За Румен Гечев е голяма загадка как правителството е изчислило,

...
За Румен Гечев е голяма загадка как правителството е изчислило,
Коментари Харесай

Румен Гечев към Горанов: Да наречете 1 млн. българи маргинали е цинично

За Румен Гечев е огромна мистерия по какъв начин държавното управление е пресметнало, че рекапитализацията с 500 млн. на Българската банка за развиване ще докара до 2,5 милиарда заеми, написа " Гласове ".

" Към момента Българската банка за развиване не извършва главната си функция- средствата да отиват главно за дребни и междинни компании. За огромно страдание, по наша достоверна информация, забележителна част от заемите се дават на крупни български " предприемачи " - една дребна група, обвързвана с властта, която получава преференциални заеми за десетки и стотици милиони. Ние нямаме никаква гаранция, че тези 500 млн. ще стигнат до компаниите в засегнатите браншове, които в този момент изпитват остра потребност от заеми при преференциални условия ", сподели още Румен Гечев. Според народния представител от левицата държавното управление още веднъж трансферира отговорността като оставя Банката за развиване да даде 500-те млн. на търговски банки, които от своя страна да вземат решение на кого и при какви условия да ги дават. " Ние изрично се разграничаваме от понятието " маргинали ", употребявано от финансовия министър Горанов - като приказва за маргинали, той приказва за 800 хиляди души от българския народ. Това са представители на българската интелигенция, които се самоосигуряват, това са 500 хиляди души, които са самоосигуряващи се от селското стопанство. Наричането на близо 1 млн. българи " маргинали ", които няма да получат никаква помощ, е цинично и безусловно недопустимо ", съобщи Гечев.

" Приветстваме, че въпреки  с известно забавяне, българското държавно управление излиза с подобен пакет от стопански ограничения, които се чакаха от българския бизнес и цялата общност в тези сложни времена. Освен това, ние приветстваме някои съответни стъпки, подхванати от държавното управление като 500 млн. за възнаграждение на ексклузивен труд в Министерството на вътрешните работи, на защитата и в здравната система. Ние поддържаме даването на 500 млн. лева спомагателна капитализация на Българската банка за развиване, защото такива ограничения са подхванати в съвсем всички страни членки на Европейски Съюз и страни отвън него.

Също по този начин, поддържаме покриването на избрани разноски за хонорари на краткотрайно освободени от претовареност в българската стопанска система, надлежно 60%  от работна заплата за сметка на страната и 40% за сметка на работодателите. Тези съществени ограничения, подхванати от държавното управление, ние кардинално поддържаме - те са в вярна посока и са свързани с европейската процедура ". Това сподели проф. Румен Гечев, депутат от ПГ " Българска социалистическа партия за България ", на конференция на " Позитано " 20.

Той обаче акцентира, че в това време Българска социалистическа партия има съществени бележки и спомагателни въпроси към държавното управление. " Буди неразбиране по какъв начин държавното управление и министър председателят ни оповестяват, че са заделени 4,5 милиарда в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на фамилиите, които са в потребност. Нашите сметки демонстрират, че дори с така наречен данъчна почивка от 600 млн. лева, сумата е 2,27 милиарда лева Като се извадят тези 600 млн. данъчна почивка, които ще са изискуеми от българския бизнес след тези 3 месеца, сумата става по-малко от 2 милиарда лева ", обърна внимание проф. Гечев.

За него е и огромна мистерия по какъв начин държавното управление е пресметнало, че  рекапитализацията с 500 млн. на Българската банка за развиване ще докара до 2,5 милиарда заеми. " Към момента Българската банка за развиване не извършва главната си функция- средствата да отиват главно за дребни и междинни компании. За огромно страдание, по наша достоверна информация, забележителна част от заемите се дават на крупни български " предприемачи " - една дребна група, обвързвана с властта, която получава преференциални заеми за десетки и стотици милиони.

Ние нямаме никаква гаранция, че тези 500 млн. ще стигнат до компаниите в засегнатите браншове, които в този момент изпитват остра потребност от заеми при преференциални условия ", сподели още Румен Гечев. Според народния представител от левицата държавното управление още веднъж трансферира отговорността като оставя Банката за развиване да даде 500-те млн. на търговски банки, които от своя страна да вземат решение на кого и при какви условия да ги дават. 

" Нашите сметки демонстрират, че освен това съотношение- процентът 60 към 40 - няма да бъдат доста компаниите, които ще се възползват от тази преференция. Считаме, че това съответствие не е в полза на бизнеса. За доста от българските компании при тези условия дори 40 на 100 ще бъдат непостижими за покритие. Много от тях все ще имат по-голям интерес да съкратят хората, в сравнение с да покриват тези 40% ", безапелационен е Гечев. Той означи, че съгласно изискването на държавното управление, единствено компании без отговорности към държавния и общинските бюджети ще имат достъп до тези 60%. " Не е мъчно да се досетим, че не са доста компаниите, които нямат никакви такива отговорности ", добави той.

" Ние изрично се разграничаваме от понятието " маргинали ", употребявано от финансовия министър Горанов -  като приказва за маргинали, той приказва за 800 хиляди души от българския народ. Това са представители на българската интелигенция, които се самоосигуряват, това са 500 хиляди души, които са самоосигуряващи се от селското стопанство. Наричането на близо 1 млн. българи " маргинали ", които няма да получат никаква помощ, е цинично и безусловно недопустимо ", съобщи Гечев.

По неговите думи Българска социалистическа партия има съществени възражения във връзка с неналичието на механизми и елементи по какъв начин тъкмо средствата ще бъдат разпределени.  Той добави, че страната няма планове и държавното управление не знае за какъв интервал се оферират ограниченията, както и не  казва какъв брой души ще се възползват от тези ограничения. " Като направихме сметка- виждаме, че  има доста съществени несъгласия ", показа Гечев. 

" Ние сме изцяло наясно какъв пакет от различни ограничения като тенденция ще предложим от Българска социалистическа партия. В момента нашите екипи работят дружно с представителите на браншовите организации. Предстоят ни спомагателни срещи с тези браншови организации, с цел да стиковаме техните оферти с нашите визии ", приключи Румен Гечев.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР