За сериозен и заплетен казус днес в изнесената приемна на

...
За сериозен и заплетен казус днес в изнесената приемна на
Коментари Харесай

Жена от Мианмар си навлече сериозни проблеми, след като сключи брак с българин

За сериозен и безизходен проблем през днешния ден в изнесената приемна на националния омбудсман Диана Ковачева е пристигнала млада жена от Мианмар*. Омъжилото се за старозагорец на 22 септември момиче със сключването на брака трансформира и фамилното си име. По законите на азиатската страна обаче приемането на семейството на брачна половинка води до сериозен проблем . С новото име тя не може нито да получи виза , нито да се върне в родината си, където има спор и животът й е заплашен . Без виза пък ще се окаже и нелегално пребиваваща в България
За да се реши казусът тя е подала искане до съда да трансформират името й, което е единствено в неговите пълномощия. От старозагорския съд са изпратили настояването до Софийския областен съд (СРС), само че до момента в който насрочат делото оставащите 90 дни от визата й ще изтекат . Мианмарската гражданка, доведена при Диана Ковачева от свекърва си, е пуснала искане за подпомагане в решаването на казуса и в Министерството на външните работи. 
Омбудсманът на Република България ще ревизира отговора на Министерството и ще изпрати писмо до ръководителя на СРС за по-бързо насрочване на делото. С смяната на името старозагорската снаха от Мианмар ще може да получи виза и да обитава у нас законно.

Диана Ковачева и Надежда Чакърова, омбудсман на община Стара Загора, се надяват, че съдът бързо ще се намеси в разрешаването на проблема. Така или другояче свекървата на младата азиатка е подготвена да продължи битката и до решаването на казуса ще си държи снахата в Стара Загора. 
Днес омбудсманът на републиката беше в Стара Загора, с цел да вземе присъединяване в инициирания от старозагорския й сътрудник конгрес „ 30 години по-късно: демократични полезности, поколението през днешния ден - проблеми, реализация, вероятности ” и да се срещне с жители в изнесена приемна. 

Пред публицисти Ковачева показа, че е впечатлена, че новоизбраният млад омбудсман Александър Александров и заместникът му Мартин Колев имат стратегия за работата си през идната една година. Посъветвала ги е обаче проектът им да е еластичен, с цел да е отворен към проблемите на младежите, с цел да могат да реагират неотложно за тяхното разрешаване. 
* Мианмар (преди Бирма) е страна в Югоизточна Азия с обширна територия. През 1989 година публично сменя наименованието си от британското Бирма на бирманското Мианмар, както това и британските наименования на доста градове и местности. Столицата Рангун е преименувана на Янгон. Страната е с население от 51 милиона поданици, 2/3 от които са етнически бирманци. Етническото многообразие на жителите й е причина да е сцена на непрекъснати етно-религиозни спорове през последните 70 години и до през днешния ден. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР