За съжаление, с промените в Закона за защита от домашно

...
За съжаление, с промените в Закона за защита от домашно
Коментари Харесай

Свиленски: Няма как Петков, Борисов и Пеевски с тези текстове да защитят жертвите на домашно насилие

" За страдание, с измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение, препоръчани от Делян Пеевски, Бойко Борисов и Кирил Петков, не се взема решение никакъв проблем на хората, които в действителност са жертви на домашно принуждение. Това стана ясно в пленарна зала - и от дебатите, а и от текстовете. Единственият опит, който беше изработен, беше на " Продължаваме промяната " - да се опитат да легализират или по някакъв метод да вкарат текстове от Истанбулската спогодба в българското законодателство. Която, както знаете е оповестена от българския Конституционен съд за противоконституционна. Българска социалистическа партия не го позволи ".

Това съобщи зам.-председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски в изключителното предаване на Българска национална телевизия " Стига принуждение ".

По думите му обаче по време на дебатите Правилникът за работа на Народно събрание е бил потиснат и осквернен, защото, отвън случаите на ясно дефинирана необходимост, всички закони се одобряват на две четения в два разнообразни дни, със периоди за оферти. Докато през днешния ден измененията са минали на две четения в един ден.

" С препоръчаните текстове по-скоро се затруднява процесът на отбрана на жертвите на домашно принуждение, защото се вкарват доста понятия, които не се разтълкувани вярно - по кое време стартират да текат тези 60 дни, какво е интимна връзка, какво е краткотрайно или непрекъснато общуване ", уточни Свиленски и предвижда, че разногласията от тези неясноти ще стартират, когато жертвите стартират да подават тъжби и да търсят протекция.

" Когато отидат да подадат тъжба – по какъв начин ще потвърдят, че са били 60 дни в интимна връзка или съпружеско общуване ", зададе въпрос зам.-председателят на парламентарната група на социалистите и добави: " Непрекъснато се спекулираше и със случилото се в Стара Загора, и в Лозен. Но българските жители би трябвало да знаят, че нарушителите и от Стара Загора, и от Лозен няма да бъдат третирани по тези закони, тъй като те ще влязат в действие при започване на септември ".

Свиленски акцентира, че Българска социалистическа партия три пъти е внасяла оферти за промени в Закона за отбрана от домашно принуждение и те са били три пъти отхвърляни от това ръководещо болшинство – и декември, и април, и юни месец.

" Направихме предложение най-малко да не допуснем въвеждането на Истанбулската спогодба, като ясно казахме, че на тази отбрана подлежат единствено фамилии или хора в интимна връзка сред две физически лица, които са мъж и жена. Това е огромен принос за закона на този стадий ", заключи социалистът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР