За Серджо Канаверо Франкенщайн“ е научно вдъхновение. Италианският неврохирург казва пред

...
За Серджо Канаверо Франкенщайн“ е научно вдъхновение.
Италианският неврохирург казва пред
Коментари Харесай

Предстои първа трансплантация на човешка глава, експертите – скептични …

За Серджо Канаверо „ Франкенщайн “ е научно ентусиазъм.

Италианският неврохирург споделя пред Business Insider, че класическият разказ на Мери Шели го е убедил, че може да извърши първата в света цялостна трансплантация на тяло. Канаверо твърди, че ще реализира процедурата на човек идната есен в Китай.

Книгата освен е разкрила изчезнала частица във веригата на неговия проект да замени главите на двама души, твърди Канаверо, само че е предоставила и оправданието за рисковата процедура.

Точно както измисленият лекар Виктор Франкенщайн открива по какъв начин да вдъхне живот на неживата материя, Канаверо се стреми да излъже гибелта. Хирургът си показва бъдеще, в което здрави хора могат да се подложат на трансплантация на цялото тяло, с цел да живеят по-дълго, вероятно поставяйки главите си на клонирани тела.

„ Аз съм в бизнеса с удължение на живота “, споделя той пред Business Insider в скорошно изявление по Skype. „ Удължаване на живота и срутване на стената сред живота и гибелта. “

Всъщност Канаверо споделя, че осъществявайки процедурата желае да сътвори „ близо до гибелта прекарване – даже прекарване на гибелта – и да ревизира какво следва “.

Както Канаверо го изяснява, цялостната трансплантация на тяло ще включва намеса в гръбначния мозък и премахване на повредените сегменти от него. След това донорски гръбначен мозък ще бъде подложен на мястото на изчезналата част. Двете здрави елементи след това би трябвало да се свържат в едно. Канаверо счита да ги свърже посредством полиетилен гликол (PEG), постоянно срещан лабораторен инструмент, употребен за поощряване сливането на клетките. Канаверо просто го назовава „ лепило. “

Той твърди, че скоро ще извърши тази процедура с двама души – китаец, който остава неизвестен и мозъчно мъртъв донор на органи. Главата на първия ще бъде обвързвана с тялото на втория. Пълната процедура е наречена HEAVEN (РАЙ – от англ. Бел. Ред.) от „ head anastomosis venture “.

Канаверо твърди, че е изучавал концепцията за цялостна трансплантация на тяло повече от десетилетие преди да посегне към книгата на Мери Шели. След като я прочел, той стигнал до извода, че на процедурата й липсва сериозен съставен елемент: електричество.

Хирургът не бил планувал ролята на електричеството в интервенцията. Джеймс Фитцеджералд, съветник – неврохирург в Университета Оксфорд споделя пред Business Insider, че PEG може да се комбинира с „ огромни електрически пулсации “, които да накарат влакната да се слеят.

Все отново обаче Фитцеджералд остава песимистичен за проектите на Канаверо да слее две елементи на гръбначен мозък по този метод:

„ Това е прекомерно огромен скок “, споделя Фитцеджералд.

Канаверо обаче не мисли по този начин.

„ Електричеството има силата да форсира растежа “, споделя той. „ Имаме решението за свързване на гръбначен мозък. “

Канаверо не преследва това невиждано здравно достижение, с цел да лекува хора с животозастрашаващи травми, макар обстоятелството, че пострадването на гръбначния мозък визира приблизително 12 хиляди души годишно единствено в Съединени американски щати. Вместо това, неврохирургът желае интервенцията да послужи за метод за изследване на личните му хрумвания за живота, гибелта и съзнанието (казва обаче, че би било загуба да не се оказва помощ и на пациенти с наранявания).

“Не съм набожен, само че нямам доверие, че съзнанието се основава в мозъка. Мозъкът е филтър ”, споделя той, добавяйки, че думата anastomosis има гръцки корени и комбинира “ana, ” което значи да поставиш върху и “stoma, ”  – уста.
“Като целувка, ” споделя той.

Убедеността на Канаверо, че процедурата ще работи почива върху няколко опити с животни, за които други специалисти настояват, че даже не се приближават до приемливи.

В първия от тези опити Канаверо твърди, че е прекъснал и по-късно свързал още веднъж гръбначния мозък на куче. По-малко от година по-късно той разгласява студия, в която разказва по какъв начин е основал серия от двуглави гризачи. През юни 2017, хирургът споделя, че е прерязал гръбначния дирек на мишки, след което ги е свързал още веднъж благодарение на полиетилен гликол.

Това дава съображение на Канаверо да твърди, че дружно с екипа му са разкрили това, което се счита за Светия граал на проучванията на гръбначия мозък: сливането.

„ Имаме доста данни, които потвърждават това за мишки, плъхове, а скоро ще видите и за кучета, “ споделя той.

Въпреки това доста специалисти се съмняват в неговите изказвания и споделят, че липсват доказателства. Важно е да се има поради също, че ориста на китаеца, който следва да бъде подложен на процедурата, е въпрос на баланс.

„ Просто не мисля, че известията за обединение на гръбначен мозък са достоверни, “ споделя оксфордският неврохирург Джеймс Фитцеджералд пред  Business Insider.

Колегата му Робърт Браунстоун, професор по неврохирургия от University College London, е склонен:

„ Много велики научни открития се раждат от налудничави хрумвания, които се оказват верни, тъй че не можем изцяло да отхвърлим това, само че би трябвало да има някакъв машинален аспект, какъвто аз персонално не виждам тук. “

Други, включително Джон Пикард, професор по неврохирургия от Университета Кеймбридж, настояват че журналът, в който Канаверо разгласява студиите си, не вдъхва доверие.

„ Не мисля, че е приключил научната работа, “ споделя Пикард “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР