване на личностите зад книгите – писатели, художници, преводачи, редактори. Подготвили сме ексцентрични формати за читателите от 5 до 16 година, посредством които да им разкрием магията в книгите. Надяваме се, че тези нови хрумвания ще ги предизвикат да открият своя метод да бъдат водачи на мнение и да се включат в акцията „ Активните бисерчета “, добавя Лора Филипова, изпълнителен шеф на фондация “Детски книги ”.

Категориите с художествена литература тази година са 4. Организаторите са въвели и категория за нехудожествена литература “Нещотърсачи ”. Най-трудно ще бъде на читателите във възрастовата категория “Изследователи ” (8-10 г.). Там са номинирани 26 книги, а от тях близо половината са от български създатели.

Може да се запознаете в детайли с разпределението на номинираните издания по категории на уеб страницата на " Бисерче вълшебно ".

Носителите на оценките в петте категории ще станат ясни на гала на 22 април 2018 година Организаторите възнамеряват обичайните „ Книжни пикници “ за най-малките и детски хартиен празник през май. Посещения на петима детски писатели пък са обичайна премия за класовете, които са се показали най-добре в акцията “Активни бисерчета ”.

Наградата “Бисерче вълшебно ” 2018 се реализира от фондация “Детски книги ” по план, финансиран от стратегия „ Култура “ на Столична община, с поддръжката на Министерство на образованието и науката и под патронажа на Министерство на културата. Реализира се в партньорство с Асоциация “Българска книга ”, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България ”, Читалище.то, читАлнЯта, Заедно в час. С медийното партньорство на “Аз чета ”, Дарик радио, Неправителствени организации Портал, Данибон, Радио Family, ArtLive. Комуникационен сътрудник на “Бисерче вълшебно ” 2018 година е цифрова организация BookMark.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР