За рязък скок на болните от туберкулоза предупреди пулмологът д-р

...
За рязък скок на болните от туберкулоза предупреди пулмологът д-р
Коментари Харесай

Пулмолог: Следващата вълна след COVID-19 ще е от туберкулоза |

За внезапен скок на болните от туберкулоза предизвести пулмологът доктор Стела Денчева, шеф на Белодробната болница във Велико Търново " Д-р Трейнман ". Според нея идната вълна след COVID-19 ще е от туберкулоза.

Експертът уточни, че лечебните заведения нямат средства за обикновено битие, по тази причина не финансират и не организират скринингови стратегии за разкриване на болестта. А белодробните лечебни заведения не срещат поддръжка и от Министерството на здравеопазването.

Средногодишно във Великотърновска област се откриват най-малко по 40 заболели с туберкулоза. При започването на вълната от COVID-19 случаите внезапно са намалели и даже при започване на годината изцяло са изчезнали. Причините за това са голям боязън на хората от COVID-19 и заради това те са спрели да търсят здравна помощ. Другата причина е пандемията, лимитираните контакти и огромното натоварване в лечебното заведение, посочи доктор Денчева пред БНР.

" Заради COVID-19 ние спряхме профилактичните прегледи и дейното търсене на пациенти с туберкулоза. Поради което при започване на календарната година имахме двама или трима за първото шестмесечие. Но не е по този начин действително. След това, когато понижиха болните с COVID-19, при започване на юни внезапно пациентите с туберкулоза започнаха да търсят здравна помощ. Оказа се, че започнаха да се появяват едни затлачени случаи, които са се самолекували, самоукрили, страдали тихомълком в продължение на 6-7 месеца. Тези пациенти започнаха да се появяват дори огнищно, цели фамилии ", уточни лекарят.

От юли до октомври новооткритите случаи на туберкулоза в област Велико Търново са 22-ма. Капацитетът на фтизиатричното поделение в Белодробната болница е за 20 туберкулозно заболели. При преструктурирането поради пациентите с коронавирусна зараза отделението е останало с 10 кревати. В момента в него на лекуване с тежка форма на туберкулоза са 9 пациенти на възраст от 40 до 60 година

Д-р Денчева предизвести, че туберкулозата е заразно заболяване и един недиагностициран и неизолиран болен разнася безотговорно болестта.

" Доста може да болести и това зависи от контактите му. Добрата вест е, че заразността при туберкулозата е по-ниска в сравнение с тази при COVID-19, само че все пак става дума за заразно заболяване. Един човек, който отделя бактерии, т.е. който е инфектиран, и който непрестанно контактува с хора, е причина да болести всички, с които той е контактувал. Особено тези, които са в стеснен контакт с него, като да вземем за пример фамилията, околните, сътрудниците му ", изясни експертът.

И подсети, че болните от Коронавирус се лекуват няколко месеца с затрудненията, само че лекуването на туберкулозно болните продължава неведнъж повече. 

" Това е един доста труден проблем, първо тъй като сега Министерство на здравеопазването чува единствено Коронавирус и имаме доста сериозен напън за увеличение още на леглата, което значи, че това ще бъде отново за сметка на фтизиатрични или неспецифични болести. Но в края на краищата заболеваемостта е сериозна. Освен това Глобалният фонд за туберкулоза и СПИН се изтегли от България през 2019 година, заради което внезапно спадна финансирането. Това значи, че ние към този момент нямаме запас, в случай че не го заделим със лични средства, с цел да организираме профилактични прегледи, проучвания и така нататък, като се има поради сериозното финансово положение, пред което болничното заведение се изправи, поради напускането на лекарите около Коронавирус пандемията. В началото на м.г. се обадиха представители на една компания, които споделиха, че са спечелили социална поръчка на министерството точно за реализиране на такива действия. Попитаха работим ли туберкулоза, ние отговорихме, че това в действителност е единственото лечебно заведение в региона, което работи туберкулоза. Заявиха предпочитание по телефона да работим дружно и нещата завършиха до там. В момента за Министерството на здравеопазването туберкулозата не е приоритет ", акцентира доктор Стела Денчева. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР