За разлика от типичната библиотека, много потребители могат да имат

...
За разлика от типичната библиотека, много потребители могат да имат
Коментари Харесай

Социалната изолация: време за електронни книги

За разлика от типичната библиотека, доста консуматори могат да имат достъп до една и съща цифрова книга по едно и също време – сега, в който решат да четат

Електронните книги оферират благоприятни условия, на които човек не може да се насити
(снимка: CC0 Public Domain)

Дните на обществена изолираност могат да бъдат тягостни, само че умните хора употребяват момента, с цел да се потопят в удоволствието на спокойното четене на книги. За благополучие, електронните книги оферират толкоз доста благоприятни условия, че човек не може да се насити. Освен всичко, някои библиотеки и издателства отвориха своите архиви и предоставиха гратис заглавия, за които другояче би трябвало да се заплаща.

Студенти, учители и читатели могат да получат достъп до над 1,4 милиона е-книги като част от щатския план „ Национална незабавна библиотека ” – самодейност, стартирана във вторник от Internet Archive за подкрепяне на напъните за отдалечено образование. Книгите са налични освен за щатските студенти и учени, а за всички от целия свят.

Организацията с нестопанска цел е цифровизирала над милион книги, дарени от просветителни институции и библиотеки. За разлика от типичната библиотека, тук доста консуматори могат да имат достъп до една и съща цифрова книга по едно и също време.
още по тематиката
„ Мисията на Internet Archive е да предостави„ Универсален достъп до цялото познание ”. Ние имаме вяра, че това е извънреден миг във време, което изисква помощ в огромен мащаб, а ние можем да осигурим подобен ”, написа в раздела за постоянно задавани въпроси на плана.

Създателите са безапелационни, че свободният достъп до книгите е в поддръжка на отдалечено образование, изследователските действия, самостоятелните изследвания и интелектуалното стимулиране във време, когато университетите, учебните заведения, образователните центрове и библиотеките са затворени.

Свободният достъп до книгите ще е налице до 30 юни или до края на изключителното състояние в Съединени американски щати, което от двете настъпи последно. Това е единствено част от многочислените решения в последните дни, свързани с даване на е-книги за четене в дните на изолираност. Подобни оферти има съвсем на всички места по света.

Най-пресният образец – в Македония издателският център „ Три ” също предложи безвъзмездни електронни четива за един месец. Техният план Kniga.mk е създаден с поддръжката на Фонд за нововъведения и софтуерно развиване. Това е мобилно приложение, налично за консуматори на iOS и Android, което обезпечава достъп до огромна база данни от електронни книги, издания на Tri и Pubisher.

С безплатната стратегия книгите са налични във всеки дом и когато и да е. За всички консуматори в промоционалния интервал издателството е заделило 20 безвъзмездни извънредни издания от своето произвеждане.

Паралелно с това има и редица планове за безвъзмездни книги, които оферират свободен достъп до стойностни заглавия освен за времето на изолираност по отношение на пандемията. Пример за такава библиотека е „ Проект Гутенберг ”. Интернет търговецът Amazon предлага редица типичен заглавия гратис. Порталът OverDrive и неговото мобилно приложение Libby също оферират голям брой безвъзмездни заглавия за четене.

Според дългогодишни фенове на четенето, електронните книги имат някои преимущества пред обичайните хартиени аналози. Ето някои от тях:

Е-книгите са доста по-леки и портативни. Една огромна, дебела книга тежи много и основава прочут дискомфорт, в случай че желаеме да се отпуснем и четем задълбочено, само че електронната книга на тежи на ръцете и може да се държи елементарно в съвсем всяка позиция на тялото.

Не тежи и на библиотечните лавици – не заема място в дома.

Може да се вземе (да се изтегли) за минути – незабавно, откакто човек реши, че желае да чете съответното заглавие, до момента в който за физическата книга би трябвало да отиде до книжарница или да изчака ден-два, с цел да я получи доставена вкъщи.

Няма по какъв начин да е изчерпана – електронната книга е налична всеки път и за безграничен брой консуматори.

Човек може да се снабди с голям брой безвъзмездни книги от интернет. Електронните книги имат улеснения, каквито хартиените нямат: човек може да споделя цитати от е-книгите си в обществените мрежи, елементарно да търси превод на думи и изрази в разнообразни речници, да си прави електронни бележки и мемоари.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР