За седем месеца в МОСВ Борислав Сандов и Тома Белев

...
За седем месеца в МОСВ Борислав Сандов и Тома Белев
Коментари Харесай

За 7 месеца какво свършиха Сандов и Белев в министерството на екологията?



За седем месеца в Министерство на околната среда и водите Борислав Сандов и Тома Белев произвеждаха единствено кавги и противоречиви решения в интерес на зелените организации. Те трансфораха министерство на околната среда и водите в една държавна неправителствена организация. Назначиха за съветници еколози –активисти, които са без никакъв административен и управнически опит. Създадоха проблеми, които ще се оправят години наред.

Ето какво сътвориха министърът и зам.-министърът на Зелено придвижване, които за 7 месеца феодализираха Министерството на околната среда и водите:

1.Още на 30 декември 2021г., единствено седмица след,като Тома Белев беше назначен за зам. министър, Министерски съвет одобри проекта за ръководство на парк Българка, без наложителната екологична оценка. Той е на стойност 2.6 млн. лева и е направен от екип с началник Тома Белев, в качеството му на физическо лице. Планът е обжалван от община Габрово, тъй като блокира обходният път на града и строителството на тунела под Шипка.

2. Първият величествен скандал, който провокира Сандов беше, че подписа съглашение с частна съмнителна паравоенна компания за защита на зоните в Натура 2000. Той в началото излъга като съобщи, че това не е правилно. След като Еко Новини публикувахме контракта обаче, Сандов се скри. Дори симпатизанти на зелените го подложиха на тежки рецензии за това решение и му потърсиха сметка против какво и за какво го е направил.

3. Първият закон, който предложи Сандов още през януари месец беше да се възвърне двуинстанционното обжалване на екологичните оценки и Оценка на въздействието върху околната среда за плановете от национално значение – автомагистрали тунели, ЖП инфраструктура и планове от енергетиката. Това възвърне опцията зелените Неправителствени организации да блокират, според от техните ползи, всеки план, който решат, че би трябвало да се спре. Срещу това изменение бяха даже и шестима депутати, отпред с Ивайло Мирчев, от Продължаваме промяната и Демократична България. Законът мина, с цел да угодят на зелени, само че ще влезе в действие от 2024г., тъй като всички осъзнават, каква нелепост е това.

4. Еднолично и небрежно, със съществено подозрение за зависимости, Тома Белев позволи застрояването на Аркутино, макар че планът Знаме на мира е в резерват Ропотамо. За това си деяние някогашният зам. министър отнесе здрава рецензия най-много от своите съидейници.

5.Министерство на екологията на процедура провали разширението на ПАВЕЦ „Чаира“, по този начин нужна за енергийната ни система. Министерство на околната среда и водите одобри решенията на съвета по биоразнообразие и разгласи предпазена зона Ниска Рила. В нея се оказа, че влиза язовира Яденица, който е главната част от реконструкцията за повишение на мощността. За този план министерство на енергетика се похвалиха, че ще стартира скоро. Заради Ниска Рила това към този момент няма по какъв начин да се случи.

6. Друго достижение на двамата представители на „ Зелено Движение “, което съставлява 1/3 от Демократична България, бе, че отхвърлиха да назначат екологична оценка на скандалното дружество Насекомо. Не единствено това, Сандов анулира заповедта на предшественика си Асен Личев, с която той разпорежда такава оценка. Припомняме, че компания Насекомо се обитава единствено на няколко километра от столицата, в Лозен. Насред жилищни здания и къщи. Там се отглеждат генномодифицирани черни мухи бойци, тип, който е изкуствен за България, инвазивен е и се храни с мърша. От там идва и зловонната миризма, поради която поданици на селото неведнъж стачкуваха. Интересно е, че преди да стане консултант на Кирил Петков, сдружението е ръководено от Яна Балникова. Основната инвестиция в Насекомо пък е от фонд, управителен от Даниел Лорер, преди да стане министър.

7. Едно от най-скандалните решения на тандема Сандов-Белев беше решението да се обезпечи необезпокоена лятната отмора на фамилията на Кирил Петков и техните другари. Министерство на околната среда и водите разгласи 1,3 кв. км. от морето пред плажа Корал за предпазена територия. Мотивите за това им решение бяха толкоз нереални, че Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас ги хвана позор. Първо беше, че там щял да се интродуцира тюлена духовник. Глупост,която от Министерство на екологията сами махнаха. После не разрешиха всички плавателни средства в това число сърф и кайт. Но Сандов в окончателната заповед ги остави, с което удостовери, че става въпрос за лобистко и решение към премиера и татко му. Във въпросната заповед има такива парадокси като това, че там била люпилнята на карагьоза и мястото, където обитавали 3 типа делфини. Срещу тези безумия риболовците от Царево и Приморско излязоха на митинг, а кметът на Царево разгласи, че общината ще апелира пред Върховен административен съд тази противозаконна заповед.

8. За да вдигне падащия си рейтинг, макар денонощното бе по телевизионни студиа, Сандов измисли пиар акция със затварянето на Брикел. И това той прави в апогея на международната енергийната рецесия и скачащите цени на тока. Бившият министър се опита са спре това структурно значимо дружество за енергийната сигурност на страната. Разбира се съдът анулира и това решение на Сандов. Днес и Върховният административен съд се произнесе в употребява на ТЕЦ-а.

9. Най-голямото изменничество към ползите на страната Сандов сътвори в последният си час като министър. В 17.00 на първи август Сандов подписва решение, с което се анулират огромна част от процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле. Този документ се оказа направен не от чиновници на ведомството, а от съветника на Сандов – екологът-активист и някогашен съпредседател на партия „ Зелените “, Андрей Ковачев. Тези две решения се пускат и без наложителните процедури по координиране в самото министерство. Съмнения има и в извеждането им в деловодната система. Още същият ден от Агенция пътна инфраструктура оповестиха, че ще апелират. От над 20 години зелените лобират за тунел през Кресненското дефиле. Има изказвания, че това те го вършат в интерес на швейцарска компания, която има пробивни машини.

В средите близки до Продължаваме Промяната и обединението Демократична България, която ги издигна за министър и зам. министър, са ужасени от мините, които Сандов и Белев заложиха пред стопанската система на страната. Усилено се приказва, че даването на Министерство на околната среда и водите на зелените е регистрирано като една от най-големите неточности на държавното управление. Христо Иванов даже регистрира, че най-сериозната неточност, която Четворната коалиция направи, е феодализирането на министерствата и от там тоталната липса на надзор. На Демократична България е виновността, че извършиха каприза на Сандов и сътвориха измисления пост вицепремиер по климата, какъвто Сандов най-вероятно ще е единствения в историята.

Министър на екологията е първата работа на 40 годишния Сандов. В трудовата му брошура ще бъдат маркирани 7 месеца като вицепремиер и министър. Дори от личната му партия, Зелено Движение, не го преизбраха за ръководител.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР