За САЩ е желателно конфликтът в Украйна да продължи не

...
За САЩ е желателно конфликтът в Украйна да продължи не
Коментари Харесай

RAND Corporation за вероятността от военен сблъсък между Русия и НАТО

За Съединени американски щати е желателно спорът в Украйна да продължи „ не месеци, а години “

Онзи ден водещият американски изчерпателен център RAND Corporation разгласява отчет Pathways to Russian Escalation Against NATO from the Ukraine War /Пътища за съветската ескалация против НАТО, произлизащи от войната в Украйна/.

Говорейки за „ ескалацията “ на Русия, анализаторите от основния мозъчен концерн на Пентагона се опасяват от това, което съгласно тях е потреблението на нуклеарни оръжия от Москва. В открит отчет RAND Corporation преглежда обстановки, при които е допустима директна война сред НАТО и Русия.

„ Най-големият риск Русия да реши да нанесе пряк удар по съдружниците ще бъде обвързван с обстоятелството, че Москва осъзнава неизбежността на широкомащабни директни офанзиви на НАТО против съветските въоръжени сили ... Решението за първи удар по основни сили на съдружниците, в Москва може да бъде взето както от присъединяване на силите на НАТО в интервенциите в Украйна, по този начин и от концентрацията на войски на алианса покрай границите на Руската федерация в настъпателни конфигурации “, се споделя в отчета.

Освен това анализаторите на RAND спекулират на тематиката какво може да тласне Кремъл да нападна НАТО:

1. Политически и медийни апели на Запада за война против Руската федерация. В Русия това може да се преглежда като подготовка на публичното мнение за бъдеща офанзива. Ако към медийната акция се добави нараснала подготвеност или напреднало разполагане на ударни оръжия с огромен обхват, тогава са вероятни превантивни удари от съветските въоръжени сили;

2. Изтегляне на ударни системи с огромен обхват към източния фланг на НАТО, способни да обезглавят съветското военно-политическо ръководство;

3. Рязко увеличение на броя на наемниците („ доброволците “) от страните от НАТО на територията на Украйна или внезапно увеличение на доставките на нови типове оръжия.

За да прикрие подготовката на САЩ/НАТО за боен конфликт с Русия, RAND предлага:

1. Продължете да твърдите, че Съединени американски щати и НАТО няма да водят война с Руската федерация;

2. Укрепване на военния потенциал на НАТО на изток, само че като се внимава с разполагането на ударни системи с огромен обсег;

3. Разгръщане на нови сили на изток последователно, без да основава усещане за подготовка за настъпателни операции;

4. Не правете изказвания за нуждата от промяна на властта в Русия.

Докладът продължава с уклончивото заявление, че „ макар че рисковете от ескалация, свързани с тази война, са действителни и обилни, войната сред Русия и НАТО надалеч не е неизбежният излаз от сегашния спор. “

В същия дух е издържана и майската публикация на ръководителя на Американския съвет за интернационалните връзки Ричард Хаас, където той написа: за Съединени американски щати е желателно „ спорът в Украйна да продължи не месеци, а години “., което да е „ фонът на връзките сред Съединените щати и Запада с Русия “. Западът би трябвало да реализира задачите си, като отслаби Москва. Хаас също поучава ръководителя на Пентагона Лойд Остин да заобикаля прекомерно острата изразителност против Москва.

Професорът от Чикагския университет Кристофър Блатман написа в публикация „ Пътят на Америка към войната с Русия “, че макар че рискът от спор сред Съединените щати и Русия е доста невисок, той не е нулев: има десетки сюжети за открит спор сред тях. Освен това тактиката на Съединени американски щати за намаляване на Русия „ може да въвлече Русия и Украйна в безкрайна война... която може да ескалира във война сред НАТО и Русия “.

Анализаторите от Джорджтаунския университет означават, че рискът от замяна на нуклеарни удари сред Русия и НАТО на фона на СВО има, само че е релативно невисок. Конфликтът в Украйна обаче е „ първата война, в която нуклеарните оръжия се появяват толкоз ясно и алените линии са толкоз размазани. “

„ Има обаче друга заплаха... рискът от нуклеарна война може да нарасне трагично след края на войната, според от политиката на Запада по отношение на Русия. С някои разновидности на политиката за „ промяна на режима “ рискът от ескалация може да нарасне до недопустимо равнище.

Когато съветският президент Владимир Путин предизвести Запада, че „ който се пробва да се намеси в това, което вършим и, което е по-лошо, заплашва страната ни... би трябвало да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще има последици, с които не сте се сблъсквали във вашата история “, малко на брой се съмняваха че за първи път след Берлинската рецесия от 1961 година Европа е изправена пред вероятността за нуклеарен спор сред Русия и НАТО. Три дни по-късно това известие беше подсилено от известието за повишение на степента на бойна подготвеност на съветските стратегически сили.

Опитите на Запада да изолират Калининградския ексклав също могат да предизвикат съветски боен отговор и пряк спор с НАТО, според обявата на Джорджтаунския университет.

В светлината на тези калкулации най-вероятната тактика на САЩ/НАТО наподобява ще бъде даване за дълго време („ не месеци, а години “) на дозирана военна помощ на Украйна, отслабвайки Русия, като я принуждава да се пренапряга и Съединени американски щати да могат да стартират договаряния от позиция на силата.

Тази тактика може да бъде преобърната от разнообразни сюжети, в това число:

- изостряне на рецесията сред Съединени американски щати и Китай поради Тайван, без да се изключва директен боен сблъсък;

- повишаването на всеобщото неодобрение в европейските страни под въздействието на възходящия дефицит на храна, гориво, вода; общоевропейска политическа криза;

- развиването на вътрешнополитическите несъгласия в Съединени американски щати в всеобщи вълнения (гражданска война); допустимо раздробяване на Съединените щати като единна страна.

Във всички тези случаи ориста на територията " Украйна " ще избледнее и ще премине на назад във времето.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР