За сериозния проблем с реката в Златоград, приоритетите и проектите,

...
За сериозния проблем с реката в Златоград, приоритетите и проектите,
Коментари Харесай

Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да вдигам населението на бунт, как иначе да въздействам?


За сериозния проблем с реката в Златоград, целите и плановете, по които работи Общината, беседва с градоначалника Мирослав Янчев.

Аз мисля, че би трябвало да се раздели, макар че на пръв взор има връзка. Трябва да се раздели, тъй като питейната вода се изследва по един метод, а реката - по различен. Това, което тече в нашите чешми, се изследва и би трябвало да дава отговор на стандартите за питейни потребности. Подчертавам, че кладенецът, който в този момент зарежда с питейна вода Златоград, няма връзка с река Върбица, която е нечиста. Водата се изследва също в двата кладенеца, които са до коритото на река Върбица, и нямаме терзания за момента съгласно данните на РЗИ и на " ВиК ". Но до момента в който не се почисти реката, от тези два кладенеца не се подава вода. А в реката има проблем и резултатите на " Басейнова дирекция " и Регионална инспекция за опазване на околната среда го демонстрират. Смятам, че са нужни съществени ограничения за пречистването на река Върбица.

Ние организирахме няколко срещи в тази връзка, само че аз не одобрявам дадените наставления на " Горубсо " за ограничение или решение на казуса. Това няма да докара до непорочност на реката при сходни на събитията, при които се замърси.

Не единствено. Корекцията е една от трите ограничения и е към този момент осъществена. До 30 януари „ Горубсо “ има период да разпореди план за помпено превозване на пулпа (смляната руда дружно с вода или разтворители) от обогатителната фабрика до опашката на хвостохранилището. А от юли месец следващата година да почисти 100 декара в тръстика от него. Съжалявам, само че нямам доверие, че това ще докара до съответни резултати.

Аз не мога да се произнеса дали би трябвало да бъде закрито хвостохранилището, или не. Но в случай че е нужно, да го спрат, до момента в който намерят решение. По-скоро би трябвало да се обезпечи филтриране, с цел да не се въздейства върху качеството на водата.

Категорично. Ние не приказваме общината да пречиства. Лошото е, че пълномощието, които кметът има, е да осведоми жителите да пият или да не пият вода. И то откакто получим сигналите от съответните държавни институции. Ние нямаме лостове за прекъсване, ограничение или влияние над замърсителя под каквато и да е форма. Освен да подвигам популацията на протест, друга форма не виждам аз.

С тези планове променихме образа освен на централната градска част, а на Златоград като цяло. С енергийното проучване и санирането на 20 здания се усъвършенства освен външния им тип, а и изискванията за живот в тях. Подобрихме водоснабдяването на няколко обитаеми места, пътните връзки до там. Имаме съществени триумфи и в обществената политика. Поне 90% от рисковите групи са обхванати с другите обществени планове, които реализирахме сполучливо. Но има неща, които би трябвало да бъдат довършени, които не са и стартирани дори.

Проектът, по който се работи интензивно от години, това е планът за минералната вода. Имам поради отоплението през зимния интервал на всички публични здания, както и потреблението на водата като запас за балнеология. Има доста улици в Златоград, които не са асфалтирани още, с цел да има градът ни още по-хубав образ в крайните квартали. За страдание, по времето на соцрежима се е давало позволение за градеж на всеки, който е желал. Златоград се е уголемявал в покрайнините около развиването на рудодобива.
Давани са позволения за строителство, без да има прокаран път и подземни връзки. Сега, 40-50 години по-късно, има към този момент непоносимост, критериите за качество на живот са по-високи и това е напълно обикновено. В Златоград сме обхванали към 60% от канализациите, останалите противоположни води се изливат в реката и деретата, което е неприемливо. Липсата на канализационни мрежи и пречистването на отпадни води и в селата е проблем. Според мен промяната на подземни връзки и асфалтирането на улици към момента си е сериозна задача на дневен ред. Планирали сме много улици за следващата година, естествено с поддръжката на Европейски Съюз. За страдание, община Златоград е една от дребното, които не получи поддръжка за задачата от държавния бюджет. Отново ще разчитаме на европейски стратегии, което сме правили и през годините – с възлагане напълно на правилото на конкурентоспособност, правдивост, правда.

Единственият проблем е неналичието на средства, по-скоро неналичието на източник за цялостното му финансиране.

Нито една стратегия не финансира планове от подобен вид. Държавният бюджет също не може да обезпечи подобен огромен план, или най-малко аз по този начин се укротявам. Проектната му стойност е към 18 милиона, само че като се проведат процедурите, цената му ще падне. Между другото, имам поддръжката на държавното управление, само че би трябвало да намерим най-удачната смесена форма на финансиране. Ако се наложи, и посредством заем от общината ще го съфинансираме.

Напротив, доста по-лесно ми е. Поставих си го за цел още при започване на ръководството, преди 10 години. Управлявам чисто и почтено. Като легна, задрямвам умерено, тъй като знам, че всяко едно деяние, което правя, се знае от всеки жител. Този, който желае да разбере нещо, има способи. По-лесно се работи, когато ръководството е намерено. Не ме натоварва. Аз регистрирам всеки месец пред Общинския съвет защо съм харчил парите на данъкоплатеца и какъв брой съм похарчил. И дали това е по отношение на признатия при започване на годината общински бюджет. Неслучайно Златоград завоюва наградата " Екообщина " за 2016 година за население над 10 000 души. Неслучайно и тази година станахме Екообщина за ръководство на отпадъците. Всичко това е, тъй като ние работим интензивно с жителите, непрекъснато сме в разговор, имаме противоположна връзка и знаем от какво се нуждаят. Непрестанни срещи върша с бизнеса, колкото и да е дребен той, поддържаме положителни взаимоотношения.

Предлага се малко завишение на такса боклук, и то единствено в частта за отчисленията към Регионална инспекция за опазване на околната среда по Закона за ръководство на отпадъците и поради завишение на възнагражденията на работещите в тази активност. Догодина се усилва и минималната работна заплата, на каквато са назначени тези хора, и би трябвало да го имаме поради. Общо с към 30 000 лв. на годишна база планираме нарастване на приходите от такса боклук. Вие знаете, че всички приходи от такса боклук прецизно се съблюдават от Сметна палата и АДФИ. И този, който отклони средства от тях, носи отговорност. Давайки си сметка, че тези средства отиват единствено за сметосъбиране, сме създали по този начин плана, че нито да трупаме, нито да има дефицит, макар че постоянно има недостиг в тази активност.

От недобора. Не всеки жител си заплаща таксата и оттова идва и дефицитът в общинския бюджет. Има и една неправда, която съгласно мен би трябвало да бъде обрана малко по малко. Факт е, че за сметосъбиране в селата разноските са по-големи, в сравнение с за града. А всеки би трябвало да заплаща за услугата толкоз, колкото костват разноските за обезпечаването й. И е нужно дасе обезпечи правдивост в заплащането.


Интервю на Анита Чолакова



Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Интервю  Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за автомагистрала не покрива нашите критерии Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за автомагистрала не покрива нашите критерии  Мария Масларова - Гъркова, изпълнителен шеф на ЗК Мария Масларова - Гъркова, изпълнителен шеф на ЗК " Лев Инс ": Спешен телефон оказва помощ при произшествия в чужбина  Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: Общ устройствен план взема решение най-важния проблем – коя зона защо е предопределена Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: Общ устройствен план взема решение най-важния проблем – коя зона защо е предопределена  Адвокат за публични поръчки – имаме ли потребност от него? Адвокат за публични поръчки – имаме ли потребност от него?  Кметът на Разград: Градът Кметът на Разград: Градът " виси " сега с план за 35 млн. лева Интервю Още Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за автомагистрала не покрива нашите критерии
Добромир Добрев е кмет на община Горна Оряховица от 2011 година...
Мария Масларова - Гъркова, изпълнителен шеф на ЗК " Лев Инс ": Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: Общ устройствен план взема решение най-важния пробл Адвокат за публични поръчки – имаме ли потребност от него? Кметът на Разград: Градът " виси " сега с план за 35 млн. лева коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Доналд Тръмп призна публично Йерусалим...
Американският президент Доналд Тръмп призна публично Йерусалим за столица на Израел. Това се случи по време на послание, предава AFP....
Бриджит Бардо написа яростно писмо до Путин Допълнително обозначаване на телевизионнот... Обсъдиха проектите за деяние при аварийн... В Истанбул: Митинг против признаването на Е... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Въоръжени с бухалки нахлуха в столична година..
Група маскирани и въоръжени с железни пръти и бухаки младежи са нахлули в постройката на Професионалната гимназия по механоелектротехника...
Авария при градежа на метрото, eвакуираха... Вижте какво се случва с тялото ни, когато... Новините: Най-важното за деня, 6 декември Съдят фотографа на " Мис България 2017 " за... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Кристалина Георгиева: Страните, които се...
" Страните, които се развиват най-добре, са тези, които гледат напред и си показват какво би трябвало да се направи, с цел да са сполучливи в едн...
България е застрашена от по 34 хиляди евро година.. Христо Иванов се оплака, че Българска национална телевизия и още две... Банско идва на митинг в София Питанки за приватизацията към Нинова и Бор...  www.expert.bg  ИАРА желае стягане на ограниченията против противозаконния лов на риба ИАРА желае стягане на ограниченията против неза...  Украинският дипломат: Туризмът в България се развива чудесно Украинският дипломат: Туризмът в Българи...  Европейските банки ще губят милиарди поради нова регулация Европейските банки ще губят милиарди зар...  Някой цели да саботира промените, настояват от управлението на Някой цели да саботира промените, настоявам...  www.iwoman.bg  Фотографът на Мис България 2017 на съд Фотографът на Мис България 2017 на съд  Меган Маркъл още веднъж ще наруши кралския протокол Меган Маркъл още веднъж ще наруши кралския п...  Книга, прославяща любовта и нежността в пъкъла Книга, прославяща любовта и нежността в...  Луна я мазета на експанзия в Big Brother (снимки) Луна я мазета на експанзия в Big Brother (сн...  http://www.sportlive.bg  " Гмурване " на Григор Димитров с номинаци...  Лига Европа НА ЖИВО: Хофенхайм - Лудогорец, германците са с запасите! Лига Европа НА ЖИВО: Хофенхайм - Лудогор...  НА ЖИВО: Церемонията по връчването на Златната топка, следете класацията! (ВИДЕО) НА ЖИВО: Церемонията по връчването на Зл...  Лига на нациите: Пътят към Евро 2020 за България стартира от Лига на нациите: Пътят към Евро 2020 за... Интервю Още Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за автомагистрала не покрива нашите критерии
Добромир Добрев е кмет на община Горна Оряховица от 2011 година...
Мария Масларова - Гъркова, изпълнителен шеф на ЗК " Лев Инс ": Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: Общ устройствен план взема решение най-важния пробл Адвокат за публични поръчки – имаме ли потребност от него? Кметът на Разград: Градът " виси " сега с план за 35 млн. лева Нови Най-четени Най-коментирани НА ЖИВО: Церемонията по връчването на Златната топка (ВИДЕО)... 52 0 НА ЖИВО: Хофенхайм - Лудогорец... 403 0 Гери-Никол със ужасно празненство в Megami Club-Hotel Marinela... 51 0 Дневен хороскоп за 8 декември... 118 0 " Ал Кайда " осъди решението на Съединени американски щати за Йерусалим... 107 1 Въоръжени с бухалки нахлуха в столична гимназия 2338 0 Авария при градежа на метрото, eвакуираха подлез на бул. " България "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР