За съжаление новините не са много добри и трябва да

...
За съжаление новините не са много добри и трябва да
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Чака ни суша и безводие

" За страдание новините не са доста положителни и би трябвало да се подготвим за това, което ни чака. Чака ни суша и безводие ", разяснява пред Българска национална телевизия анализаторът проф. Михаил Константинов.

рябва да се види какви ограничения могат да се вземат, сподели проф. Константинов.

" Ще бъдат направени опити още веднъж да се източи и дребното останала вода в язовирите. Затова би трябвало да се каже какво да се направи. Първо би трябвало да се приключи потреблението на водата в българските водоеми и язовири за всевъзможни други потребности, с изключение на за питейно-битови потребности. Поне тези, които са за такива потребности, тъй като има такива, които са за промишлени потребности. /.../ Предприятията да бъдат по този начин положителни да си създадат сондажи ", уточни още проф. Константинов.

" През 1994 година София остана без вода. Някакви идиоти източиха водата на София, с цел да въртят две електроцентрали, както и да дадат вода на Кремиковци. Сега виждаме същото, изясни той. - На всеки кубик вода над земята, има 5 подземен. 1/5000 е сладката вода на Земята. Останалата е негодна за пиянство. Подземните води са към 1% или 50 пъти повече в сравнение с е водата от горната страна. Ясно е, че би трябвало да се вършат сондажи и да се черпи тази вода. Така е и било. Само че на някои предприятия им е по-евтино да си купят вода за без пари и да не вършат сондажи. Ние вървим да глобяваме елементарен сервиз, в случай че не си е направил сонда, а черпи питейна вода, макар че потреблението му е оскъдна. А в това време оставяме великански консуматори на вода. Това би трябвало да се приключи ".

Попитан за какво се повтаря и се сещаме за рецесията в София през 1994-а, той сподели, че това е по този начин, тъй като човешката нелепост е неограничена.

" Нали знаете какво е споделил Айнщайн. Според него две неща се безкрайни на този свят - вселената и човешката нелепост. Но за първото той не е сигурен. Министерската оставка не взема решение нищо. Не му изпитвам завист на този, който ще стане министър. Има обаче нещо, което незабавно може да се направи от новия министър. Да си вземе експерти във ведомствата и да разкара " калинките " и " калинчовците ". Подготвят се хидроспециалисти в три специалности в университета, в който имам достойнството да работя. Прекрасни експерти, като част от тях напуснаха страната за жалост. Във всяка област на България би трябвало да има по двама-трима експерти по вода ", сподели още Константинов.

" Ако потеглят да падат глава, няма да са единствено от държавното управление. Това, което се случва, е безсрамие. Дано успеем да го прекратим. Не ни чакат леки времена. Промените в климата са факт. Ако се стопят ледовете, морското равнище ще се вдигне с 60 метра. Нивото на водата на Земята е било и 100 метра повече, само че и 200 метра по-малко. През пролетта язовирите би трябвало да се държат на 35-40%, с цел да могат да поемат приливна вълна. Ако стената на язовир Искър се скъса, София ще бъде залята от 2 метра приливна вълна. На места тя ще бъде и 15 метра, несъмнено. Зависи от релефа ", добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР