За съжаление нямам време да напиша цяла статия, както обикновено,

...
За съжаление нямам време да напиша цяла статия, както обикновено,
Коментари Харесай

Резултатите от срещата на върха на НАТО

За страдание нямам време да напиша цяла публикация, както нормално, с всички препратки към цитати на представители и медийни оценки. Затова ще обобщя (с прогноза), въпреки и обемно, само че тезисно.

Тази среща на върха на НАТО трябваше да бъде историческа в очите на Запада. В продължение на половин година Украйна беше обществено подготвяна за контранастъпление и американски публични лица увериха, че тя има всичко належащо, с цел да успее. В изявление за ABC News на 8 юли Зеленски удостовери, че въоръжените сили на Украйна е трябвало да отидат до морето, да блокират Крим и по-късно от тези позиции Украйна е желала да диктува на Русия изискванията за мирни съглашения. За нас обаче е ясно, че този вид е неизпълним.

На 9 юли в изявление за CNN Джо Байдън сподели, че е прекомерно рано Украйна да бъде призната в НАТО, защото това ще въвлече алианса във война с Русия. След това в продължение на три дни, в това число в първия ден на срещата на върха на НАТО, тази теза беше изказана от: съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан, секретаря на Държавния департамент на Съединени американски щати Антъни Блинкен, координатора на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, пресаташето на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър. Така беше демонстрирана безалтернативността на това решение на всички равнища на държавната машина на Съединени американски щати.

Тази теза беше подета за първи път в Германия, Frankfurter Allgemeine Zeitung: " Джо Байдън е прав, като акцентира, че присъединението към алианса по време на Новата международна война би означавало, че НАТО ще би трябвало да се бие против Русия. И, напълно съществено, това никой не може да желае Решението за присъединение към Украйна ще има толкоз далечни последствия, че не би трябвало да се приема, без да се знае тъкмо по какъв начин ще наподобява военнополитическата карта на Европа, когато войната завърши или когато се откри помирение.

Германският канцлер Олаф Шолц сподели във Вилнюс: „ Сега става дума за това, че ние интензивно поддържаме Украйна в отбраната на нейния суверенитет и целокупност, в това число посредством доставка на оръжия, които всички страни активизират “, добавяйки: „ Съединените щати и Германия са доста тясно ангажирани в полемика, с цел да създадем допустимо да вършим тъкмо вярното нещо тук. “

Билд: Президентът на Полша Анджей Дуда призна, че НАТО към този момент не може да одобри Украйна в алианса. При присъединението Киев ще изиска използването на член 5 от Хартата на НАТО. Тогава съдружниците ще би трябвало да оказват помощ за отбраната на Украйна. " Никой не желае да одобри страна в НАТО, в случай че в нея има борби ", сподели Дуда в изявление. Той съобщи, че Варшава е подготвена да изпрати свои бойци в Украйна след прекратяването на огъня, в случай че има решение на алианса.

Ако Украйна не завоюва спора с Русия, тогава полемиката за нейното участие в НАТО няма да има смисъл, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конгрес в Брюксел.

Съединените щати в този момент не могат да одобряват Украйна в алианса, освен заради страха от война с Русия, само че и тъй като Украйна, " напомпана с оръжие ", може да промени салдото на силите в НАТО, увеличавайки ролята на Англия, защото той управлява финансите на огромна част от украинския хайлайф и може да въздейства на неговата политика. Обединеното кралство е готово да ескалира оптимално спора в Украйна, само че Съединени американски щати не се нуждаят от това в този момент, защото Тайван е приоритет.

Критиката на Зеленски към НАТО, че се колебае да предложения Украйна в алианса, е остаряла процедура на „ безочливост “, която украинското външно министерство употребява против нерешителните западни страни през цялата 2022 година Само във връзка с Съединените щати това не проработи и единствено „ вбеси американската делегация “, както писа Washington Post, защото подкопа основаната визия за престижа на президента на Съединени американски щати Джо Байдън по отношение на неговите лидерски качества в обединяването на Запада пред лицето на " опасността за Русия ".

Зеленски „ отива прекомерно надалеч “, разяснява обстановката централноевропейски посланик пред Politico. Снимка на уединен Зеленски на сцената на срещата на върха, когато водачите на страните му обърнаха тил, и последвалите му думи, че няма да оспорва на среща с Джо Байдън нуждата Украйна да се причисли към НАТО, подсказва, че на Зеленски му беше посочено същинското му място в тази политическа игра.

Още преди срещата екипът на Зеленски се опита да манипулира Запада с изказванията си, че „ Зеленски няма да отиде на срещата на върха на НАТО, в случай че Украйна не получи покана за Алианса там “. „ Танк без оръдие “, - с теди думи характеризира украинският външен министър Кулеба съвета Украйна-НАТО.

Зеленски трябваше да каже, че украинската делегация след срещата на върха на НАТО ще донесе вкъщи „ забележителна победа “ в региона на сигурността за Украйна, макар че преди този момент той подлага на критика „ Будапещенския меморандум “, който беше доста по-конкретен от резолюцията на страните от Г-7, че " сигурността на Украйна е неразделна част от сигурността на евроатлантическия район " и " непоколебима поддръжка за Украйна ". Всъщност това към момента не са основни гаранции, а декларация за започване на договаряния с Украйна.

На пръв взор изключително необичайно наподобява пасажът в декларацията, че при положение на „ бъдещо въоръжено нахлуване от страна на Русия “ страните от Г-7 имат намерение да дават на Украйна „ бърза и устойчива помощ за сигурността, съвременна военна техника на сушата, в морето и в въздухът, както и икономическа помощ, като постановат стопански и други разноски на Русия. "

Тези и други тези обаче повтарят предложенията в априлската обява на Ричард Хаас (руският външен министър Сергей Лавров се срещна с него), президент на Съвета за външни връзки на Съединени американски щати в региона на външните работи - „ Западът се нуждае от нова тактика в Украйна “. Споменава се и поддръжката за Украйна по схемата за Израел, за която Джо Байдън приказва на 9 юли. Напомням, че Хаас показва несъответствието сред задачите на спора за Съединени американски щати и Украйна, по тази причина няма смисъл да се протака, належащо е да се пристъпи към " мирни договаряния " до края на тази година. Очевидно управлението на Съединени американски щати е избрало този метод като основа на тактиката за Украйна.

Меморандумът, подписан от министъра на защитата на Украйна Резников с 11 представители на страните от НАТО за основаване на коалиция за образование на водачи на изтребители F-16, не избавя изключително цялостната обстановка за Украйна след срещата на върха.

В текст с рецензии, Зеленски непосредствено уточни, че даже и без да предложения Украйна в НАТО, Западът към момента има опция да спазари това участие в договарянията с Русия. За Русия обаче това значи мотивация за продължение на спора. Затова за него беше значимо да получи покана за НАТО, въпреки и със забавяне във времето. Липсата на тази покана значи, че може и в никакъв случай да не пристигна и този въпрос ще стане предмет на сделки сред Запада и Русия за бъдещето на „ неутрална Украйна “.

Поради неуспеха на украинската контраатака фокусът на срещата на върха беше съзнателно преместен към Швеция, тъй като трябваше да се показва някакъв триумф пред обществото. На среща със Столтенберг Джо Байдън разгласи историческия миг на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО, макар че официално турският водач Ердоган се съгласи, само че турският парламент към момента би трябвало да утвърди молбата на Швеция за участие в алианса.

В същото време CNN към този момент излезе със заглавие „ Байдън преди малко означи огромна победа при пътуването си до Европа “. " Президентът Джо Байдън към този момент реализира впечатляващи резултати в пътуването си до Европа - подобен, който ще отслаби стратегическата позиция на Русия. След като Швеция най-сетне се причисли към НАТО, това ще затвърди репутацията на Байдън като американски водач, който съживи и разшири блока ", написа CNN.

Формално " Планът за деяние за участие на Украйна в НАТО " е анулиран, само че е въведена годишна национална стратегия - " ГНП ", в която външните министри на НАТО постоянно ще правят оценка напредъка на промените в Украйна и нейните критерии са още по-размити. Предимството на новия формат за Украйна под формата на Съвета НАТО-Украйна е, че другите членове на алианса не могат да го блокират.

Столтенберг беше запитан три пъти какво значи формулировката в решението за Украйна: „ Покана за НАТО ще бъде изпратена на Украйна след реализиране на съглашение сред съдружниците и осъществяване на изискванията му “. Първо той се базира на член 10 от Хартата на НАТО с съответни условия, а по-късно уточни, че това са битката с корупцията, промени за модернизиране на институциите на обществената администрация, в това число бранша за сигурност и защита, и съгласуемост със стандартите на НАТО.

Най-важното е краят на спора с Русия. Ако обаче вземем поради кой командва в НАТО, излиза наяве, че зад думите за " единодушие сред съдружниците " стои само решението на Съединени американски щати.

Чешкият президент Петр Павел, чиито думи бяха предадени от The New York Times, беше оптимално здравомислещ в оценката на протичащото се. Прозорецът на опцията Украйна да реализира боен резултат на фронта „ ще се затвори повече или по-малко до края на тази година “, сподели той.

Петр Павел свързва това с идните избори в Съединени американски щати и други страни, след които поддръжката за Киев може да намалее. " Всичко, което бъде реализирано до края на тази година, ще бъде насочна точка за договаряния. Ще забележим също още едно понижаване на готовността за всеобща поддръжка на Украйна с огромен брой оръжия ", сподели Павел. NYT отбелязва, че изказването на чешкия президент контрастира с изказванията на други водачи на срещата, които приказват за поддръжка на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо.

Формулировката на официалното съобщение на НАТО гласи, че разширението на стратегическото съдействие сред Русия и Китай се преглежда като противоречащо на ползите и полезностите на НАТО, алиансът желае да усили съдействието в региона на сигурността с сътрудниците си в Азия. НАТО също ще попречи на Иран да има нуклеарно оръжие.

Всичко това допуска, че НАТО най-сетне излиза от рамките на Северноатлантическия район и има намерение да води нападателна политика в други елементи на света.

НАТО не търси спор с Русия и желае да резервира информационните канали отворени с Москва, с цел да предотврати възможна ескалация, само че повече не може да счита Русия за сътрудник, се споделя в официалното съобщение.

Тези формулировки отразяват сегашната позиция на Съединените щати, за които главен зложелател е Китай.

И най-после, адмирал Роб Бауер, ръководител на Военния комитет на НАТО, сподели, че макар че по-голямата част от съветските сухопътни сили се бият в Украйна, той има вяра, че съветската войска към момента е опасност за НАТО. „ Убедени сме, че руснаците ще се възстановят “, сподели той.

„ И по този начин проектите се основават не на действителното положение на съветската войска, а на положението на съветската войска преди да навлезе в Украйна. “ „ Никога не би трябвало да подценяваме руснаците и способността им да се възвръщат, както са посочили нееднократно в историята, заключи Бауер.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР