За редица сериозни нарушения в МБАЛ-Велинград сигнализира временно изпълняващият длъжността

...
За редица сериозни нарушения в МБАЛ-Велинград сигнализира временно изпълняващият длъжността
Коментари Харесай

В МБАЛ-Велинград: Седем дела за фалшиви сертификати и дългове за над милион

За редица съществени нарушавания в МБАЛ-Велинград алармира краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на лечебното заведение доктор Атанас Ташев в отчет до Общинския съвет във Велинград, заяви „ “.

С отчета доктор Ташев уведомява ръководителя на Общинския съвет Любомир Перчинков и кмета доктор Костадин Коев за откритите нарушавания в болничното заведение и търси подпомагане от локалната власт за решаването им. По думите му поетото преди месец от него завещание е тежко.

„ Може би това изказване ще ви учуди, защото до момента ви беше казвано, че болничното заведение е в положително финансово положение, само че това не е по този начин. Това е единствено на повърхността. Айсбергът е незабележим под водата. След осъществените вътрешни инспекции се откри, че

общата задлъжнялост на болничното заведение се равнява на близо 1 250 000 лева”,

написа шефът в отчета.

Документът е минал през комисиите в локалния парламент и се очакваше в четвъртък да бъде обсъждан на сесията. Неочаквано обаче той бе отсрочен и липсва от дневния ред. В отчета доктор Ташев написа още, че НЗОК е завела седем каузи против болничното заведение за даване на подправени документи, с които са усвоени непозволени средства от бюджета на НЗОК. Общата стойност на исковете е към 520 000 лв..

“Практиката демонстрира, че НЗОК не губи сходни каузи, което значи, че изгуби ли, МБАЛ Велинград няма да е в положение най-малкото да заплаща заплатите на личния състав за два месеца. Това са действителни отговорности. Към тях допълваме единствено и повишените режийни сметки. Сметката за декември е 59 000 лв., с 15 000 повече от ноември. Прогнозите за идващите месеци са на процедура невъзможни, с оглед инфлацията и цените на тока”, сигнализира доктор Ташев.

Според него сериозен проблем за лечебното заведение е “нереално раздутият щат”. “Болницата е най-големият шеф в региона с 260 души личен състав. В същия миг има дефицит на медицински сестри. За образец мога да дам следното: в хирургичното поделение има една сестра на трудов контракт, на която оказват помощ нейни колежки от други отделения, естествено, против в допълнение възнаграждение. Самите медицински сестри са в пенсионна възраст, на междинна възраст са и лекарите”, разказва обстановката шефът. И добавя, че в това време е открил

към 20 души, които получават действителни заплати, без да вървят на работа

или фрагменти без подготовка, които са назначени на несъответстващи позиции.

Д-р Ташев е впечатлен от размера на заплатите на няколко индивида, назначени от предходното управление, които са се разписвали под скандални за обстановката заплати 6000-7000 лв.. Управителят е безапелационен, че липсва обикновена правдивост във възнагражденията. Затова е и основал комисия, в която той не взе участие, за детайлно проучване и оптимизация на щата. Той е подхванал преустановяване на гражданските контракти на чиновници, които имат и трудови контракти с болничното заведение.

“Предлагам да бъде направена инспекция на финансовата и здравната част от активността на болницата”, добавя още шефът в своя сигнал. Д-р Ташев предизвестява, че в Коронавирус пандемията доста огромна част от личния състав боледува, излиза в карантина, оголват се отделения и се работи на ръба на силите. Не могат да се изработят лимитите на НЗОК, което се отразява на приходите на болничното заведение. “През декември сме отчели активност за 287 000 лева при предел на НЗОК за 345 000 лева.”, дава данни той.

Д-р Ташев намира съществени нарушавания и във воденето на документите по отделения - историята на болестта на пациентите не била в електронен вид, каквото е условието на Националния рамков контракт. Открил, че са сключвани контракти за разнообразни артикули и услуги на стойност над 10 000 лева,

които са подписвани непосредствено с компаниите, без глоба от Общинския съвет на Велинград,

което било нарушаване на разпоредбите за работа на шефа. Липсвали и процедури за подписване на публичните поръчки.

“Установих необясними и несъвместими общи дейности на МБАЛ и прилежащия медицински център. Например: болничното заведение е закупила инсталация на стойност малко повече от 104 000 лева за центъра без решение на Общинския съвет и социална поръчка! От своя страна, медицинският център връща “жеста” и купува скенер, който е позициониран в болничното заведение. Центърът употребява и лабораториите на болничното заведение, МБАЛ пък води счетоводството на центъра “, написа доктор Ташев.

И. д. шефът търси подпомагане от общинския съвет, тъй като анализът му посочил преплитане и преливане на неразбираеми действия. Затова и чака способените органи да ревизират обстоятелствата, които е открил, с цел да бъде избавена болничното заведение. Не е ясно каква е повода отчетът да не бъде дискутиран на днешната сесия.

Темата за тежкото положение в болничното заведение във Велинград се разисква от съвсем година в целия район. През февруари 2021 година съдът в Пазарджик в профил доктор Жеко Чешмеджиев като шеф с обвиняване за потребление на неистинен документи като длъжностно лице пред шеф на РЗОК в града през 2017 година и през 2019 година Следващият шеф - доктор Иван Динев бе махленски, че е раздавал пари вместо на медици на първа линия, на общинския консултант лесовъдът Венко Бозев, назначен в болничната администрация. Д-р Ташев е и. д. шеф от повече от месец и с отчета си търси незабавна поддръжка от локалния парламент.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР