За разлика от рухналия руски фондов пазар, ситуацията на пазарите

...
За разлика от рухналия руски фондов пазар, ситуацията на пазарите
Коментари Харесай

Наблюдател на DT: Путин „постави Запада в безизходна ситуация“ – и фондовите пазари го знаят

За разлика от рухналия съветски фондов пазар, обстановката на пазарите в Европа и Съединени американски щати остава постоянна даже на фона на възможна съветска инвазия в Украйна. По мнението на наблюдаващия на The ​​Daily Telegraph Джеръми Уорнър, вложителите на фондовите пазари не бързат да реагират, защото схващат, че Западът няма да предприеме военни дейности против Русия и няма да вкара стопански ограничения, които могат да нанесат сериозен удар върху стопанската система на страната.

Не са доста събитията на международната сцена, които обезпечено да срутен цените на акциите като войната, само че към този момент обстановката на пазарите остава постоянна. В тази връзка колумнистът на The Daily Telegraph Джеръми Уорнър се чуди за какво " доста действителната вероятност за война в Европа " не нанася повече вреди на пазарите.

Както отбелязва създателят на публикацията, обстановката към Украйна заплашва да се трансформира в най-сериозния междурегионален спор след Студената война, с дълготрайни последствия както за геополитическата, по този начин и за икономическата непоклатимост. По този метод съветският фондов пазар към този момент демонстрира забележителен спад и губи към 20% по отношение на десетгодишния връх, на който се търгуваха съветските активи през октомври 2021 година Въпреки това възходящото напрежение с Русия и опасността от спор имаха дребен резултат върху европейските и американските пазари.

Уорнър счита, че това може да се дължи частично на обстоятелството, че по-нататъшното развиване е невероятно да се планува, което значи, че няма смисъл да се реагира, до момента в който не настъпи злополука. Авторът на публикацията посочва най-яркия образец за събитията преди Първата международна война, когато даже след убийството на австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд, обстановката на пазарите не се промени, защото никой не очакваше война. Едва когато страните започнаха да активизират войски, на пазарите стартира суматоха.

Този път обаче повода се крие освен в инерцията, само че и във обстоятелството, че вложителите считат, че няма да се стигне до открита военна борба и навлизане на Русия в Украйна, а в случай че се случи, то няма да бъде огромно. Дали изчисленията им се осъществен, сподели Уорнър, зависи от отговорите на два взаимосвързани въпроса: какво има в мозъка на съветския водач Владимир Путин и по какъв начин Западът ще реагира на това?

Уорнър счита, че сегашната обстановка наподобява повече на „ игра на шах, в сравнение с съветска рулетка “. Засега Кремъл изложи своя лист с претенции, в това число гаранции, че Украйна няма да се причисли към НАТО и ограничавания за разполагане на войски и оръжия на източния фланг на алианса. Междувременно Белият дом на процедура изключи опцията за пълномащабен боен отговор, само че заплаши Москва със съществени наказания при положение на инвазия.

Според наблюдаващия на вестника обаче, описът с евентуални наказания, в детайли разказан в плана, импортиран от Демократическата партия в Сената на Съединени американски щати, няма да разтревожи изключително Путин. Несъмнено новите ограничавания ще усложнят живота на Русия, само че те няма да станат „ екзистенциални “ за стопанската система на страната.

„ Русия има много висок предел на болежка. Силната външна и фискална позиция, богатите запаси, процесът на подмяна на $ в интернационалните сетълменти и добре зареденият набор от принадлежности за контрасанкции вършат от Русия корав орех “, сподели Чарли Робъртсън, основен икономист в основаната в Лондон фонд Ренесанс Капитал.

По мнението на Уорнър, с цел да може да реализира някакъв действителен резултат, Западът ще би трябвало да направи това, което направи с Иран, като забрани износа на нефт и газ и изключи Русия от интернационалната платежна система на Swift. Страните от Запада обаче няма да подхващат тези стъпки, защото разединението на ползите им пречи да излезнат против Путин като обединен фронт.

Междувременно съветският водач " вижда разцеплението на Запада и деликатно изчаква своя час ". Западът не има намерение да се бие с Русия поради Украйна и Путин знае това. Когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън допусна предходната седмица, че " нищожно навлизане " на Русия ще провокира по-малко реакция от пълномащабна, това беше признато като " зелена светлина " за Путин.

По мнението на Уорнър, мрачната истина е, че Путин " сложи все по-разклатения западен свят в безизходна обстановка ". Както написа журналистът в публикацията за The Daily Telegraph, на някакъв стадий Западът ще би трябвало да заеме избрана позиция към обстановката в Украйна, само че той счита, че този миг към момента не е настъпил.

Превод: ЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР