За резервните легла за COVID-19 няма обучен персонал. Тогава колко

...
За резервните легла за COVID-19 няма обучен персонал. Тогава колко
Коментари Харесай

За резервните легла за COVID-19 няма обучен персонал. Тогава колко реално са те?

За аварийните кревати за COVID-19 няма подготвен личен състав. Тогава какъв брой действително са те? Това е въпросът, който остана в пространството след вчерашния постоянен брифинг на Националния действен щаб - на 45-тия ден от изключителното състояние.
Има и друго - Оказа се, че София разполага единствено с към 1/3 от авансово оповестените за столицата 1137 болнични кревати за лекуване на COVID-19. Месец откакто бе обявено, че страната е готова със 7400 кревати за лекуване на неусложнени случаи, както и близо 1400 интензивни, написа " 24 часа ".
Тогава, до какъв брой са действителни и до каква степен са аварийни леглата в цялата страна?
" Леглата, които са обезпечени с личен състав в София, са към 400, съобщи във вторник шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Останалите до 1137 били аварийни, добави той.
Още от изявлението му ще намерите в нашия блог.
В момента към този момент съвсем изцяло бил привършен потенциалът на ВМА, запълват се и леглата за хора с ковид в “Пирогов ” и “Александровска ”.
" Активните кревати ", т.е. тези, за които има личен състав, в София са 433, посочи и шефът на Столичното РЗИ доктор Данчо Пенчев. На тях все още били настанени 132-ма пациенти. Интензивните кревати на столицата пък се оказаха 167, като са заети 22.
Генерал-майорът беше запитан за потенциала на столицата, тъй като в неделя разгласи, че 50% от леглата в София са запълнени. А съгласно първичните планове - това не би трябвало да е по този начин.
1137 кревати са за неусложнени пациенти и 430 - интензивни съгласно заповед на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев от 27 март.
Освен това запълването и готовността на здравната система в даден град да посрещне новите хипотетични случаи е неведнъж изтъквана като една от аргументите за стягане или разхлаване на ограниченията.
От здравното министерство не са дали отговор на въпроса на медията - доколко в страната има действителни и аварийни кревати? Каква част от авансово оповестените по планове са " дейни " или " комплектовани с личен състав ", както разгласи през вчерашния ден Мутафчийски. 
Какво демонстрира репортерска инспекция на изданието?
В Пловдив също има разделяне на дейни и аварийни кревати. Близо 800 кревати за лекуване на заболели от COVID-19 бяха оповестени за Пловдивска област в заповедта на Ананиев от 27 март. Свободните кревати сега са 432, като 79 от тях са интензивни. В болница има настанени 19 души, от които 4 на интензивно лекуване. Другата половина от леглата в Пловдив са аварийни, обясниха от регионалната администрация. Според техните данни аварийни, т.е. без нужния подготвен личен състав за тях, са 425 елементарни кревати и 96 интензивни.
В останалите градове районните здравни инспекции не признаха да имат разделяне на дейни и аварийни кревати.
Максималният брой кревати, на които може да се лекуват неусложнени пациенти с ковид, са 286 в пет лечебни заведения.
Търновската болница е в подготвеност при потребност да одобри още 35 заболели с ковид във вътрешните отделения, обясниха от локалната ревизия.
" На процедура това е цялата бройка на вътрешните им отделения и значително са аварийни, защото към този момент нямат потвърдени случаи и одобряват пациенти с други премеждия, само че са основали организация и биха могли да одобряват заболели с COVID-19 ", посочи шефката на инспекцията доктор Евгения Недева.
“Към 28 април настоящи са 30 инфекциозни кревати в профилираните отделения - 20 в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” и 10 в МБАЛ “Св. Иван Рилски ” в Горна Оряховица. Както и 10 интензивни кревати в реанимацията на регионалната болница ”, добави тя.
Със 109 кревати за заболели с ковид на неусложнени пациенти в 4 лечебни заведения разполага област Кърджали . За интензивно лекуване има планувани общо 15 кревати, обясниха от здравната ревизия, само че без да уточнят какъв брой са дейни и какъв брой аварийни. В момента инфектираните с ковид в региона са единствено двама. Те са в кърджалийската болница. Единият е бил в интензивно поделение, само че положението му се е подобрило и е трансфериран в инфекциозно. Излекуван от COVID-19 е 71-годишният мъж, който е и с инфаркт. Той към момента е в интензивното поделение и е на командно дишане, само че поради затрудненията след инфаркта.
177 са леглата в Смолянска област за пациенти с COVID-19. 9 от тях са за заболели, които се нуждаят от интензивно лекуване и са в МБАЛ - Смолян. Останалите 168 кревати са за пациенти в неусложнено положение. Към момента в региона има регистрирани 33 случая на ковид. Трима от тях са умряли, 13 са оздравели. 17 са дейните случаи, от които 6 са в инфекциозното поделение на болничното заведение в Смолян и двама са в болничното заведение в Мадан.
В Златоград и Девин няма пациенти на лекуване.Само една жена на 65 година е интубирана и на интензивно легло. Реално е победила ковид, защото има негативен тест, само че има проблем със сърцето.
За пациенти във Варна с неусложнено положение са планувани 284 кревати в 4 лечебни заведения, както и още 16 кревати в болничното заведение в Провадия. За интензивно лекуване са планувани 33 кревати. Преди месец Варна разгласи подготвеност да поема пациенти и в така наречен полева болница, ситуирана краткотрайно в една от залите на Двореца на културата и спорта. Там бяха ситуирани 300 кревати от военния запас. Според регионалния шеф Стоян Пасев при възможна потребност и Военноморската болница ще има подготвеност за пациенти с COVID-19.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР