За седми път тази събота, 27 август, мездренското село Царевец

...
За седми път тази събота, 27 август, мездренското село Царевец
Коментари Харесай

Тази събота в с. Царевец, община Мездра ще се проведе Седмият национален фолклорен фестивал "Белокаменица"

За седми път тази събота, 27 август, мездренското село Царевец ще бъде хазаин на Националния фолклорен фестивал (НФФ) " Белокаменица ". Организатори на събитието, което се организира годишно от 2016 година насам (с изключение на 2020 година заради пандемията от Covid-19), са Кметство Царевец и НЧ " Просвета-1928 ", с поддръжката на Община Мездра.
 
 Национален фолклорен фестивал Национален фолклорен фестивал " Белокаменица " Източник: Община Мездра
Заявки за присъединяване в тазгодишното издание на фестивала, който е с конкурсен темперамент, са подали повече от 30 певчески групи, национални хорове и танцови сформира, както и самостоятелни реализатори от разнообразни райони на страната. На откритата сцена на площада в центъра на каменоделското населено място ще се изявят над 300 самодейци - артисти, танцьори и инструменталисти. Техните осъществявания ще оцени жури с ръководител Илка Димитрова, дълготраен музикален редактор в БНР, и членове - националният артист Венцислав Пенев и хореографът Красимира Иванова.
 
 Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра
По традиция участниците в НФФ " Белокаменица " ще се съревновават в четири раздела - " Обработен фолклор ", " Автентичен фолклор ", " Фолклорно танцово изкуство " и " Духови оркестри ". Групите и самостоятелните реализатори са разграничени в три възрастови групи - до 13 година от 14 година до 20 година и над 20 година Във всеки раздел и възрастова категория ще бъдат присъдени първа, втора и трета премия, както и поощрителни награди. Ще бъде връчена и една специфична премия на журито.
 
 Национален фолклорен фестивал Национален фолклорен фестивал " Белокаменица " Източник: Община Мездра
Началото на фестивала ще бъде обещано в събота в 10:00 часа с дефиле на участниците и засаждане на дръвчета във фестивалния парк. Специални посетител реализатори на " Белокаменица 2023 " ще бъдат родопските гайдари от Фолклорна групировка " Орфикус " - Смолян с началник Петър Янев, известните национални артисти Поли Паскова и Венцислав Пенев и Духов оркестър " Етро брас бенд " - Етрополе.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР