За съжаление голям напредък от заседанието на Историческата комисия между

...
За съжаление голям напредък от заседанието на Историческата комисия между
Коментари Харесай

Проф. Димитров: Няма голям напредък в Историческата комисия, ентусиазмът е охладен

За страдание огромен прогрес от съвещанието на Историческата комисия сред България и Северна Македония няма. Има направена една оптимистична крачка напред, спрямо това, което беше предходните години. И това беше на предходната среща. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисиято по исторически въпроси сред България и Република Северна Македония.

" Първото ни съвещание в София съответства с първите два дни с експанзията на Русия против Украйна и тогава не стана толкоз ясно какво сме постигнали, само че то не е толкоз впечатляващо. Това беше обща позиция, до която стигнахме след мъчителни няколко години, в една рекомендация по какъв начин да бъде отразено времето на цар Самуил и неговата страна в учебниците на РСМ. Акцентът е върху това, че те би трябвало да се преценяват с преобладаващата позиция в международната медиевистика. Тази преобладаваща позиция съответствува с нашата българска интерпретация на това историческо време.

Това обаче нищо не значи. Това е единствено едно предложение към държавното управление, а по кое време ще бъде приложено, никой не може да каже. Това е въпрос на едно необозримо бъдеще, може да бъдат 2-3, само че и 10 години ", сподели проф. Димитров.

По думите му последното съвещание е охладило ненапълно ентусиазма.

" Съгласие постигнахме в първия ден във връзка с богомилството, което не е чак толкоз значим проблем от позиция на разминаванията сред двете страни. Но на втория ден, когато трябваше да обсъждаме значителната тематика - значимия въпрос за Охридската архиепископия, се върнахме към сгъстяване на позицията от страна на нашите сътрудници ", сподели проф. Димитров.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР