За рекордно ниски лихви по кредити съобщава вестник Сега. За

...
За рекордно ниски лихви по кредити съобщава вестник Сега. За
Коментари Харесай

Рекордно ниски лихви на българския банков пазар - с тенденция за още

За рекордно ниски лихви по заеми оповестява вестник " Сега ". За покупка на ново жилище някои банки към този момент отпускат ипотека под 3%, а потребителски заеми все по-често може да се договорят под 6%. Дори и с таксите и комисионите офертите на някои банки са извънредно преференциални, тъй като годишният % на разноските (ГПР) не надвишава 4% при ипотеките и 7% при потребителските заеми. Тенденцията на спад обаче не важи за бързите заеми, където оскъпяването може да стигне до 30-40, че даже и 50%, обобщава вестникът.
Като позитивен образец номер едно е дадена ОББ. Още преди месец банката заяви, че референтната рента е паднала до невижданите 0.00%, което се отразява и на крайната месечна вноска с няколко до десетки левове надолу. На процедура 0.00% референтна рента обаче не значи безлихвен заем - това е плаващата част от общата рента по заема, като има и закрепена надбавка.
От 1 юли 2018 година, откакто Българска народна банка престана да пресмята показателя СОФИБОР, множеството банки у нас вкараха лични базисни лихвени проценти, които се дефинират по отношение на лихвите по депозитите. И защото лихвите по депозитите не престават да пълзят надолу, това няма по какъв начин да не се отразява и на цената на заемите. Правилото, наложено от Българска народна банка, е смяна в лихвата по заема да се предприеме, когато референтната рента падне или нарасне с повече от 0,5 процентни пункта. Така, в случай че за някои банки референтната рента към този момент е стигнала 0,00%, тези, които са избрали за показател ЮРИБОР, от дълго време боравят с негативни величини. Тримесечната рента на ЮРИБОР все още към този момент е паднала до минус 0,4%.
Все още няма статистика за междинните лихвени равнища по заемите през юли, само че през юни ипотеките доближиха ново дъно - приблизително 3,12% за нов жилищен заем в левове и 3,43% в евро. За последните 12 месеца спадът е с 0,30 процентни пункта при левовите ипотеки и с 0.25 процентни пункта при евровите. Заради тази обстановка хората теглят заеми освен за покупка на жилища, само че и за рефинансиране на остарели жилищни заеми при по-изгодните условия. Благодарение на предоговарянето междинната рента по левовите жилищни заеми в банковата система като цяло е паднала от 4,28% до 3,83% за последните 12 месеца.
Проверка в уеб страницата " Моите пари " демонстрира, че сега най-изгодни ипотечни заеми предлага ЦКБ. За 20-годишна ипотека в размер на 120 хиляди лева лихвата е 2,8%, а ГПР - 2,9%. Трябва обаче искащият да вземе заем да получава заплата си в ЦКБ и да има застрахователен приход над 2000 лева За по-ниски приходи цената на заема става 3% или малко над 3%. С превод на заплатата и оптимален застрахователен приход под 3% са също лихвите на БАКБ, ОББ, Уникредит Булбанк, само че заемът върви в пакет с други услуги на банките.
Потребителските заеми, които се отпускат от банките, също поевтиняват, изключително през лятото - сезонът на ремонтите и почивките. По публични данни на Българска народна банка от юни междинният лихвен % на новоотпуснат потребителски заем в левове е 8,04% при 8,35% преди година. В момента най-малко пет банки оферират потребителски заеми с рента под 6%, в случай че клиентът получава заплатата си по сметка в съответната банка и има високи приходи - над 2000 лева Най-добри предложения дават Тексим банк и ЦКБ, където даже с всички такси и комисиони ГПР е под 6%.
При банковите потребителски заеми обаче има измама с неявни такси, които не влизат в ГПР, само че на процедура оскъпяват заема. А както е ясно от практиката през последните години, таксите и комисионите, които събират банките, образуват все по-голяма част от облагите им на фона на падащите лихви.
Дали наклонността ще се резервира по-дълго? Възможно е, поради заплахите от Brexit без договорка и задълбочаваща се комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай, което ще докара до събаряне на главните лихви в Европа и Съединени американски щати - а това са лихвите по заемите, които се отпускат на комерсиалните банки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР