За шест години от кончината на дядо Добри - Добре

...
За шест години от кончината на дядо Добри - Добре
Коментари Харесай

6 години от смъртта на дядо Добри: Почитат го с литургия в родното Байлово утре

За шест години от кончината на дядо Добри - Добре Димитров Добрев, на 10 февруари (събота) ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия в село Байлово. Това оповестиха от Културно-информационния отдел на Софийската митрополия.

Богослужбата ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит и български патриарх Неофит. Светата литургия е от 9:30 ч., а след края й ще бъде отслужена и панихида (около 11:00 ч.).

На 13 февруари се навършват шест години от блажената кончина на Добре Димитров Добрев (дядо Добри). Той умря в Кремиковския манастир на 103-годишна възраст, на 13 февруари 2018 година Хората го назоваха " Божия пътешественик ", " Безсребреника " или " светецът от Байлово ".

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 година в село Байлово. Баща му умира в Първата международна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Венчава се през 1940 година - време, в което България взе участие във Втората международна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада покрай него и съвсем го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалното в живота и се посвещава напълно на духовното, се споделяше в известието за кончината на дядо Добре от 2018 година от Българската патриаршия.

Около 2000 година дядо Добри взема решение да подари всичките си парцели на Българската православна черква. Почти всеки ден той ходеше пешком или идваше с рейс до София и пред вратите на патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " или на църквата " Св. Седмочисленици " събираше пари, които по-късно даряваше. През 2009 година дядо Добри подари 35 700 лева на патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и това е най-голямото частно подаяние в историята на храма.

Дядо Добри е считан за един от най-висшите морални образци в България, в днешно време, написа Българска телеграфна агенция. Добротата, скромността му, аскетичният метод на живот и дълбоката му благотворителност се възприемат от доста българи за извънреден духовен модел в актуалното ни общество.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР