За съжаление, обществото се прави, че проблемите на психичното здраве

...
За съжаление, обществото се прави, че проблемите на психичното здраве
Коментари Харесай

Д-р Дроздстой Стоянов: У нас на 15 000 души има 1 психиатър

За страдание, обществото се прави, че проблемите на психологичното здраве не съществуват и страната ги неглижира, тъй като те са свързани с по-малко стопански ползи, в сравнение с в други браншове на политики, в това число и в бранша опазването на здравето. В тях ползите, в това число икономическите и финансовите, са по-ясно изразени. Това сподели психиатърът акад. професор доктор Дроздстой Стоянов - член на работната група, изготвила Националната тактика за психологичното здраве на нацията, в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Академик Стоянов разяснява и по какъв начин хора с психологични проблеми, които са с рисково публично държание, би трябвало да се лекуват. „ Проблемът с метода към всяка форма на публично рисково държание, стимулирано от психологично заболяване, минава през актуализация на нормативната база и съответно използване на в този момент съществуващите нормативни актове. Това заболяване може да продължи цялостен живот. Но методът за следенето на лекуването не е систематичен. Страда от голям брой дефицити, насъбрани във времето и водещи до сериозен дефицит на личен състав и утежняване на положението на материалната база ", сподели експертът.

По думите му статистиката по въпроса на хората, страдащи от меланхолия и от други психологични болести, е непълноценна. „ В доста случаи тези пациенти не се записват съответно. Моята процедура като доктор демонстрира, че тези случаи се усилват ", акцентира проф. Стоянов.

Той изясни и какво включва направената Националната тактика за психологичното здраве на нацията. По последни данни у нас на 15 000 души има 1 психиатър. „ В момента по обща преценка психиатрите у нас са намалели, от публикуването на тактиката през 2021 година досега - с най-малко 100 души. Стратегията е призната в този момент, само че е създадена две години преди този момент. Поради разнообразни конюнктурни аргументи обаче не е била призната от Министерски съвет ", изясни той.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР