За съдебна реформа по същество не става дума изобщо. Т.нар.

...
За съдебна реформа по същество не става дума изобщо. Т.нар.
Коментари Харесай

Проф. Панайотов: Т.нар. съдебна реформа се състои в стремеж за кадрови промени в съдебната власт

За правосъдна промяна всъщност не става дума въобще. Т.нар. Съдебна промяна е съсредоточена на първо място по отношение на основаването на законови благоприятни условия, вероятно и с спомагателни учредения, за реализирането на една или друга кадрова смяната, в това число и в органите на правосъдната власт.

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ проф. Пламен Панайотов, бивш вицепремиер и учител по наказателноправни науки  в СУ „ Св. Климент Охридски.

Според него у нас има блян на една или повече политически сили да се домогнат до това да прокарат кадрови промени, както във Висш съдебен съвет, по този начин и в инспектората към Висш съдебен съвет и по отношение на позициите на така наречен „ трима огромни “ в правосъдната власт.

„ За правосъдна промяна би ставало дума, в случай че тези, които приказват всъщност се обвържат с това да кажат кои са дефицитите в региона на гражданското, наказателното и административното правосъдие съгласно тях и в случай че тези дефицити постановат приемането на пакет от нови закони, то да ги предложат на обществото да бъдат разисквани, надлежно признати в Народното събрание и едвам тогава, в случай че се откри, че хората на съответните управителни позиции не могат да се оправят с използването, съгласно с новоустановените с тези промени стандарти, да се слагат кадрови въпроси “, уточни проф. Панайотов.

По неговите думи в правораздаването у нас има доста дефицити. Професорът уточни, че има призната идея за наказателната политика на България за интервала 2020-2025 година, само че макар необятната поддръжка, към момента нищо от нея не се взема поради в практиката на народните представители.
По член 345а от Наказателен кодекс се планува наказване от 3 до 10 години отнемане от независимост и кумулативно санкция от 5 до 10 хиляди лв. за това, в случай че човек подправи регистрационен номер на транспортно средство. Това е по-тежко наказване, в сравнение с плануваното по член 118 по отношение на член 116 за ликвидиране на две или повече лица в положение на физиологичен афект.
„ С други думи, законодателстването на парче от хора, които нямат визия по отношение на цялостната система на една или друга област на това законодателство води до резултати, които са безусловно неприемливи от позиция главните правила, в тази ситуация на наказателното право “, добави професорът.

„ Не е единствено казусът в законите. Проблемът е по-общ. Ние не обръщаме внимание на аргументите и изискванията за един или различен тип престъпност “, означи той.

По думите на професора у нас не се слага съществено въпросът за мащабите на наркотрафика и производството на опиати.

„ Докато ние не си дадем сметка кое фактически поражда тези проблеми, ние няма да можем да реагираме съответно “, акцентира проф. Панайотов.

„ От една страна е належащо да се обезпечат критерии, които да водят до това експерти да се занимават с приложението на съответния закон, само че е надалеч по-важно и друго – професионализмът на тези хора да бъде комбиниран с най-малко една базова честност “, безапелационен е той.

Проф. Панайотов е на мнение, че сигналите, които дават политическите сили, приказват за това, че всяка от тях се готви за избори. 

Според него, тематични коалиции се появяват всеки ден, само че няма нещо значително, което да ни дава оптимизъм, че ще се сформира редовно правителство с задоволителен небосвод.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР