За разширяване на броя на прегледите на бременните здравнонеосигурени българки

...
За разширяване на броя на прегледите на бременните здравнонеосигурени българки
Коментари Харесай

Прегледите на неосигурените бременни у нас да стигнат броя на тези в Африка

За разширение на броя на прегледите на бременните здравнонеосигурени българки в съществуващата нормативна база, а не за уеднаквяване на осигурителните права на здравноосигурени и неосигурени. За това упорстват от Коалиция цивилен организации, работещи с бебета и майки в риск .

Поводът за писмото им са медийни изявления, отразяващи позиция на пациентски организации " Заедно с теб ", които се оповестиха против лекуването на неосигурени бременни дами.
 Против лекуването за неосигурени бременни дами се оповестиха Пациентските организации
Против лекуването за неосигурени бременни дами се оповестиха Пациентските организации

Смятат, че това ще е доста неприятен и демотивиращ сигнал за обществото

От организациите-инициатори на акцията Всяко бебе е БЕЗцено прецизират, че не е правилно, че желаят да дават на неосигурените дами правото да употребяват здравноосигурителни права като здравноосигурените. Предложението им е за смяна на броя на прегледите, които се заплащат от Министерство на здравеопазването на здравно неосигурени дами , тъй че да се доближи до броя, препоръчван от СЗО, който се ползва и в страни в Африка.

Не се подхваща " равнене " на осигурителните права на неосигурени и обезпечени дами . Това няма по какъв начин да стане през текстовете на Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, a точно нея засягат предлаганите промени.
 Променят закона, с цел да се обзет с лекуване и неосигурени бременни дами
Променят закона, с цел да се обзет с лекуване и неосигурени бременни дами

Всеки ден в България се ражда по едно мъртво бебе

Промяната в Наредба 26 на Министерство на здравеопазването няма за цел да насърчава неплащането на здравни осигуровки , а има за цел да даде опция бременните дами, за периода на бременността, да получат няколко спомагателни прегледа и проучвания, както и болнично лекуване при затруднения, свързани с бременността.

Икономическите последици от предлаганите промени са разказани в детайли в отчета " Цената на безразличието " на Сдружение ЛАРГО от април 2021 година, а точно - в случай че единствено 5% от неосигурените и непроследени от доктор бременни бъдат в точния момент диагностицирани и лекувани , това ще спести средства, задоволителни за покриване на разноските за прегледи на всички неосигурени бременни дами в страната.

В България към 7 000 бебета годишно се раждат от бременности, непроследени от медицински експерт.
 Държавата ще заплаща здравните осигуровки на бежанците от Украйна
Държавата ще заплаща здравните осигуровки на бежанците от Украйна

Това реши Министерски съвет

За лекуване на новородени страната отделя над 60 милиона лв. годишно. В момента всички ние като общество плащаме доста повече за лечение на заболели и повредени бебета, в сравнение с би коствал достъпът до здравни грижи за бременните им майки.

Инициативата " Всяко бебе е БЕЗценно! " стартира в границите на план " Наредба 26 в деяние: за повече здрави бебета и щастливи майки ", финансиран от Тръст за обществена опция .

От неправителствената организация напомнят въпроса за полезностите ни като общество и страна . Българската Конституция отрежда специфична протекция за майките и бебетата, както и Законът за здравето, който постановява в своя член 127: " За обезпечаване на безрисково майчинство всяка жена има право на достъп до здравни действия, ориентирани към обезпечаване на оптимално здравословно положение на дамата и плода от пораждане на бременността до навършване на 42-дневна възраст на детето. ".

" Смятаме за извънредно смущаващо представители на организация, която назовава себе си " пациентска ", да се декларират против ползите и потребностите на едни от най-уязвимите членове на обществото ни - бременните дами и техните бебета . Неморално и неправилно е неродени деца да бъдат третирани като здравнонеосигурени и да им се отхвърля здравна грижа, от която може да зависи както здравето, по този начин и живота им. И то в страна, в която 1/3 от популацията е в риск от беднотия и обществено изключване, която е в тежка демографска рецесия и е на едно от първите места по детска смъртност в Европа ", се споделя в позицията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР