За разлика от повечето земеделски производители, преробатвателите на слънчоглед у

...
За разлика от повечето земеделски производители, преробатвателите на слънчоглед у
Коментари Харесай

Преработвателите на слънчоглед у нас са против забраната за внос от Украйна

За разлика от множеството аграрни производители, преробатвателите на слънчоглед у нас са срещу възбраната за импорт на първични материали от Украйна. Причината е, че създаденият у нас слънчоглед не е достотъчно за преправка и те не могат да си изпълнят покупко-продажбите за експорт.

3 милиона тона слънчоглед са били модифицирани у нас през предходната година. Реколтата в страната е била 2 050 000 тона. За да работят оптимално преработвателнелните предприятия, сме внесли 1 милион тона слънчоглед - огромна част от него е от Украйна.

Според преработвателите, прекъсването на вноса съществено ще навреди на производителите на олио.

" Ние сме в поддръжка на нашите производители, само че в случай че вносът на слънчоглед се ограничи, ние сме принудени да работим с половин потенциал или изобщо да спрем и това за нас е пагубно ", сподели Яни Янев от Асоциацията на преработвателите на слънчоглед.

И от Асоциацията на търговците на зърно считат, че страната ни се нуждае от забележителен импорт на слънчоглед.

" България внася слънчоглед от над пет години. На процедура страната би трябвало да внася огромни количества слънчоглед, защото има доста огромни преработвателни мощности за преправка на слънчоглед у нас ", изясни Тодор Стойков.

" Възможностите да се внася слънчоглед тази година бяха само от Украйна, Молдова и Румъния. Всички други огромни производители на слънчоглед вкараха защитни ограничения за експорт на слънчоглед, с цел да може той да остане и да задоволи личните им прераработватели ", уточни Яни Янев.

Вече трета седмица Агенцията по сигурност на храните прави засилени инспекции за останки от пестициди, тежки метали, съществуване на ГМО и радиоактивност в украинското зърно. В очакване на резултатите от тях дълга опашка от украински тирове със слънчоглед се извива пред завода за олио в Добрич. Шофьорите са си създали бивак навън.

" Бързо взеха пробите за качество, само че резултати няма и не е ясно по кое време ще има. Никой нищо не ни споделя ", споделя водачът Сергей Касиянов.

От Агенцията по храните обявиха, че слънчогледът се ревизира по доста индикатори и това изисква време.

" Взели сме проби от камионите, както и от силозите, където има зърно, изпратили сме ги и чакаме резултати ", доктор сподели Стелияна Генчева, шеф на ОДБХ – Добрич.

В късния следобяд от Агенцията по храните оповестиха първите междинни резултати за качеството на импортирания у нас украински слънчоглед. От близо 230 проби досега няма открити случаи за радиоактивност и наличие на тежки метали в него. Изследванията за останалите индикатори не престават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР