За разум и чувство на национална отговорност призова софийската организация

...
За разум и чувство на национална отговорност призова софийската организация
Коментари Харесай

БСП София се обяви против преименуването на 24 май

За разсъдък и възприятие на национална отговорност прикани софийската организация на Българска социалистическа партия във връзка с.
Припомняме, че по предложение на депутатите от " Обединени патриоти ", на първо четене беше признато 24 май към този момент да се празнува като Ден на българската книжовност, култура и просвета, а не като Ден на българската култура и просвета и славянската книжовност.
 Румен Петков: Хората на духа са ни доста нужни точно в този момент Румен Петков: Хората на духа са ни доста нужни точно в този момент
" Редно е в тези дни на морална и нравствена мизерия да стартираме цялостна акция за възобновление на българския дух, тъй като е срам това,...
Според софийските социалисти обаче този въпрос не можело да се взема решение " в подтекста на конюнктурната политическа обстановка ". " Автоматичното приемане на толкоз значима смяна на името на празника 24 май без вземане предвид с комплекса от културно-исторически обстоятелства, без допитване до способените български учени медиевисти, без стратегически взор за бъдещите резултати от сходно решение, ще нанесе големи вреди върху сегашното и бъдещето на България ", написа в позицията на Българска социалистическа партия София.
" В станалите публично известни мнения на Кирило-Методиевския теоретичен център и Института за български език " Проф. Л. Андрейчин " при Българска академия на науките, както и в мнения и отзиви на авторитетни наши учени медиевисти аргументирано се потвърждава, че смяната в името на празника ще бъде груба неточност. Защото посредством празника, основан като ден за възхвала на светите братя Кирил и Методий, се акцентира фундаменталната роля на старобългарската просвета за приобщаването на всички славянски нации към високите стойности на християнството. През последния ХХ век бе завършено особено научно направление – българистика, в границите на което авторитетни международни учени разкриха основната роля на България за усвояването и развиването на Кирило-Методиевата традиция – пиедестал в градежа на европейската цивилизация ", изясняват от Българска социалистическа партия София.
Софийските социалисти споделят и, че са срещу " всеки опит за груба интервенция в духовното съществуване на българина ". " Противопоставихме се, когато от учебниците по литература и история се изхвърлиха емблематични събития и типичен създатели, свързани с националната ни орис. Противопоставихме се, когато се заличи независимото проучване на българска история и българска литература. Противопоставихме се, когато видяхме новите образователни проекти, в които старобългарската просвета бе умишлено разтворена в международния културен подтекст, объркващ нейното пълноценно познаване от страна на младите потомство. Гласът ни бе като в пустиня ", прибавят те.
" Ясно е, че предлаганата смяна на името на най-светлия ни празник 24 май няма за задача да подхрани националното ни самочувствие. Предложението цели да отклони вниманието на българина от въпросите на днешния ден – от корупцията и мизерията, в която към този момент 10 години обитаваме. Показателно е, че през последния месец ръководещите предложиха, в обстановка на тежка икономическа и обществена рецесия, България – най-бедната страна в Европейски Съюз – да закупи втора партида бойни самолети F-16 за милиарди долари. Наред с това, че без социална и парламентарна полемика, предложиха строителството на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " на Съединени американски щати. Сега пък изхвърлят понятието " славянски ", с цел да изплатят от международния глобализъм опцията да продължат гибелното си ръководство ", показват от Българска социалистическа партия София.
 Българската книжовност, да, не славянската! Българската книжовност, да, не славянската!
Добре направиха патриотите, че оферират да се преименува 24 май, като се махне славянският детайл. Има и други елементи с изключение на названи...
Според социалистите, със законопроекта се нанасял удар " върху историческата истина за славянския темперамент на българската просвета и българския език ". Така щели да се появят разграничителни линии сред българите и другите славянски нации, най-много съветския народ.
" Академик Дмитрий Лихачов акцентира водещата ролята на България – „ Държавата на духа ”, а съветският патриарх Кирил, при стъпването си на българска земя през 2018 година сподели, че без българската просвета нямаше да я има съветската просвета ", припомнят от Българска социалистическа партия София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР