За разлика от преди 25 години, сега е трудно да

...
За разлика от преди 25 години, сега е трудно да
Коментари Харесай

Защо плачем в самолетите?

За разлика от преди 25 години, в този момент е мъчно да намериш човек, който да не е летял със аероплан.

Това е неповторимо прекарване за пътешестване, което човешките същества не правеха в забележителен брой до напълно скоро. Така че не е чудно, че то прави някои странни и непредвидени неща с нас, в това число ни кара да се разплачем.

Докладите са анекдотични, само че са доста: През 2011 година Virgin Atlantic даже организира изследване, което откри, че " повече от половината от интервюираните (55 %) са съгласни, че страстите им се ускоряват по време на полет, а 41 % от интервюираните мъже са декларирали, че се крият под одеяла, с цел да скрият сълзите си ".

Когато летим, е по-вероятно да се разплачем - само че за какво?
Психологически фактори

Първата причина е елементарна: Включва безбройните проблеми с психологичното здраве, които носим със себе си, когато се качим в самолета.

" На всяко възрастово равнище, при другите полове, религии, раси и генезис, доста хора имат някое от главните психологични болести, от клаустрофобия до агорафобия и други разнообразни прояви на тревога - те са повсеместни ", споделя доктор Робърт Л. Куигли, старши вицепрезидент и районен медицински шеф на International SOS & MedAire.

" Стресът от пътуването е задоволителен, с цел да задейства всеки, който има базови проблеми с психологичното здраве ", споделя той.

Малцина настояват, че летенето не е стресиращо: Да стигнеш в точния момент до летището, да преминеш през интензивния надзор на сигурността, по-късно да се качиш на самолета и да се увериш, че ще натъпчеш всичките си движимости и тялото си в дребни пространства - допустимо най-бързо - е предизвикателство.

Ако пътувате независимо, сте затворени в малко пространство с група непознати за времето на полета. Тези условия изнервят мнозина.

А по-късно има и причина за пътуването. Току-що сте се сбогували с обичан човек или летите за изявление за работа или за място, на което в никакъв случай не сте били? Всички тези неща са стресиращи даже за най-равнодушните хора. Като прибавите даже лек проблем с тревогата (тревожността е най-разпространеното психологично заболяване, от което страдат съвсем 20 % от населението), не наподобява толкоз любопитно за какво хората могат да се окажат разплакани, щом се повдигнат нагоре.
Физическата част

Самолетите също са особена - и постоянно изключително неприятна - среда.

Все по-малките седалки и пониженото до най-малко пространство за краката водят освен до болки в бедрата и коленете.

" По-малките седалки усилват тревогата - главните ви физически граници са нарушени ", споделя доктор Джоди де Лука, лицензиран клиничен психолог от Колорадо и специалист по височината и страстите.

" Вече не е успокояващо да летиш. Основните ни потребности - храна и питиета, одеяла и възглавници, не са обезпечени. Ограничава се даже количеството, което можете да вземете на борда, с цел да се успокоите ", прибавя тя.

И още - налягането в кабината, което нормално се поддържа на равнище 5000-8000 фута и което може да има напълно действителни физически последствия според от индивида.

  " Съществуват голям брой доказателства, че по време на полет изпадате в релативно положение на хипоксия [недостиг на кислород] ", споделя Куигли.

Тя споделя, че пасажерите може да не осъзнават това влияние.

" Един човек може да се усеща ревлив, различен приспивен - хипоксията въздейства на хората по друг метод. Възможно е даже да има хормони, които се задействат от хипоксията - всичко това е идиосинкратично. "

Като съберем тези фактори, не е изненадващо, че плачем на 36 000 фута. Чувстваме се физически необичайно, имаме дребен надзор върху събитията и може да се усещаме уязвими.

Чувствайки се по този метод, може да се обърнем към филмите по време на полет, само че всеки, който е плакал поради ужасна сантиментална комедия - да, това бях аз, подсмърчаща на " Как да загубиш мъж за 10 дни " - знае, че от време на време медиите могат да работят против намаляването на прочувствените усеща.

" Има нещо особено в това да плачеш на борда на аероплан ", споделя Стивън Грьонинг, професор по кино и медии във Вашингтонския университет в Сиатъл, който е проучил по какъв начин заниманията по време на полет могат да имат неповторим резултат върху пасажерите.

В изследване по тематиката, озаглавено " Плач по време на полет: The Intimacy of Inflight Entertainment, той твърди, че " софтуерният уред на развлеченията по време на полет генерира просвета на фамилиарност [като създава] връзки на изключителна непосредственост сред пасажера и медийната форма ".

Грьонинг счита, че комбинацията от стресови фактори и близостта на медията може да е повода за заговора, който ни води до сълзи.
Ролята на алкохола

Какво върви по-добре с един филм от чаша вино? Алкохолът може да помогне за понижаване на тревогата от полета за някои хора, само че може да има и голям брой негативни резултати: Той може да ускори дехидратацията, която така и така визира множеството пасажери заради налягането в салона.

Физическите и психическите резултати на алкохола и налягането в кабината се допълват, споделя Куигли. Така че, в случай че пиете коктейл по време на полет, двете неща могат да се засилят взаимно.

" Алкохолът може да ви направи по-емоционални - както и хипоксията ", споделя Куигли.

ДеЛука не поучава да се пие по време на полет и показва, че е рисково да се комбинират медикаменти за тревога с алкохол.

" Може да се стигне до дихателна непълнота ", споделя тя.

 Източник: CNN

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР