За разлика от Путин, Костадинов не се крие. Не крие,

...
За разлика от Путин, Костадинов не се крие. Не крие,
Коментари Харесай

Проф. Евгений Дайнов: Как Костадинов копира тактиката на Путин -

За разлика от Путин, Костадинов не се крие. Не крие, че желае България да напусне Европейски Съюз и НАТО и по този начин да си върне статута на " задунайска губерния ". Но това не значи, че можем да си позволим да го подценяваме. Не можем, написа проф. Евегений Дайнов в DW.

Как се отвлича едно общество? Един от методите е първо да му отвлечеш езика и да подмениш смисъла на думите. После обществото ще те следва безропотно, както едно време децата от немското градче Хамелн последвали локалния кавалджия (и по съвместителство - дератизатор).

Очевидно и Костадин Костадинов (политикът с съветския прякор) е стигнал до това умозаключение, защото в последно време виждаме внезапна промяна на неговата тактичност.

Новата тактичност на Костадин Костадинов

По времето на пандемията той като че ли се опита директно да приложи опита на Мусолини и Хитлер, който опит сочи, че добилият действителен надзор над улиците, в последна сметка добива и действителната власт над цялото общество. Доста бързо се оказа обаче, че в днешна България улиците принадлежат на демократи, а не на нацисти. След като не съумя да приложи тактиката на " черните и кафявите ризи ", Костадинов тия дни стартира да ползва тактиката, благодарение на която Путин отвлече съветското общество: да подменя смисъла на думите.

Една от ранните победи на Путин на филологическото занятие беше обръщането на смисъла на " демократ ". Още в първите години на този век в Русия думата " демократ " беше превърната в ругание. " Либерал " я последва след година-две. После европейците станаха " еврогейове ", а несъгласните с Путин - " задгранични сътрудници ". " Западът " също промени своя знак. От модел, за който руснаците си представяха, че е добре да последват, Западът (в путинския дискурс " груповият Запад " ) бе трансфорат във зложелател на всичко съветско и родно.

В България разнообразни хора в разнообразни интервали се опитваха да подменят езика, следвайки модела " Путин ". " Либерал " да вземем за пример дълго време беше ругание (макар че " демократ " по този начин и не се трансформира в такова). Опитите европейците да бъдат опаковани като " еврогейове " и " джендъри " не дадоха приемлив резултат, а със своите зверски зверства в Украйна самите руснаци се обезчестиха до степен да не могат директно да ползват своя опит у нас.

Тук обаче се появява Костадинов, който продължава опита с отвличането на езика. Извън " съветския свят " да вземем за пример понятието " Майдан " символизира избора на украинския народ да тръгне с Европа, а не с неумита Русия. При Костадинов обаче " Майдан " има чисто путинско значение: събаряне, благодарение на Централно разузнавателно управление на САЩ (разбира се), на законно проруско държавно управление и заместването му с нацистко такова под американски диктат.

Тази маневра надали ще съумее да отвлече българския политически език, в случай че Костадинов не успее да реализира смислово тъждество сред " украинец " и " нацист " - нещо, което неговите последователи из обществените мрежи към този момент опитват.

Защо не трябва да подценяваме Костадинов

Повече паника внушава опитът на Костадинов да обърне знака на " евроатлантически ". В нашия политически език се приема, че този термин разказва нещо положително: решението на българите отпреди четвърт век да се причислят към Западния свят. Помните, нали, по какъв начин го нарекохме " евроатлантически избор "? Днес обаче в речника на Костадинов " евроатлантически " е врагът, изедникът, оня, който желае да ни вземе всичко и да ни направи своя колония.

За разлика от Путин, Костадинов не се крие. Преди две десетилетия Путин стартира да подменя смисъла на думите, до момента в който още рисуваше самия себе си като сдържан модернизатор и демократ.

Днес Костадинов не крие, че желае България да напусне Европейски Съюз и НАТО, с цел да направи нов, " евразийски " избор и по този начин да си върне статута на " задунайска губерния " на Москва.

Това не значи, че можем да си позволим да подценяваме Костадинов. Не можем. Защото оня, който успее да отвлече езика, след това стартира да отвлича хора.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР