За решаване на проблемите с мръсния въздух в 11 български

...
За решаване на проблемите с мръсния въздух в 11 български
Коментари Харесай

За чист въздух и рекултивация на сметища се насочват нови 510 млн. лв.

За решение на проблемите с мръсния въздух в 11 български общини и за рекултивация на закрити сметища се насочват още 510 млн. лева от оперативната стратегия " Околна среда " (ОПОС) 2014-2020, които са икономисани от останалите предпочитани оси, оповестиха от Министерството на околната среда и водите във вторник.

Решението за измененията, разширяващи финансирането в региона на качеството на въздуха и отпадъците, е взето на провело се денем съвещание на Комитета за наблюдаване на ОПОС.

Единадесетте общини, поради които България бе глобена от Брюксел, че въздухът им е нечист над пределно допустимото, ще получат още 390 млн. лева към в началото заложените 115 млн. лева част от досегашните средства към този момент бяха предоставени на тези общини, с цел да пишат стратегии за решение на проблемите с прашния въздух и за промяна на старите печки на дърва и въглища с по-екологични.

Сега компаниите за публичен превоз в Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Столична община, Хасково и Шумен ще получат тройно повече средства, които обаче са планувани за пазаруване на модерни екологични транспортни средства. Това ще докара до понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха, понижаване на шума и вибрациите и доста икономисване на сила, изясняват от екоминистерството. Допустими действия са закупуване на електроавтобуси, тролейбуси и трамваи, както и станции за зареждане.

" Постигането на съответни резултати за чистотата на атмосферния въздух е наш главен приоритет, към който подхождаме с изключителна ангажираност “, разяснява министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвещанието на комитета. Той напомни, че на предходния Комитет за наблюдаване на оперативната стратегия е оповестил, че ще търси вид за нарастване на парите за понижаване на замърсяването на въздуха.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР