За рекламираните от правителството антикризисни мерки и защо ръководството на

...
За рекламираните от правителството антикризисни мерки и защо ръководството на
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Участието във властта може да се превърне в отрова за БСП

За рекламираните от държавното управление антикризисни ограничения и за какво управлението на Българска социалистическа партия е предостатъчно от постигнатото, което е надалеч от обещанията в предизборната им стратегия, попитахме досегашния ръководител на БСП-София Калоян Паргов. Той отговори и на въпроса ни за какво Корнелия Нинова го в профил от поста. Питахме и за бъдещето на столетницата и за цената, която ще заплати партията за присъединяване си в настоящето ръководство.

- Г-н Паргов, съответни ли са антикризисните ограничения, които държавното управление разгласи?
- Като краткосрочни антикризисни ограничения - да. В дълготраен проект те ще имат проинфлационно влияние. Разковничето е в вложения за стабилизиране на стопанската система и гарантиране на нейния напредък.

- Много се изговори за нарастване на пенсиите, а направеното е смешно. Какво ще обясните на електората си?
- В интерес на истината във връзка с пенсиите и пенсионерите имаше много дейни дейности, само че това не е задоволително. Исканото от Българска социалистическа партия актуализиране на пенсиите, по отношение на моментния застрахователен приход, не се е случило още. Другият проблем е, че действително приходите на огромна част от работещите отвън бюджетната сфера не търпят актуализация и това ден след ден ги прави по-бедни. А това са не дребна част от българските жители.

- В ограниченията ги няма най-важните неща от програмата на Българска социалистическа партия - за необлагаем най-малко, за фамилно подоходно облагане, само че Нинова не наподобява недоволна. Защо?
- На този въпрос може да ви отговори единствено тя.

- Социологическите организации дават близки резултати за Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, а съгласно някои от тях партията на Костадин Костадинов даже ви изпреварва. Какво е обяснението ви?
- За страдание някои прогнози и предизвестия, които отправяхме през последните месеци, въпреки и заглушени в медийното пространство, се сбъднаха. Казвахме, че войната ще повлияе в стопански проект отрицателно на ръководството, в това число и на Българска социалистическа партия. Ние декларирахме, че ще сме общественият вектор, а той не зависи единствено от Българска социалистическа партия в това държавно управление. Последната дума за парите има министър Асен Василев и от него зависи, както сподели и общественият министър от нашата квота Георги Гьоков. Въпреки това Българска социалистическа партия, без значение какви ресори има, носи отговорност за всички взети решения.

- Получихте ли отговор на въпроса за какво Българска социалистическа партия трябваше да влезе в тази коалиция?
- Отговорът мисля, че е явен. Той е обвързван с лидерските упоритости на Корнелия Нинова да се задържи непременно на поста си.

- Само поради оцеляването на Нинова, Българска социалистическа партия натрупа негативи?
- За страдание на партията ни u липсва дълготрайна визия. През последните години стратегическо мислене отсъства. Работи се от избори на избори, от обстановка на обстановка - с пай небосвод. А от време на време дейностите и в политиката, и в живота имат дълготрайно влияние.

- Социолози предвиждат, че при последващи избори е допустимо Българска социалистическа партия да не прескочи бариерата от 4% и да не влезе в Народното събрание. Възможно ли е това да се случи?
- Не имам вяра в сходни прогнози. Макар и Българска социалистическа партия да се е свила до най-твърдото си ядро, тъй като през предходната година загуби близо 700 000 гласа по отношение на 2017 година Това са хора, които към този момент не гласоподават за партията ни. Каквото и да се случи оттук-нататък Българска социалистическа партия ще участва в и идващото Народно заседание. Въпросът е в какъв тип, под каква форма и с каква тежест. Защото, за жалост, наклонността от предходната година е лявото да е все по-слабо показано в Народното събрание.

- В Европа се следи същата наклонност. Ако има леви партии, те са извънредно леви, десните са извънредно десни. В този смисъл не допускате ли, че Българска социалистическа партия към този момент си е изживяла времето?
- Това е повода „ Възраждане “ да показва такова извънредно държание, с което печели от ден на ден гласоподаватели. Разбира се, „ Възраждане “ е в доста по-изгодна позиция от Българска социалистическа партия, която е в ръководството. Те имат три ясни дела. Първата я видяхме по време на Коронавирус пандемията - проведоха митинги против ограниченията, които лимитират хората и това се възприе всеобщо от българските жители. Втората бе обвързвана с войната в Украйна и настояването им позицията на България да е неутрална. Тази позиция е доста близка до позицията на Унгария и на нейния началник Орбан. Виждаме, че самият той печели от това. Третата тематика е обвързвана с районен съд Македония. Предстои тя да е още веднъж във фокуса на вниманието при започване на юни и ще бъде следващото тестване за ръководството. Това е втората тематика, след войната в Украйна, по която явно се търси вид хем да се приближи до всеобщото публично мнение, хем да се удовлетворят евроатлантическите щения и ползи. По тематиката Македония мъчно може да се откри витиеват вид, както с оръжието за Украйна. През идващите седмици България би трябвало да каже подвига ли ветото и дава ли зелена светлина на РСМ или не. Средно състояние няма.

- Като стана дума за витиевати пояснения Вие вярвате ли в уверенията, че военно-техническата помощ за Украйна изключва оръжия. Какво са бойните машини, които твърдим, че ще ремонтираме?
- Участието под каквато и да е форма, без значение дали ще доставяш боеприпаси, пушки, гаубици или ще ремонтираш военна техника, е военна помощ. Видяхме, че болшинството от хората в България не възприемат това позитивно и смятат, че страната ни би трябвало да резервира неутрална позиция, доколкото можем да имаме такава при евроатлантическите ни обвързаности. Но виждаме, че други страни, въпреки и малцина, съумяват да поддържат сходни позиции.

- Нали военната помощ за Украйна бе една от алените линии за Българска социалистическа партия, нали Нинова твърдеше, че ще напусне обединението. Защо нищо такова не се случи, а започнаха лицемерни увъртания, че ремонтът на техника не бил военна помощ?
- Очевидно, че властта за Българска социалистическа партия след 10 годишна пауза е нещо, което управлението счита като панацея за проблемите на Българска социалистическа партия. Не постоянно обаче присъединяване във властта е лек, то може да се трансформира и в отрова. Защото най-лесно е да бъдеш в съпротива, да критикуваш и да предлагаш на едро разнообразни решения, без да носиш отговорност. По-трудно е когато към този момент носиш отговорността като част от ръководството за всяко деяние или безучастие и това се отразява на отношението на гласоподавателите към партията. Най-важното за хората е икономическата обстановка, а обедняването е в ход. За страдание инфлацията нараства. И тук може да се сложи въпросът „ Защо участваме в тази коалиция, откакто даже не можем да се похвалим, че осъществяваме част от нашата платформа и стратегия, с които сме спечелили доверие и сме се присъединили в тази коалиция “. Могат да се слагат и по-фундаментални въпроси като АЕЦ „ Белене “ на фона на галопиращи цени в енергетиката и неналичието на задоволителни средства за обезщетения и на бизнеса и на енергийно бедните хора, чийто брой непрестанно пораства. Какво се случва с „ лечебните заведения да не са търговски сдружения “? Какво става със фамилното подоходно облагане?

- Вие тези въпроси задавате ли ги, като се съберете на Национален съвет?
- Аз не мога да ги задам поради наказването, което ми наложи националното управление. Очевидно смисълът на това наказване е бил да не мога да ги слагам. Сега го върша посредством вестник „ Труд “. Това се тематики, които ще дискутираме, когато отчитаме нашето присъединяване във властта. Да, бюджетът има рекордна обществена устременост в размер на към 20 милиарда лева Въпросът е дали хората ще я усетят. Предстои и актуализация на бюджета, която също ще бъде основна за сполучливо прекосяване през тази година на фона на растящи искания от разнообразни сектори. Рядко сме виждали по този начин обединени работодателските организации. В момента в държавното управление има две основни фигури - това са министър председателят и министърът на финансите. Може би би трябвало да се включи и министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, тъй като той непрестанно се явява в ролята на обясняващ на сътрудниците кое е допустимо и кое не, както и за какво би трябвало да се случи или не би трябвало да се случи нещо.

- Не разбрах, единствено оцеляването на Нинова като водач на Българска социалистическа партия ли е повода да стоите в тази коалиция?
- Разбира се, оставането в една коалиция постоянно може да бъде облечено като отговорно държание в отбрана на националните ползи, в осъществяване на задължения и обещания. Но идва време да се тегли чертата и да се прави равносметка. Темпът, с който се случват и извършват избрани предизборни задължения, част от които са залегнали в предизборното съглашение, е доста слаб. Освен това към този момент шести месец от началото на мандата това държавно управление няма управническа стратегия. Надявам се, че ще могат да показват такава, поради поръчките им за цялостен управнически мандат.

- Може ли Македония ненадейно да приключи съществуването на това държавно управление?
- Казусът с районен съд Македония ще е следващият тест за това ръководство. От България се чака еднопосочен отговор. Даването на поддръжка под изискване, за каквато все по-често се приказва, не е решение. Защото това изискване един ден може да бъде изпълнено, а дали ще бъде изпълнено, зависи от доста неща...

- За записването на българите в конституцията ли става въпрос?
- Да, вписването на българите като част от държавнотворните нации, които са в основата на македонската нация, е основно. А те там отсъстват. Претенциите ни са освен за гарантиране правата на българското малцинство, само че и за признание на исторически обстоятелства и събития - тематики, по които актуалните комисии могат с години да заседават, да се сменят и професорите, без да се реализира прогрес и доближаване на позициите. Но в случай че има нещо, което би изкарало хората на улицата, това е поругаването на историята, с която ние толкоз се гордеем.

- Вярвате ли, че това може да изкара народа на улицата, в случай, че инфлацията и обедняването не са прелели чашата на търпението му?
- Вярвам, тъй като тематиката Македония е доста сензитивна за огромна част от българите. Почти всеки втори или трети има корени, свързани с тази част на Балканския полуостров, която е била в рамките на България в значително интервали от нашата хилядолетна история.

- Защо връзките сред Нинова и президента са необратимо неприятни, поради инженерството на Радев на плана на Кирил Петков и Асен Василев ли?
- На този въпрос би трябвало да отговори самата Нинова. Да каже за какво скъса тези връзки, което повлия на политиката на Българска социалистическа партия, която се задава от управлението на партията. Повечето гласоподаватели на Българска социалистическа партия и до този миг поддържат Румен Радев, който съгласно изследванията на разнообразни социологически организации към момента е най-рейтинговият политик.

- Един персонален въпрос, в случай че позволите. До ден-днешен не разбрах за какво Ви беше наложено наказване от партийното управление?
- Аз няколко пъти съм казвал, че страхът на Нинова от това, че отпред на най-голямата, най-интелектуалната и най-мощната организация на Българска социалистическа партия има човек, който не следва политиката на „ Yes man “ във връзка с нея, за разлика от обкръжението u.

- Това е неофициалната причина, каква е формалната?
- Тя е малко на правилото „ Крадецът вика, дръжте крадеца “. Не съм спазвал устава на Българска социалистическа партия за брой съвещания на Градския съвет през годината. А истината е, че през 2021 - годината с 3 национални избора сме провеждали съвещания съвсем всеки месец. Вместо веднъж за годината, три пъти свикахме Градската конференция, с цел да редим листите. Второ, във връзка с проблема с избора на нов началник на СОС. Позицията на групата общински съветници беше за неподкрепа. Тази позиция я заявих обществено при започване на въпросната онлайн сесия на СОС. Аз самият не участвах физически в тайното гласоподаване, тъй като бях под карантина. Това кои общински съветници от Българска социалистическа партия не са спазили партийната дисциплинираност няма по какъв начин да се разбере при скришен избор. Но това, на фона на тогавашната очевидна поддръжка на 1/3 от групата на Българска социалистическа партия за Сотир Цацаров да бъде отпред на КПКОНПИ, някак си бледнее. Тогава никой не сложи въпроса за наказване на Нинова като ръководител на парламентарната група.

- Може ли Българска социалистическа партия да си върне гласоподавателите?
- Може, само че би трябвало да мине най-малко още един парламентарен цикъл - къс или цялостен, а Българска социалистическа партия да осмисли дали води вярната политика преди и след избори. В момента всички са вперели погледи във властта. А дали партията ще заплати цената с електоралния си резултат, за който прогнозите не са по никакъв начин оптимистични, е въпрос на време да разберем.

- Надеждите ви за връщане на електората на Българска социалистическа партия свързани ли са с отстраняването на Нинова от лидерския пост?
- Въпросът за водачеството ще бъде настоящ, откакто е явен резултатът от настоящия управнически мандат. Това ще стане след идващите парламентарни избори - предварителни или постоянни, когато забележим резултатите от тях и какво ни отреждат те. Като човек, който е зает с локалната власт, откровено се надявам сметката да не бъде платена на локалните избори през идната година.

Нашият посетител
Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 година в Пловдив. Завършил е Втора британска езикова гимназия “Томас Джеферсън”. Висшето си обучение получава в УНСС със компетентност “Международни отношения”. Магистър е по “Европейска интеграция”.
Председател е на Градския съвет на Българска социалистическа партия в София от 26.10. 2013 година до 19.02.2022 година
Трети мандат общински консултант. Заместник-председател е на Комисията по превоз и пътна сигурност и член на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие. От 2015 година до март 2022 година беше ръководител на групата общински съветници от “БСП за България” в Столичния общински съвет.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР