За седми път у нас стартира състезанието по ефективно и

...
За седми път у нас стартира състезанието по ефективно и
Коментари Харесай

Volvo организира първото състезание по ефективно шофиране на електрически камион

За седми път у нас започва надпреварата по дейно и екологично шофиране на камиони, което тази година ще се организира под името е-Driver ’23 с електрически камион. Победителят ще завоюва VIP пътешестване до Гьотеборг - родният град на Volvo и ваучер за истински артикули от сбирките на Volvo Trucks.

Първото по рода си съревнование с напълно електрически тежкотоварен камион Volvo FH Electric ще се организира от 22 май до 30 юни в пет от най-големите градове в България – София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново под името е-Driver ‘23.

Състезателният камион, Volvo FH Electric, е задвижван от 3 електрически мотора с обща мощ от 490 кВт, които се равняват на 666 к.с. и има шест акумулатори, всяка от които с потенциал от 90 кВч. Камионът е оборудван с иновативен модел бордово полуремарке Schmitz EcoFlex с аеродинамична задница, която редуцира завихрянето и обезпечава допълнителна икономия и намлени въглеродни емисии. С цел постигането на оптимална успеваемост, пробег и сцепление, влекачът е оборудван с гуми Goodyear Fuelmax Endurance – предни 385/55R22.5 S и задни 315/70R22.5 D. По време на квалификационните кръгове, националният край и при напредването сред градовете камионът ще се зарежда на зарядните станции на Finess Charging, чиято мрежа все още разполага със 136 бързи зарядни станции с мощ до 300 кВт.

В надпреварата могат да вземат присъединяване всички професионални водачи на камиони, които имат годен документ за правоуправление категория С+Е. Двамата най-хубави водачи във всеки от квалификационните кръгове ще образуват групата от 10 финалисти, които при започване на юли ще се премерят сили в директни елиминации между тях, с цел да дефинират най-ефективния и екологичен водач на България - първенецът на е-Driver за 2023 година.

“Правилата на надпреварата са елементарни и ясни – допустимо най-нисък разход на електрическа сила, измерен в кВч на 100 км, реализиран за най-кратко време в границите на максималнодопустимото, несъмнено за заложения маршрут, като ще бъде регистрирана и рекуперираната сила. Ефективното и екологично шофиране изисква от водачите оптимално оползотворяване на ресурса на камиона, както и отговорност към себе си, автомобила и останалите участници в придвижването. ”, изясни Иван Зънзов, Директор продажби камиони Volvo.

Победителят в конкуренцията e-Driver ‘23 ще завоюва VIP пътешестване до Гьотеборг, родният град на Volvo, където ще има опция да посети завода в Туве, да се запознае от близко с историята на камионите, както и с бъдещето през погледа на Volvo Trucks. Организаторите и сътрудниците на самодейността – Goodyear, Schmitz Cargobull и Finess Charging обезпечават награди за спечелилия и неовите подгласници, както и за притежателите на фирмите, които съставляват.

Инициативата е в продължение на тактиката за стабилно развиване и декарбонизация на превоза на Volvo Trucks в България.

Квалификационни кръгове:
София, 22-26 май, сервизен център София, бул. Сливница 630
Пловдив, 1-2 и 5-6 юни, сервизен център Пловдив, с. Бенковски, ул. Волво 1
Бургас, 13-16 юни, сервизен център Бургас, Индустриален парк Бургас, ул. Сребърна 8
Варна, 20-23 юни, бул. Сливница 234, някогашен Дом на камиона
Велико Търново, 27-30 юни, сервизен център Килифарево, Околовръстен път 55

Досегашните първенци на Volvo Trucks в България:
2011 година Петко Василев
2013 година Кънчо Кънчев
2014 година Пламен Иванов
2016 година Стефан Памуклийски
2018 година Ивайло Денев
2021 година Петко Кънев

*Източник: Volvo Trucks България
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР